22.04.2015 07:44

Viedokļi: Kādu gribētos redzēt nākamo Valsts prezidentu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedokļi: Kādu gribētos redzēt nākamo Valsts prezidentu Mārtiņš Bruņenieks, Einārs Binders, Saeimas kanceleja

Vēl mazliet jāpagaida līdz 11. maijam, kad Saeimas valdošā koalīcija nosauks kopīgo Valsts prezidenta amata kandidātu. Lai gan prezidentu ievēlēs Saeima, sabiedrībā ir viedokļi, kādam vajadzētu būt pretendentam, kurš nākamos četrus gadus pavadīs šajā amatā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

pagājušo ceturtdien notikušajā reģionālās preses dienā Zemkopības ministrijā tikās ar žurnālistiem. Kad bija apspriesti visi ar lauksaimniecību saistītie jautājumi, jau neformālā gaisotnē ministram tika jautāts, vai viņš būtu ar mieru pretendēt uz Valsts prezidenta amatu.

Ministrs, kurš, kā zināms, tās pašas dienas vakarā ticies Latvijas Zemnieku savienības valdes sēdē kopā ar Labklājības ministru Uldi Auguli un Jelgavas mēru Andri Rāviņu, minēts kā viens no Valsts prezidenta amata kandidātiem, atbildēja, ka "vislabākā atbilde būtu pagaidīt līdz 11. maijam".

Savukārt uz jautājumu, vai ir taisnība eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kura apgalvoja, ka liels iespaids uz nākamā Valsts prezidenta izvēli būs Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), J. Dūklavs sacīja, ka, ja reiz "Vienotībai" ir Ministru prezidenta postenis, bet Nacionālajai apvienībai – Saeimas priekšsēdētāja amats, tad gluži dabīgi, ka varas līdzsvaram Valsts prezidenta amats pienāktos ZZS. Ja prezidents nāktu no "Vienotības», nāktos domāt par premjerministra maiņu.

Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe:

"Mēs Ādažu vidusskolā esam vienisprātis ar nākamā Valsts prezidenta raksturojumu, kas izskanējis intervijās un aptaujās un ko atbalsta lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Prezidentam ir jābūt Latvijas patriotam, ar dziļu izpratni par Latvijas iekšējo un ārējo politiku, un viņam ir jāprot precīzi formulēt savu viedokli.

Tāpat prezidenta kandidātam labi vajadzētu pārvaldīt vismaz divas svešvalodas.

Valsts prezidentam noteikti ir jābūt līderim, kas saliedē sabiedrību, harizmātiskai personībai, atvērtam, sirsnīgam, ar labu humora izjūtu apveltītam cilvēkam. Un pavisam noteikti – prezidentam ir jābūt veiksmīgai iepriekšējās profesionālās darbības pieredzei."

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš:

"Domājot par nākamo Valsts prezidenta kandidātu, mēs varam vēlēties daudz ko: saskatīt viņā gaismas nesēju, stingras stājas un augstas morāles iemiesojumu vai iedomāties citas ideāla cilvēka īpašības.

Tajā pašā laikā šāda filozofēšana neko daudz nedos, jo Latvijas Republikas Satver¬sme nosaka, ka mēs ievēlam Saeimu, bet Saeima – Valsts prezidentu. Turklāt prezidenta izvēlē noteicošais būs pat ne visu 100, bet tikai 60 valdošās koalīcijas deputātu viedoklis.

Tas cilvēks, kuru ievēlēs par nākamo Valsts prezidentu, neatkarīgi no tā, no kurienes viņš nāks – zinātnieku, politiķu vai citām aprindām, visticamāk, būs kompromisa figūra, kas visvairāk apmierinās visus prezidenta izvēlē iesaistītos spēkus.

Protams, mums visiem gribētos, lai nākamais Valsts prezidenta kandidāts pārvaldītu svešvalodas, jo tas nozīmē plašāku redzesloku. Tāpat būtu labi, ja viņš prastu spoži uzstāties. Taču jāsaprot, ka ideālu prezidentu mēs nekad nedabūsim, jo tādi mēdz būt tikai totalitārās sabiedrībās."