12.02.2018 12:24

Ministri atbalsta priekšlikumu aktualizēt atsevišķus valdības rīcības plānā ietvertos uzdevumus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ministri atbalsta priekšlikumu aktualizēt atsevišķus valdības rīcības plānā ietvertos uzdevumus Valsts kanceleja

Valdība pirmdien atbalstīja atsevišķus grozījumus rīkojumā "Par Valdības rīcības plānu Deklarācijas par Māra Kučinska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai", lai aktualizētu atsevišķus valdības rīcības plānā ietvertos uzdevumus.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šā gada janvārī organizēja sarunas ar visiem ministriem. Ņemot vērā sarunu rezultātus, tika identificēti vairāki pasākumi, par kuriem ir nepieciešams aktualizēt informāciju valdības rīcības plānā, lai tie atbilstu valdības pieņemtajiem lēmumiem un aktuālajai izpildes situācijai.

Būtiskākās izmaiņas attiecas uz uzsāktajām reformām izglītības sistēmas sakārtošanai. Vairākiem Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē esošiem valdības rīcības plāna pasākumiem tiks mainīti izpildes termiņi, lai iegūtu laiku vienošanās panākšanai ar sociālajiem un sadarbības partneriem par iesāktajām reformām vispārējā, profesionālajā un augstākajā izglītībā, un tās virzītu apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē.


Attiecībā uz pētniecības un zinātnes attīstību turpināsies diskusijas par konceptuāli jauniem nosacījumiem valsts pētījumu programmu finansēšanā, tai skaitā norisināsies darbs pie jauniem valsts pētījumu programmu noteikumiem. Līdz ar to ir nepieciešams pagarināt attiecīgā valdības rīcības plāna pasākuma izpildes termiņu.

Attiecībā uz tautsaimniecības jomas stiprināšanas pasākumiem, tiek veiktas izmaiņas arī Ekonomikas ministrijas (EM) kompetencēs esošos valdības rīcības plāna pasākumos. Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes 2017.gada 23.augusta sēdē tika atbalstīti EM priekšlikumi investīciju piesaistes procesa pilnveidošanai, tāpēc ir nepieciešams precizēt attiecīgā pasākuma darbības rezultātu un izpildes termiņu.

Tiks pagarināts arī izpildes termiņš Tieslietu ministrijas kompetencē esošiem pasākumiem, kas paredz likumprojektu izstrādi vardarbībai un vardarbības riskam pakļauto personu aizsardzībai, kā arī bērnu antisociālās uzvedības prevencijai, jo šo likumprojektu izstrādes procesā ir saņemts daudz iebildumu, kā arī tos izvērtē starptautiskie eksperti.

Tiks pagarināti izpildes termiņi arī vairākiem Labklājības ministrijas pasākumiem. Sekmējot darba devēju un pašvaldību interesi attīstīt risinājumus darbinieku bērnu aprūpes nodrošināšanai, tiek īstenots Eiropas Komisijas finansēts projekts "Elastīga bērnu uzraudzības pakalpojuma nodrošināšana darbiniekiem", kuram saskaņā ar Eiropas Komisijas lēmumu ir pagarināts projekta ieviešanas termiņš.

Ņemot vērā Satiksmes ministrijas sniegto informāciju, ka jautājums par velosatiskmes attīstības plāna izstrādi apspriests arī Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē 2017. gada 10. martā, kurā tika nolemts, ka plāna izstrādes termiņu nepieciešams pagarināt, tiek mainīts attiecīgā pasākuma izpildes termiņš. Tiek pagarināts arī Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras attīstības plāna izstrādes termiņš, jo ieilgusi saskaņošana par dzelzceļa infrastruktūras finanšu līdzsvara nodrošināšanu.

Atbilstoši 2017. gadā Saeimas pieņemtajam likumam "Veselības aprūpes finansēšanas likums", kas nosaka, ka līdz 2018. gada 1. septembrim ir jāizstrādā normatīvais regulējums, kas definēs tos veselības aprūpes pakalpojumus, kuri atbilstoši jaunajam finansēšanas modelim tiks finansēti no valsts budžeta, attiecīgi tiks precizēts saistītā pasākuma izpildes termiņš.

Savukārt attiecībā uz valsts drošības un nacionālās identitātes jomu precizēts viens Aizsardzības ministrijas kompetencē esošs pasākums un tā darbības rezultāts, ņemot vērā, ka Aizsardzības ministrija šobrīd gatavo jauna satura Valsts aizsardzības mācības priekšmetu un plāno uzsākt šī priekšmeta pilotprojektu 2018. gadā.

Saeima Kučinska veidoto valdību apstiprināja 2016.gada 11.februārī. Kučinska vadītajā Ministru kabinetā strādā 13 ministri - ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), labklājības ministrs Jānis Reirs (V), satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), veselības ministre Anda Čakša (ZZS), tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).