20.02.2017 16:09

Ķekava kā vēlēšanu spogulis

Autors  Diena.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekava kā vēlēšanu spogulis arhīvs

Politiskā gaisotne Ķekavas novadā koncentrētā veidā atspoguļo tās parādības, kādas pirms vēlēšanām vērojamas daudzās pašvaldībās. Ķekavas novads ir bagāta Pierīgas teritorija, kurā interese par varas iegūšanu ir lielāka nekā daudzās citās pašvaldībās.

Vēlēšanās te allaž ir vairāk nekā desmit kandidātu sarakstu, no kuriem neviens neiegūst pārliecinošu vairākumu. Te var ieraudzīt tādu partiju nosaukumus, par kuru esamību daudzi, iespējams, pat nenojauš. Piemēram, iepriekš vēlēšanās startēja partija "Sabiedriskā komiteja", no kuras saraksta kandidēja Kultūras aģentūras darbinieki. Partija gan domē neiekļuva.

Ķekavas novadā ir 23 213 iedzīvotāju. Tas ir aptuveni tikpat, cik Jēkabpilī, kas ir viena no deviņām lielajām pilsētām. Tāpat kā citas Pierīgas pašvaldības, Ķekavas novads pat nevar pretendēt uz reģionālās attīstības centra statusu. Par tā svaru ļauj nojaust tikai cīņa par ietekmi. Lielais sarakstu skaits gan nenozīmē, ka novadā ir aktīva partiju darbība. 

Tāpat kā daudzviet, interesenti tikai pirms vēlēšanām piemeklē sev tīkamāko partiju. Vairāki domnieki apstiprināja, ka ir pāris interešu grupu, kas sadalās pa dažādiem sarakstiem, lai kopā iegūtu vairāk vietu un tā vairotu cerības izveidot vairākumu. Arī Ķekavā sarakstos tiek iekļautas personas, kas nav šo partiju biedri, un sasaukuma laikā notiek aktīva viņu pārvietošanās. Atbildību par šiem deputātiem neuzņemas ne partijas vadība Rīgā, ne vietējā nodaļā.

Lai to labāk ilustrētu, jāaplūko, kas pēdējo gadu laikā noticis Ķekavas novada domē. Par 17 deputātu vietām 2013. gadā spēkojās 13 politisko spēku, bet domē iekļuva astoņi. "Vidzemes partija" (VP) ieguva visvairāk – četras vietas. Tagad to pārstāv vairs tikai Valts Variks, kurš bija arī pirmais priekšsēdis pēc vēlēšanām. No VP ievēlētais Aigars Vītols tagad būs "Latvijas Zemnieku savienības" (LZS) saraksta līderis. Uz LZS no VP pārgājusi arī Vēsma Ozoliņa. Ne viens, ne otrs nebija "Vidzemes partijas" biedri. Vītols "Dienai" uzsvēra, ka LZS ir viņa pirmā partija, kuru izvēlējies tās vēsturisko tradīciju dēļ, viņš ir apņēmies tajā aktīvi darboties.

No LZS saraksta ievēlētais Andis Adats savukārt ar LZS vairs neesot saistīts. "Dienai" neizdevās noskaidrot viņa plānus. Pa trim vietām katra 2013. gadā ieguva "Saskaņa" un "Vienotība". Divi "Saskaņas" deputāti tagad strādā ārzemēs un domes darbā nepiedaloties.

Savukārt Arnolds Keisters jau iekļāvies "Reģionu alianses" (RA) komandā, kuras līderis ir domes priekšsēdis Andis Damlics. Uz "Reģionu aliansi" pārgājis arī no VP ievēlētais Ilgonis Leišavnieks. Vēlēšanās RA saņēma divus mandātus. Vēl divi mandāti domē ir partijai "Sadarbība", bet viens "Nacionālajai apvienībai", kā arī "Tautas kontrolei" – no tās ievēlētais Pēteris Geks tagad startēs "No sirds Latvijai" sarakstā.

Ķekavā, tāpat kā citviet, spēj vienoties partijas, kuru sadarbību lielajā politikā grūti iedomāties. Te ir pieteikta apvienība "Vienotība. Izaugsme. Attīstība." To veido "Vienotība", nelielas ietekmes partija "Izaugsme" un "Latvijas attīstībai". Roberts Jurķis ("Vienotība") skaidroja, ka tā ir cerība mazināt politisko sadrumstalotību. Vītols no LZS gan pieļauj, ka tas drīzāk parādot, kādā situācijā ir nonākusi "Vienotība", ja pat nevar vairs viena izveidot sarakstu.