13.02.2018 10:51

Vējonis: Drošības situācijai Korejas pussalā jārod risinājums miermīlīgā un diplomātiskā ceļā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vējonis: Drošības situācijai Korejas pussalā jārod risinājums miermīlīgā un diplomātiskā ceļā Valsts prezidenta kanceleja

Drošības situācijai Korejas pussalā jārod risinājums miermīlīgā un diplomātiskā ceļā, Seulā, tiekoties ar Korejas prezidentu Mūnu Džēinu, sacīja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, prezidenti pārrunāja divpusējo politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanu, kā arī starptautiskās drošības jautājumus.

Pārrunājot drošības situāciju Korejas pussalā, Vējonis atzīmēja nepieciešamību rast situācijas risinājumu miermīlīgā un diplomātiskā ceļā, vienlaikus nosodot Ziemeļkorejas provokatīvo rīcību un retoriku. Nesenās augsta līmeņa sarunas starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju ir pozitīvs solis miermīlīga risinājuma virzienā, viņš norādīja.

Vējonis arī atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta ar Dienvidkoreju attīstīt ciešāku sadarbību tūrisma, izglītības, kultūras un gaisa transporta jomās, kā arī citās transporta un loģistikas nozarēs.

"Dienvidkoreja ir viena no modernākajām valstīm zinātnes, inovāciju un radošuma jomā. Arī Latvija savu nākotnes attīstību balsta jaunu tehnoloģiju attīstībā, kā arī publisko datu brīvā pieejamībā. Tādējādi veidojas papildu iespējas attīstīt abu valstu sadarbību izpētes un inovatīvu tehnoloģiju jomā, tajā skaitā piesaistot jaunas Dienvidkorejas uzņēmumu investīcijas Latvijā. Savukārt, attīstot dialogu pārtikas preču sertifikācijas paātrināšanai, var ievērojami kāpināt Latvijas pārtikas produktu eksportu uz Dienvidkoreju," norādīja Vējonis.

Eiropas Savienības un Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana, kā arī vēstniecību atvēršana abās valstīs ir veicinājusi Latvijas un Dienvidkorejas ekonomisko sadarbību, un tā pēdējos gados ir piedzīvojusi strauju izaugsmi, piebilda kancelejā.

Tāpat Latvijas Valsts prezidents ielūdza Dienvidkorejas prezidentu apmeklēt Latviju divpusējā vizītē, lai kopīgi atzīmētu Latvijas valsts simtgadi.

Vējoņa vizīte Korejā ir pirmā Latvijas augstākās amatpersonas vizīte šajā valstī. Latvijas Valsts prezidentu vizītē Dienvidkorejā pavada Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kā arī uzņēmēju delegācija.