31.01.2018 16:07

Pirms Kopdzīves likuma iniciatīvas tālākas skatīšanas pārliecināsies, vai paraksti vākti atbilstoši

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirms Kopdzīves likuma iniciatīvas tālākas skatīšanas pārliecināsies, vai paraksti vākti atbilstoši Saeimas administrācija

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma, pirms skatīt tālāk iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu, pārliecināties, ka paraksti par iniciatīvu vākti atbilstoši.

To, ka par iniciatīvu neesot savākti nepieciešamie 10 000 parakstu, trešdien komisijas sēdē Latvijas Reģionu apvienības vārdā pauda politiskā spēka pārstāve Inga Bite. Viņa atskaņoja radio intervijās iniciatīvas pārstāvju pausto, ka rosinājumam ir divi pielikumi. Bite komisijas sēdē demonstrēja, ka otrais pielikums nav pievienots pie iniciatīvas teksta un ka parakstītājiem "manabalss.lv" mājaslapā to būtu bijis grūti atrast.

Savukārt "manabalss.lv" pārstāvis Imants Breidaks komisijas sēdē, runājot par iniciatīvas pamattekstu un tā pielikumu, bet ne par otro pielikumu, apliecināja, ka 10 000 paraksti par ierosinājumu ir savākti un ka tā teksts parakstu vākšanas gaitā nav mainīts.

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) aicināja "manabalss.lv" savu pozīciju šajā jautājumā iesniegt komisijai rakstiski, ja nu kāds, iespējams, gribētu tiesāties. Mandātu komisija arī lūgs Saeimas Juridiskā biroja viedokli par šo situāciju.

Iniciatīvas pārstāvis, partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētājs Juris Pūce no savas puses norādīja, ka portālā "manabalss.lv' papildu informācijas pievienošana iniciatīvām ir ierasta prakse. Komisija trešdien arī uzklausīja Pūces prezentāciju par iniciatīvas būtību, dažiem deputātiem uzdodot jautājumus vai paužot savus komentārus.

Pūce norādīja, ka politiskais spēks nevēlas veikt kādas izmaiņas sabiedrībā, bet tikai reaģēt uz tām izmaiņām, kas jau ir notikušas. Ar piedāvātajām izmaiņām nekādā veidā netiek aizskarts Satversmes 110. pantā noteiktais par laulības aizsardzību. Reizē šī iniciatīva veidota, lai izpildītu 110. panta nosacījumu – aizsargātu ģimeni, lai kāda tā būtu.

Satversmes 110. pants cita starpā nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Politiķis uzsvēra, ka Latvija ir par mazu, lai kādu diskriminētu, un norādīja, ka iniciatīva ir paredzēta arī viendzimuma pāru ģimeņu aizsardzībai. Viņš sacīja, ka Tieslietu ministrija (TM) esot sagatavojusi sarakstu – atbilstoši publiski izskanējušajai informācijai pārim ir jānoslēdz vairāk nekā 50 līgumu, lai saņemtu gandrīz pilnīgu juridisku aizsardzību. Pūce norādīja, ka liela daļa jāslēdz notariālā formā, kas nozīmē ievērojamas izmaksas un vērtējama kā galīgi nepraktiska pieeja.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA) taujāja, kāpēc Pūce virza iniciatīvu, kas attiecas tikai uz pāriem un neattiecina to arī uz trīs, četriem vai sešiem kopdzīvē esošiem cilvēkiem. Pūce atbildēja, ka iniciatīvas mērķis ir rast risinājumu sabiedrībā pastāvošai problēmai, kad nav aizsargāti nelaulāti pāri. Savukārt parlamentārietim esot tiesības vākt parakstus par tādu iniciatīvu, kādu viņš vēlētos iesniegt.

Deputāts Andris Siliņš (ZZS) norādīja, ka "esam kristīga sabiedrība" un taujāja, kā šo iniciatīvu vērtētu tradicionālās konfesijas. Iniciatīvas pārstāvis atzina, ka konfesijas lielākoties ir pret šo iniciatīvu, un tas esot saistīts ar to attieksmi pret viendzimuma pāriem. Reizē Pūce norādīja, ka Latvija ir sekulāra valsts, kas balstās tautas objektīvās vajadzībās. Siliņš akcentēja, ka iniciatīva nerada papildu aizsardzību vientuļajām mātēm ar bērniem, lai gan tajā ir solīta aizsardzība ārpus laulības dzimušiem bērniem.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs, parlamentārietis Raivis Dzintars norādīja, ka iniciatīvas kontekstā jautājums ir par pamatvērtībām. "Manuprāt, un ceru, ka arī citiem kolēģiem, laulība ir vērtība, kurai no valsts puses ir jābūt ekskluzīvām priekšrocībām un privilēģijām attiecību ziņā," sacīja politiķis.

Dzintars norādīja, ka, ja nav vēlēšanās slēgt laulību, tad pārim ir iespējams slēgt atsevišķus līgumus nepieciešamo jautājumu sakārtošanai. Deputāts pauda gatavību iniciatīvu noraidīt jau šodien. Viņš norādīja, ka tā nav atbalstāma, lai nemazinātu laulības nozīmi.

Kā ziņots, Pūce parakstu vākšanu iniciējis pirms nepilniem trīs gadiem, un portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju.

Iniciatīvas pieteikumā portālā "Manabalss.lv" tika uzsvērts, ka patlaban valsts aizsardzība nav pieejama nelaulātiem pāriem – valsts dažādos veidos apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt.

"Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem," iniciatīvas pieteikumā pauda Pūce.

Pieņemot Kopdzīves likumu, Latvija atzīs katra cilvēka tiesības uz savu personisko ceļu uz laimi, uzsvēra Pūce, piebilstot, ka tādējādi tiks nodrošināta līdztiesība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem, kopā dzīvojošas pilngadīgas personas spēs atrisināt daudzās juridiskās problēmas, ko rada pašreizējās tiesiskās sistēmas nepilnības, tai skaitā nodrošinās nelaulātu pāru tiesības uz valsts aizsardzību un aizsargās ārpus laulības dzimušus bērnus, un piešķirs dažāda veida ģimenēm līdzīgas tiesības attiecībās ar valsti.

Tikmēr koalīcijas politiķu vairākums pašlaik pauž skeptisku vai noraidošu pozīciju iespējai atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu, liecina aģentūras LETA decembrī veiktā politiķu aptauja.