19.12.2017 15:45

Vējonis: Simtgades svinības var kalpot par papildu signālu iespējamai Baltijas prezidentu un Trampa tikšanās organizēšanai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ASV prezidents Donalds Tramps. ASV prezidents Donalds Tramps. longislandpress.com

Nākamgad paredzētās Latvijas simtgades svinības var kalpot par papildu signālu iespējamai Baltijas valstu prezidentu tikšanās organizēšanai ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis vērsa uzmanību, ka daudzu valstu vadītāji vēlas satikties ar ASV prezidentu, tāpēc pie viņa "ir gara rinda ar valstu līderiem". Nākamgad Latvija atzīmēs simtgadi kopš dibināšanas un tikai laiks rādīšot, vai Baltijas valstu prezidentiem izdosies satikties ar ASV līderi, norādīja Vējonis.

"Vizītes iepriekš tiek plānotas. Baltijas valstis var gribēt, bet vai otra puse ir gatava satikties? Ar gribētājiem ir gara rinda, tāpēc jautājums ir par diplomātu darbu, lai pārliecinātu Balto namu, ka jāsatiekas. Simtgade var kalpot par papildu signālu, kas var sekmēt tikšanos," piebilda Vējonis.

Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka ar Trampu jau iepriekš dažādos pasākumos neformāli ticies un dažus jautājumus ar viņu ir izdevies pārmīt.

Vaicāts, kādus tematus pārspriestu, ja notiktu minētā tikšanās, Vējonis atbildēja, ka svarīgākais ir drošības aspekts, proti, lai pastāvētu ASV pārstāvniecība NATO spēkos Baltijā. Tāpat Vējonis gribētu runāt par ekonomisko sadarbību.

Kā vēstīts, diplomāti gatavo Latvijas, Igaunijas un Lietuvas prezidentu tikšanos ar Trampu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR portāls.

ERR portāls raksta, ka Igaunijas un ASV diplomāti gatavo šo tikšanos saistībā ar nākamgad gaidāmo Latvijas, Igaunijas un Lietuvas neatkarības pasludināšanas simtgadi. Portālā teikts, ka tikšanās tiek plānota jau ilgāku laiku, un to, kad un kur tā notiks, pirmām kārtām izlems ASV.

Šāda tikšanās var notikt nākamgad Vašingtonā, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites preses sekretāre Daiva Ulbinaite.