09.08.2017 12:22

Viktorija Baire gatava vadīt jauno Ķekavas domi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viktorija Baire gatava vadīt jauno Ķekavas domi Linda Ratuta, Einārs Binders

Plānots, ka 11. augustā uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētie Ķekavas novada domes deputāti, kuru pirmais uzdevums būs ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju. Vēlēšanas tiek gaidītas gan ar cerībām, gan piesardzīgu skepsi. "Rīgas Apriņķa Avīze" uzrunāja vietējos politiķus, kuru vārdi visbiežāk pieminēti saistībā ar Ķekavas politisko virtuvi.

 

Andis Damlics (Latvijas Reģionu apvienība): Ķīviņi turpināsies
"Ja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) plāni piepildīsies un tiks ievēlēts viens no trim kandidātiem (Neils Kalniņš, Viktorija Baire, Andris Ceļmalnieks – red.), kurus izvirzīja šī partija, es būšu tas deputāts, kurš paliks opozīcijā.

Esam tikušies ar JKP līderi Neilu Kalniņu, iespējams, no viņa puses ar mērķi samierināties vai likt pamatus draudzībai, taču tajās reizēs, kad esam runājuši klātienē vai pa telefonu, nekā konstruktīva tur nebija. Turklāt jāņem vērā, ko viņš vēlāk saka televīzijā un pauž sociālajos tīklos, arī Pļavniekkalna skolas jautājumā. Varu tikai sacīt, ka šis jautājums risināts tik caurspīdīgi kā neviens cits un viedokļi allaž svārstījušies robežās 50:50, un jebkurš solis skolas jautājumā sperts ar domes lēmumu atbalstu.

Runājot, kāpēc ar Arnoldu Keisteru tagad esam barjerai katrs savā pusē, tad, jāteic – es nebrīnos par šādu viņa soli, jo Keistera kungs allaž pratis apgriezt kažoku brīdī, kad jāpieslienas valdošajiem spēkiem.

Vai nedēļas beigās Ķekavas novada dome tiks pie jauna priekšsēdētāja, nezinu. Acīmredzot vairāki kandidāti tiek saukti tāpēc, ka ne par vienu no trim nav īstas pārliecības, ir tikai spekulācijas. Ja arī tā būs JKP kandidāte Viktorija Baire, skaidrs, ka viņa uzņemas lielu risku. Taču mēs nezinām, ko, piemēram, domā Zaļās partijas deputāts Voldemārs Pozņaks; viņš arī grib kādu amatu. Runājot par nākotni, neredzu pazīmes, ka ķīviņi Ķekavas novada domē varētu apstāties. Tieši otrādi – jaunās domes laikā tie drīzāk sasniegs apogeju."

Arnolds Keisters (Latvijas Reģionu apvienība): Damlica attieksme mani aizvainoja
"No mūsu saraksta ievēlēti tikai divi deputāti. Līdzšinējais domes priekšsēdētājs Andis Damlics, visticamākais, paliks opozīcijā, bet esmu nolēmis pieslieties valdošajam vairākumam.

Kāpēc tā noticis? Priekšvēlēšanu kampaņā, īpaši pirms atkārtotās balsošanas, A. Damlics, ar kuru kopā pārstāvam LRA, pret mani vērsa apmelošanas kampaņu, lai vērstos pret mani kā konkurentu. Piemēram, partijas izdevumā bija publicēta karikatūra par mani. No vienas puses, viņš parādīja īsto seju, no otras – šī attieksme mani aizvainoja.

Manas attiecības ar LRA nav mainījušās, taču vērsīšos LRA valdē ar lūgumu izvērtēt A. Damlica rīcību, cik ētiska tā ir bijusi priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Protams, mums ar Damlica kungu bija domstarpības Pļavniekkalna sākumskolas jautājumā. Ne reizi vien aicināju viņu ieklausīties N. Kalniņa pārstāvētajā iedzīvotāju viedoklī, un lūdzu šajā jautājumā ieturēt pauzi un nevis steigties par katru cenu īstenot projektu, kas paredz vecās skolas nojaukšanu, bet izvērtēt, vai kāds cits risinājums būtu labāks.

Runājot par jauno domes priekšsēdētāju, visticamākais, es tas nebūšu, bet jaunajam priekšsēdētājam novēlu visu labāko. Manuprāt, vislabākais kandidāts būs tas, kuram nav ciešu saišu ar līdzšinējo domes politiku un novadu. Virzīties uz priekšu ļaus tieši attālināts skatījums uz mūsu ikdienas problēmām."

Valts Variks (Vidzemes partija): Divreiz vienā upē nevar iekāpt
"Ar lielu interesi gaidu jaunās domes pirmo sēdi, kurā būs jāpieņem argumentēti, nevis emocijās balstīti lēmumi. JKP gadījumā pienāktos spert soļus, kas saistās ar Pļavniekkalna sākumskolu. Kādi tie būs? Iepriekšējā dome taču pieņēmusi vairākus lēmumus, ir tērēta novada budžeta nauda.

Tad jau redzēsim, vai JKP būs gatava kardināli atšķirīgiem problēmas risinājumiem. Domāju, tā būs pirmā nopietnā pārbaude jaunajai koalīcijai.

Pilnīgas garantijas, ka 11. augustā tiks ievēlēts jaunais domes priekšsēdētājs, nav. Visticamākais, tas būs no JKP, bet gribētāju ieņemt šo amatu ir divtik daudz. Ceru, ka labums būs no tā, ka domē darbosies desmit deputāti, kas ievēlēti pirmo reizi. Tomēr, atceroties priekšvēlēšanu laiku, domāju, ka jaunās domes starts varētu tikt apgrūtināts.

Labi, ja izdosies lietderīgi izmantot jauno deputātu sākotnējo degsmi, bet sarežģījumus radīs tas, ka domē darbosies JKP cilvēki, kas paši personīgi ir saistīti gan ar Pļavniekkalna sākumskolas likteni, gan cilvēki no tā sauktā Lapenieku, proti, "Gods kalpot mūsu Latvijai!" saraksta, kuriem interesē, piemēram, ko iesākt ar Lapenieku ciema kanalizācijas parādiem. Atkārtoti līdzi nāk Baložu apkures jautājumi, kuros tāpat ir ieinteresēti konkrēti cilvēki. Vēsture, protams, tieši neatkārtojas, bet nav garantijas, ka šos smagos jautājumus izdosies atrisināt."

JKP novada domes priekšsēdētāja kandidāti: priekšsēdētājs tiks ievēlēts

Viktorija Baire, kuras vārds plašākai publikai kļuva zināms saistībā ar Pļavniekkalna skolas stāstu, uzskata, ka 11. augustā jaunais Ķekavas domes priekšsēdētājs tiks ievēlēts un katrs no JKP kandidātiem pirms kandidēšanas amatam šo soli iepriekš ir rūpīgi izvērtējis un gatavs uzņemties šo atbildību.

"Dzīvoju Ķekavas novadā jau 20 gadus, bet līdz šim pašvaldības darbā iesaistījusies neesmu, un tā, iespējams, ir mana priekšrocība, kas netraucēs piedāvāt savu skatījumu un idejas novada vēsturiski nepatīkamo jautājumu risināšanai, laužot līdz šim pastāvējušās tradīcijas.

Tā kā JKP vārdu saista ar Pļavniekkalna sākumskolas problēmas risināšanu, sākumā neapšaubāmi tās bija emocijas, kas parādīja, ka mums nepatīk veids, kā līdz šim novadā ir pieņemti lēmumi. Tādēļ esam gatavi piedāvāt racionālu un ilgtspējīgu risinājumu. Te jāņem vērā, ka par Pļavniekkalna sākumskolu ir publicēta dažādi tulkota informācija, bet racionālu risinājumu var atrast, tikai iepazīstoties ar visu dokumentāciju.

Personīgi ar savu pieredzi valsts pārvaldē vadošā amatā un izglītību jurisprudencē noteikti varēšu sniegt savu visnotaļ noderīgo pienesumu novada nākotnes veidošanā. Uzskatu, ja ir vēlēšanās, var apgūt jebkuru amatu, un deputāta pienākums ir izvirzīt idejas, kuras profesionāli īstenot ir izpildvaras pienākums."

Atbildot uz "Rīgas Apriņķa Avīzes" jautājumu, vai Andris Ceļmalnieks ir gatavs atstāt Daugmales pamatskolas direktora amatu, lai kļūtu par novada domes priekšsēdētāju, viņš sacīja: "Ja situācija to prasīs, katram, kurš startē vēlēšanās, ir jābūt gatavam ieņemt jebkuru amatu.

Jaunā domes priekšsēdētāja ievēlēšana 11. augustā ir reāla, jo tas ir pirmās jaunās domes sēdes uzdevums. Jau tā divus mēnešus esam čammājušies, tāpēc nākt uz sēdi, lai tikai veiktu bremzējošas darbības, būtu nepiedodami. Turklāt dome ir ievēlēta, lai strādātu, nevis deputāti izrādītu ambīcijas. 

Cits jautājums: pirmās sēdes sasaukšanas laiks – piektdienas pēcpusdiena – nav pats labākais, jo sekos brīvdienas, kad domes darbā iestāsies pauze, lai gan ir darbi, kas būtu jādara nekavējoties.

Ja runājam, piemēram, par Pļavniekkalna sākumskolu, tad skaidrs, ka visā garajā vēsturē, kas ar šo skolu saistās, jāpieliek punkts, jāizvērtē, kas ir izdarīts, un jāpieņem labākais lēmums. Vienlaikus tas nozīmē, ka visiem savās emocijās būs par pussoli jāpiekāpjas."

JKP saraksta līderis Neils Kalniņš uzskata, ka 11. augustā jaunais domes priekšsēdētājs tiks ievēlēts. Tā viņam ļaujot domāt sarunas ar koalīcijas partneriem no Vidzemes partijas, Zemnieku savienības, Zaļās partijas, LRA pārstāvi un partiju "Vienotība", "Politiskās partijas Izaugsme", "Latvijas attīstībai" apvienības saraksta pārstāvjiem.

Jautāts, vai ir gatavs mainīt uzņēmēja ienākumus pret domes priekšsēdētāja algu, N. Kalniņš atbildēja: "Kā uzņēmējs uzskatu, ka Ķekavas novada domes priekšsēdētāja alga nav tik maza un ir samērojama ar atbildību, ko uzliek šis amats. 

Cits jautājums – esmu ilgstoši bijis uzņēmumu attīstības vadītājs. Tas nav tas pats, kas būt lēmējorganizācijas administrācijas vadītājam. Tādā ziņā noderīgāka ir V. Baires pieredze kā juristei un valsts iestādes darbiniecei. Tas jāapsver, ņemot vērā mūsu izvirzītos mērķus – darīt visu, lai ar laiku Ķekavas novads būtu Pierīgas attīstības centrs, kas ir gatavs globālai konkurencei."