20.09.2017 14:11

Deputātiem gan kritiski, gan atbalstoši viedokļi par prezidenta ieceri vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Deputātiem gan kritiski, gan atbalstoši viedokļi par prezidenta ieceri vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem Saeimas administrācija

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē deputāti pauduši gan kritiskus, gan atbalstošus viedokļus par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegto likumprojektu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem.

Parlamentārietis Andrejs Judins (V/Par!) uzsvēra, ka šī diskusija ir ļoti svarīga, jo ir būtiski izbeigt nepilsoņu statusa piešķiršanu, kas bija risinājums tikai pārejas laikam. Viņš uzskata, ka prezidenta rosināto likumprojektu ir jānodod komisijām un jāsāk ar to strādāt.

Deputāts Sergejs Mirskis (S) arī uzskata, ka šis ir "ļoti svarīgs un nopietns jautājums", jo palīdzēs saliedēt sabiedrību. Viņš mudināja deputātus domāt par nākotni un atbalstīt iniciatīvu. Viņam nepiekrita politiķis Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), norādot, ka saliedēt sabiedrību var vienota izglītība valsts valodā.

Tikmēr Ingmārs Līdaka (VL-TB/LNNK) mudināja "nešaut ar lielgabalu pa mušām", bet padomāt par procedūrām. Proti, par to, vai bērnu reģistrācijas iestādes strādā pietiekami atbildīgi - izstāstīta un paskaidro nepilsoņu bērnu vecākiem to, kā reģistrēt bērnu par pilsoni un kādas ir šī soļa sekas. Viņš arī domā, ka prezidenta ierosinājums jau ir mazinājis sabiedrības saliedētību.

Komisijai nekāds lēmums par šo likumprojektu šodien vēl nebija jāpieņem, tāpēc, ka tas vēl nav nodots izskatīšanai komisijās. Šī esot bijusi konsultatīva diskusija, kur plašākas debates izvērtās par to, vai būtu nepieciešami arī Pilsonības likuma grozījumi, atbalstot prezidenta ieceri.

Kā ziņots, Saeimai ceturtdien ir jālemj, vai nodot šo likumprojektu izskatīšanai parlamenta komisijās.

Valsts prezidenta iniciatīva raisījusi domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", iepriekš pauda, ka atbalsta Vējoņa iniciatīvu. Arī Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP) sākotnēji vēlējās lemt par šo jautājumu, tomēr vēlāk mainīja domas. Pēc deputātu un valdes locekļu lūguma, lai par šo jautājumu nebūtu jārīko vairākas sēdes, attiecīgā jautājuma izskatīšana atstāta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas ziņā, skaidroja LZP vadītājs Edgars Tavars. Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.

Saeimas frakcijas vēl diskutēs par šo jautājumu.