15.02.2018 11:10

Lielbritānijas politiķis: Latvijas valsts un tautas brīvība ir lakmusa tests Eiropas brīvībai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielbritānijas politiķis: Latvijas valsts un tautas brīvība ir lakmusa tests Eiropas brīvībai Saeimas administrācija

Latvijas valsts un tautas brīvība vai nebrīve ir lakmusa tests, kas pierāda, cik brīva vai nebrīva ir visa Eiropa, ceturtdien uzrunā Saeimai sacīja Lielbritānijas Pārstāvju palātas priekšsēdētājs Džons Berkovs.

Lielbritānijas politiķis vērsa uzmanību, ka Latvijai šis ir nozīmīgs svētku un piemiņas gads. "Šā gada novembrī brīva un neatkarīga Latvija svinēs savu simtgadi. Šis ir fakts, ar ko patiesi varat lepoties, un, ja drīkstu tā teikt, tas izgaismo arī mūsu valstu ciešās savstarpējās saiknes," pauda Berkovs.

Viņš akcentēja, ka Lielbritānija bija pirmā, kas 1918. gada novembrī atzina jauno Latvijas Republiku. "Mēs 1921. gadā izteicām tai oficiālu atbalstu, un 1940. gadā to atjaunojām, mēs nekad ne uz brīdi nākamo piecu gadu desmitu laikā neatzinām padomju režīma īstenoto Latvijas apspiešanu un bijām viena no pirmajām valstīm, kas šeit 1991. gadā no jauna atvēra savu vēstniecību," teica politiķis, kura ieskatu vēsturē Saeimas deputāti sveica ar aplausiem.

Lielbritānijas Pārstāvju palātas priekšsēdētājs norādīja, ka tie ir ne tikai interesanti vēstures fakti, bet arī daļa no nezūdošu, būtisku un unikālu mūsu valstu savstarpējām attiecībām.


"Drosme un upurēšanās šīs attiecības ir darījusi vēl ciešākas - no tām dienām Liepājā, kad tika apsargāts kuģis "Saratov", uz kura klāja atradās Kārļa Ulmaņa pagaidu valdība, un no 1919. gada oktobrī Rīgas aizstāvēšanas laikā traģiski sašautā karakuģa "HMS Dragon" apkalpes centieniem līdz 1940.gadam, kad toreizējam Latvijas vēstniekam Londonā Kārlim Zariņam tika piešķirts ārkārtas statuss, kas viņam ļāva Rietumeiropā pārstāvēt Latvijas tautu iebrukuma, okupācijas un apspiestības šausmu laikā, un viņš šo uzdevumu pildīja izcili, un tiešām apbrīnojami," Lielbritānijas lomu Latvijas vēsturei svarīgos procesos iezīmēja Berkovs.

Viņš akcentēja, ka tas ir Latvijas liktenis būt Eiropas brīvības cīņu pirmajās rindās. "Un tā tas ir arī tagad, tieši tāpat, kā tas bija iepriekš. Tieši tādēļ mums jāstāv un mēs stāvam plecu pie pleca ar jūsu valsts iedzīvotājiem," uzsvēra Lielbritānijas politiķis.

"Vēlos vēl vairāk precizēt un izteikties vēl skaidrāk - ja Latvija nav brīva, tad nav iespējama arī pilnībā brīva Eiropa. Tā būtu vairāk nekā nepilnīga. Tā būtu bezjēdzīga," pauda Berkovs.

Kā ziņots, Lielbritānijas Pārstāvju palātas priekšsēdētājs no 13. februāra līdz šodienai uzturas vizītē Latvijā, kuras laikā viņam notikušas tikšanās ar vairākām mūsu valsts augstākajām amatpersonām.