06.11.2017 16:14

Saeimas deputātu grupa izsaka atbalstu "Ģimenes stiprināšanas likuma" pieņemšanai Lietuvā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Saeimas deputātu grupa izsaka atbalstu "Ģimenes stiprināšanas likuma" pieņemšanai Lietuvā arhīvs

10. oktobrī Lietuvas Seims pieņēma ģimenes politikas jumta likumu – "Ģimenes stiprināšanas likumu". Likuma mērķis ir nodrošināt valstī ģimenes institūta pastāvēšanai labvēlīgu vidi, tai skaitā attīstot institucionālo mehānismu pārdomātas, ilglaicīgas un pēctecīgas ģimenes politikas veidošanai.

Likums tika pieņemts ar pārliecinošu balsu vairākumu: par nobalsoja 63 deputāti, pret pieci un 14 atturējās.

Latvijas Republikas Saeimas deputātu grupa "Kristīgo un konservatīvo vērtību aizstāvībai", ko pārstāv piecu frakciju deputāti (Ivars Brīvers (LRA), Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa"), Valters Dambe (ZZS), Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) un Silvija Šimfa ("No sirds Latvijai")), ir nosūtījusi atbalsta vēstuli Lietuvas Seima grupas "Par Ģimeni" vadītājam, Sociālo lietu un darba komitejas Ģimenes un bērnu labklājības apakškomitejas vadītājam Rimantam Jonam Daģim, kurš bija "Ģimenes stiprināšanas likuma" virzītājs Lietuvas Seimā. Vēstulē izteikta atzinība un atbalsts politiski nozīmīgajam Lietuvas kolēģu solim ģimenes vērtību stiprināšanā, kā arī aicinājums turpmākai abu parlamentāro grupu sadarbībai.

Kā norādījuši likuma iniciatori, likums izstrādāts, ņemot vērā dramatisko demogrāfisko situāciju Lietuvā.

Likumam ir liela nozīme valsts politiskās gribas un vērtību apliecināšanā. Tā preambulā uzsvērts, ka Lietuvas Republikas Seims atzīst, ka ģimenes pamats ir brīvprātīga un apzināta sievietes un vīrieša vienošanās pieņemt ģimenei būtiskus morālos un tiesiskos lēmumus. Preambulā kā ģimenes veidošanas priekšnosacījums labvēlīgai un drošai videi bērna attīstībai un audzināšanai uzsvērta vīrieša un sievietes komplementāra savienība. No rīcībpolitikas viedokļa likums paredz valdībai līdz 2018. gada 31. augustam sagatavot un apstiprināt ģimenes stiprināšanas programmu un ģimenes atbalstam pieejamo pakalpojumu bāzes paketi.

"Ģimenes stiprināšanas likuma" pieņemšana izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā. Pirms likuma izsludināšanas Lietuvas Valsts prezidente Daļa Grībauskaite saņēma daudzus lūgumus gan likumu izsludināt, gan nodot to pārskatīšanai. Prezidente likumu atbalstīja un parakstīja piektdien, 3. novembrī, un tas stāsies spēkā 2018. gada 1. martā.