13.12.2017 15:59

LIZDA aicinās biedrus Saeimas vēlēšanās nebalsot par esošajām varas partijām

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LIZDA aicinās biedrus Saeimas vēlēšanās nebalsot par esošajām varas partijām arhīvs

Nesamierinoties ar pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika apstiprināšanas kavēšanos, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicinās biedrus gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nebalsot par esošajām varas partijām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, trešdien padomes sēdē, izskatot jautājumu par aizvien Ministru kabinetā nepieņemto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, lemts sākt kampaņu, kurā arodbiedrības biedri tiks mudināti nopietni apsvērt to, vai gaidāmajās Saeimas vēlēšanās balsot par varas partijām, kas nepilda savus solījumus.

Tāpat padomē lemts vērsties Izglītības un zinātnes ministrijā, pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), Saeimas deputātiem ar lūgumu beidzot izskatīt un apstiprināt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku.

Vanaga skaidroja, ka pagaidām nav zināms, kad Ministru kabineta dienaskārtībā varētu tikt iekļauts jautājums par darba samaksas grafiku.


Iepriekš LIZDA aicināja valdībā neskatīt un neapstiprināt "nekvalitatīvu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku" - Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izskatīšanai valdībā bija iesniegusi pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, kurā bijušas vairākas nepilnības, kas neesot tikušas novērstas arī pēc LIZDA iebildumiem.

"Mums šis grafiks ir ļoti nepieciešams, bet LIZDA nevar atļauties lūgt valdībai atbalstīt tik nekvalitatīvi izstrādātu rīkojuma projektu," sacīja Vanaga.

Kā ziņots, pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks paredz līdz 2022. gada beigām zemāko mēneša darba algas likmi pedagogiem celt līdz 900 eiro.

Pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks izstrādāts laika periodam no 2018. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim.

Pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izstrādes darba grupa piedāvājusi priekšlikumus, viņuprāt, "reāli īstenojamam un sasniedzamam" pedagogu darba samaksas grafikam, iekļaujot vairākas prioritātes - zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanu (vispārējā izglītība, pirmsskola, profesionālā ievirze, profesionālā izglītība, interešu izglītība), kā arī augstskolu un koledžu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanu.

Grafiks zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanai veidots, ievērojot to, ka netiek mainīta pedagogu darba slodze, kas atbilst mēneša darba algas likmei. Zemākā mēneša darba algas likme periodā no 2018. gada 1. septembra līdz 2022. gada 1. septembrim tiktu paaugstināta pakāpeniski: 2018. gada 1. septembrī alga būtu 710 eiro, 2019. gada 1. septembrī - 750 eiro, 2020. gada 1. septembrī - 790 eiro, 2021. gada 1. septembrī - 830 eiro un 2022. gada 1. septembrī - 900 eiro.