23.07.2015 13:25

Ķekavas novada domē apvērsums: no mēra amata gāzts Variks

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novada domē apvērsums: no mēra amata gāzts Variks Einārs Binders

Ceturtdien, 23. jūlijā, Ķekavas novada domes sēdē tika atbalstīts desmit novada domes deputātu rosināts jautājums par līdzšinējā domes priekšsēdētāja Valta Varika (Vidzemes partija) nomaiņu. Atklātā balsojumā V. Variks no priekšsēdētāja amata tika gāzts ar desmit balsīm par. Seši deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja, savukārt viens deputāts balsojumā nepiedalījās.

(Ziņa papildināta ar 5. un 6. rindkopu)

Kā domes sēdē pirms balsojuma sacīja pašvaldības priekšsēdētāja gāšanas ierosinātājs, opozīcijas deputāts Roberts Jurķis ("Vienotība"), līdzšinējam domes vadītājam pirms diviem gadiem dotais uzticības kredīts ir zudis. "Deputāti domā, ka priekšsēdētājs ir jānomaina, jo viņš netiek galā ar saviem pienākumiem tā, kā to vēlas deputātu vairākums. Šobrīd novada attīstībā ir norauts "stop krāns". Mēs, novada domes deputāti, esam ievēlēti, lai strādātu novada iedzīvotāju labā, un gribam, lai Ķekavā viss iet uz priekšu," teica R. Jurķis.

Savukārt V. Variks, atbildot uz opozīcijas pārmetumiem, sacīja, ka viņš kā pašvaldības vadītājs Ķekavas novada labā ir darījis ļoti daudz. "Manuprāt, šī te darbība ir bijusi maksimāla. Par kaut kādu norautu "stop krānu" nepiekrītu. Pabeigta Ķekavas novada sākumskolas otrā kārta, novērstas problēmas tehniskā projekta trešajai kārtai un tūlīt, pēc 27. jūlija, iespējams, sāksies būvniecība. Ir realizēti apjomīgi ūdenssaimniecības projekti, noasfaltēti ceļi, Baložos ambulance atvērta," izdarītos darbus novada labā uzskaitīja V. Variks.

Viņš arī norādīja, ka nav gluži patiess apgalvojums, ka viņš vienpersoniski ir pašvaldības aģentūras "Ķekavas ambulance" direktorei ļāvis apvienot vairākus amatus un viņai palielinājis algu. V. Variks sacīja, ka lēmums par ambulances direktores Daigas Āboltiņas atalgojumu tika pieņemts sociālo un finanšu komitejās, un šajās komiteju sēdēs par šo jautājumu lēma ne vien viņš, bet arī komisijās ievēlētie deputāti.

Kā portālam "Aprinķis.lv" uzreiz pēc domes sēdes pastāstīja R. Jurķis, visticamāk, ceturtdienas vakarā tiks izsludināta ārkārtas sēde, kurā tikšot ievēlēts jaunais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs. Viņš pats gan uz šo amatu nekandidēšot, lai pierādītu vēlētājiem, ka, rosinot V. Varika atstādināšanu, viņa mērķis nav atkal no jauna iesēsties mēra krēslā.

Viņš pieļāva, ka par jauno mēru ārkārtas sēdē varētu ievēlēt Andi Damlicu no "Reģionu alianses", kurš iepriekš, R. Jurķa laikā, bija Ķekavas novada domes izpilddirektors. "Deputāti ir vienojušies, ka novada domes priekšsēdētāja amatam varētu izvirzīt A. Damlicu. Viņa kandidatūru varētu atbalstīt vismaz 12 novada domes deputāti – desmit, kas balsoja par V. Varika atbrīvošanu no amata, un vēl divi novada domē ievēlētie deputāti, kas balsoja pret mēra atstādināšanu," atklāja R. Jurķis.

Jau zināms, ka ar līdzšinējo mēra darbu nebija apmierināti deputāti no partijas "Vienotība", "Reģionu alianse", "Latvijas Zemnieku savienība", "Saskaņas centrs" un "Nacionālās apvienības", kuri visi bija parakstījuši priekšlikumu par V. Varika nomaiņu.

Līdzšinējais domes priekšsēdētājs V. Variks iepriekš sacīja, ka, iespējams, galvenais iemesls opozīcijas deputātu vēlmei atbrīvot viņu no amata ir nedienas ar pašvaldības uzņēmumu SIA "Baložu komunālā saimniecība". Jo lielākā daļa no deputātiem, kuri ierosinājuši domes priekšsēdētāja maiņu, ir bijuši ar šo uzņēmumu saistīti, to uzraudzījuši. Viņš uzskata, ka SIA "Baložu komunālā saimniecība" izsaimniekošanas atklāšana, vainīgo personu noskaidrošana un saukšana pie atbildības ir radījusi neērtu situāciju opozīcijas deputātiem.

Savukārt Ķekavas novada domes opozīcijas deputāts Juris Jerums ("Vienotība") portālam "Aprinķis.lv" skaidroja, ka mērs ir jāatstādina, jo deputāti nav apmierināti ar to, ka nav sākta Ķekavas sākumskolas trešās kārtas būvniecība. Tāpat arī Baložu skolai vēl aizvien nav solītā stadiona. Taču vislielāko izbrīnu novada domes deputātiem esot sagādājusi nesen no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemtā vēstule, kurā lūgts skaidrot, kādēļ V. Variks vienpersoniski ir pašvaldības aģentūras "Ķekavas ambulance" direktorei ļāvis apvienot vairākus amatus un viņai palielinājis algu.

V. Variks domes priekšsēdētāja krēslā nonāca pēc pašvaldību vēlēšanām pirms diviem gadiem, kad par viņu nobalsoja 11 deputāti, bet trīs bija pret. Vēl trīs deputāti – Andis Damlics ("Reģionu alianse"), Germans Ivanovs ("Saskaņas centrs") un Andris Ceļmalnieks ("Vienotība") – uz pirmo domes sēdi nebija ieradušies. V. Variks amatā nomainīja R. Jurķi no "Vienotības".

Pašvaldību vēlēšanās Ķekavas novada domē, kurā ir 17 deputātu vietas, startēja 13 partijas, no kurām 5 % barjeru pārvarēja astoņas. No partijas "Sadarbība" ar 7,35 % vēlētāju atbalstu domē tika ievēlēts Igoris Malinausks un Linda Danileviča, bet no politiskās partijas "Reģionu alianse", pateicoties 8,17 % balsu, pašvaldībā iekļuva Juris Krūmiņš un Andis Damlics. Savukārt "Nacionālā apvienība" un partija "Tautas kontrole", kā arī "Latvijas Zemnieku savienība" pašvaldībā katra ieņēma pa vienam krēslam.

Ķekavas novads ir trešā Pierīgas pašvaldība, kurā kopš pēdējām vēlēšanām notikusi vadības maiņa. Ādažu novada domes priekšsēdētāja amatā sākotnēji ievēlēto Māri Sprindžuku 2014. gada janvārī nomainīja Normunds Zviedris, taču jau pusgadu vēlāk M. Sprindžuks atgriezās novada mēra krēslā. Savukārt Krimuldā šāgada aprīļa beigās no novada domes priekšsēdētāja amata atkāpās līdzšinējais mērs Guntars Grīnvalds, un viņa vietā tika ievēlēts Juris Salmiņš.

Pirms diviem gadiem:
Jaunais Ķekavas mērs: Komandas gars jāceļ no jauna!