12.07.2016 12:48

Valdība palielina uzturnaudu patvēruma meklētājiem līdz trim eiro dienā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valdība palielina uzturnaudu patvēruma meklētājiem līdz trim eiro dienā Valsts kanceleja

Ministru kabinets otrdienas sēdē palielināja patvēruma meklētāju dienasnaudu no 2,15 eiro līdz trīs eiro dienā. Valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane pastāstīja, ka papildu līdzekļi no valsts budžeta netiekot prasīti un vidēji tiekot runāts par 70–120 cilvēkiem.

Patvēruma meklētājam saņemot bēgļa statusu, viņš saņemot bēgļa pabalstu, līdz ar to viņam vairs nav jāmaksā uzturnauda.


Nacionālās apvienības viedokli pauda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), kurš uzsvēra, ka, ja papildu līdzekļi no valsts budžeta neesot nepieciešami, politiskajam spēkam konceptuālu iebildumu neesot un "ar to arī vajadzēja sākt diskusiju". Viņš gan aicināja pārejos valdības locekļus atcerēties, ka ir daudzas sociālās grupas, kas dzīvo ar mazākām finansēm Latvijā.

Līdz šim Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā ievietotajiem patvēruma meklētājiem uztura un dienasnauda noteikta 2,15 eiro apmērā. Dienasnaudas palielināšana bija nepieciešama, lai nodrošinātu satura un izmaksu ziņā līdzvērtīgu apstākļu sniegšanu Latvijā izmitinātajiem patvēruma meklētājiem.

Jautājuma skatīšanu iepriekš valdība uz nedēļu atlika NA iebildumu dēļ. Politiskais spēks pauda uzskatu, ka ir gan mazo pensiju saņēmēji, gan arī citas maza apmēra sociālās garantijas, un par tām vajadzētu rūpēties vispirms.

Noteikumu projektā norādīts, ka Valsts robežsardze organizē patvēruma meklētāju ēdināšanu, piegādājot gatavas porcijas, kas vidēji izmaksā 5,15 eiro dienā, savukārt PMLP patvēruma meklētājam izmaksā naudas līdzekļus 2,15 eiro apmērā dienā, kas paredzēti ne tikai uzturam, bet arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei.

Taču, veicot cenu analīzi trīs Latvijas lielveikalos un Ropažu novada, Mucenieku veikalā, secināts, ka vidēji pieaugušai personai dienas uztura normas nodrošināšanai nepieciešami vismaz 2,69 eiro dienā, respektīvi, nepieciešama lielāka summa par patlaban piešķirto. Tāpat pie šīs summas paredzēts piešķirt dienasnaudu 0,31 eiro apmērā. Mēnesī tie būtu 8,68 eiro, ko persona pēc saviem ieskatiem varēs tērēt vajadzībām, kas netiktu segtas no PMLP vai Eiropas Savienības fondu projektos pieejamajiem finanšu līdzekļiem.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā no 20. jūlija.