04.04.2017 14:24

Potenciāliem radikāļiem aizliegs izceļot no Latvijas

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Potenciāliem radikāļiem aizliegs izceļot no Latvijas pixabay.com

Lai nepieļautu, ka Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs iesaistās bruņotos konfliktos, valdība otrdien, 4. aprīlī, atbalstīja grozījumu likumā, kas paredzēs šādiem cilvēkiem iespēju ar iekšlietu ministra rīkojumu aizliegt izceļot no Latvijas.

Pilsonim, nepilsonim, personai, kurai Latvijā piešķirts bezvalstnieka vai alternatīvais statuss, vai bēglim būs aizliegts izceļot no Latvijas, ja iekšlietu ministrs būs pieņēmis šādu lēmumu, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Nacionālās drošības likumā.

Iekšlietu ministrs var pieņemt lēmumu par aizliegumu uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja valsts drošības iestāde ir konstatējusi, ka minētā persona var apdraudēt valsts drošību, plāno iesaistīties teroristiskās darbībās vai bruņotā konfliktā ārvalstī.

Iekšlietu ministra lēmumu varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Paredzēts, ka likums stājas spēkā 2017. gada 1. septembrī.

Iekšlietu ministrija skaidro, ka ņemot vērā pašreiz esošo situāciju valstu drošību jautājumos, vairākas valstis, piemēram, Lielbritānija, Dānija, Vācija un Nīderlande ir jau veikušas izmaiņas savos normatīvajos aktos ar mērķi novērst radikalizācijas un ekstrēmisma izplatīšanos. Īpaša uzmanība pievēršama nepilngadīgām personām, kuras ir mazāk aizsargātas un kurām nav pilnīga izpratne par iesaistīšanās mērķi prettiesiskajos militārajos vai bruņotajos formējumos.

Vērtējot savu valstspiederīgo dalību bruņotos konfliktos ārvalstīs, daudzas valstis jau pašlaik ir atzinušas, ka šādas personas un to rīcība rada būtisku apdraudējumu starptautiskajam mieram un drošībai, kā arī rada apdraudējumu vairākām interešu grupām.