23.10.2017 14:53

Dombrava vēršas Ētikas komisijā ar aicinājumu sodīt Pimenovu "par PSRS totalitārā režīma noziegumu attaisnošanu"

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Dombrava vēršas Ētikas komisijā ar aicinājumu sodīt Pimenovu "par PSRS totalitārā režīma noziegumu attaisnošanu" Saeimas kanceleja

Parlamentārietis Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) ir vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot sodīt deputātu Igoru Pimenovu (S) "par PSRS totalitārā režīma noziegumu attaisnošanu", aģentūru LETA informēja nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Dombrava vērsies Ētikas komisijā, ņemot vērā Pimenova ierosinājumu atteikties no aizlieguma sapulces, gājiena vai piketa laikā izmantot bijušās PSRS simboliku.

Dombrava uzskata, ka Pimenovs "ir ne tikai pārkāpis Latvijas Satversmi un Saeimas kārtības rulli, bet arī aizskar lielu sabiedrības daļu, kuri paši vai viņu ģimenes locekļi ir cietuši PSRS totalitārā režīma represijās". Viņaprāt, ar iesniegtajiem priekšlikumiem un to pamatojumu Pimenovs rīkojas pretēji Satversmei un vairākām Saeimas, kā arī Eiropas Savienības deklarācijām, kuras atzīst, ka komunistiskais un nacistiskais režīms ir bijuši vienlīdz noziedzīgi.

"Ar saviem priekšlikumiem Pimenovs cenšas nevis nosodīt, bet attaisnot komunistiskā režīma, okupācijas karaspēka un diversantu grupu pastrādātos noziegumus. Uzskatu, ka viņš ir pārkāpis vairākus Saeimas ētikas kodeksa punktus. Komisijai būtu jāpieņem lēmums sodīt Saeimas deputātu Pimenovu par PSRS totalitārā režīma slavināšanu," akcentē Dombrava.

Politiķis jau pērn bija vērsies Ētikas komisijā saistībā ar Pimenova izteikumiem, kuros, pēc Dombravas domām, slavināts PSRS totalitāro režīmu. Toreiz deputātu vairākums uzskatīja, ka Pimenovs deputātu ētikas kodeksu nav pārkāpis.

Pimenovs aicina nepiemērot administratīvo sodus nedz par klaju komunisma ideoloģijas sludināšanu, nedz par bijušās PSRS un Latvijas PSR simbolikas, tajā skaitā karogu, ģerboņu un himnu izmantošanu. Ņemot vērā, ka likumā ir noteikts aizliegums sludināt arī klaju nacistu ideoloģiju, parlamentārietis skaidro, ka iesniegtie priekšlikumi paredz no Saeimā skatāmā likumprojekta izslēgt vārdus, ar kuriem komunisma ideoloģija tiek pielīdzināta nacionālsociālisma ideoloģijai.

"Šāda attieksme balstās uz aplamiem priekšstatiem un apzinātu vēstures notikumu sagrozīšanu, bet nostiprināta tiesiskajās normās, maldina sabiedrību un aizvaino tos, kuri Otrajā pasaules karā cīnījās pret nacistiem un smagās kaujās viņus uzvarēja," uzsver Pimenovs.

Viņš norāda, ka, pirmkārt, tā aizvainojot to padomju armijas veterānu, kuri piedalījās karā, kā arī partizānu un pagrīdnieku piemiņu.

Saeimai par iesniegtajiem priekšlikumiem likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" būs jālemj, skatot grozījumus otrajā lasījumā.