17.02.2015 07:42

12. Saeimai 100 dienas: līdz nākamajām vēlēšanām vēl tālu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
12. Saeimai 100 dienas: līdz nākamajām vēlēšanām vēl tālu Saeimas kanceleja

Pagājušajā nedēļā apritēja 100 dienu, kopš darbu sāka Laimdotas Straujumas otrā valdība. Tikpat ilgi strādā arī 12. Saeima. Par 100 dienās paveikto stāsta no Pierīgas ievēlētie Saeimas deputāti.

Pa šo laiku pieņemts valsts budžets 2015. gadam, izdarītas izmaiņas Krimināllikumā, deputāti nolēmuši, ka arī nākamais Valsts prezidents tiks ievēlēts aizklāti, un Saeimā vēl ne pavisam nav jūtama nākamo vēlēšanu gaisotne.

Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība):

Mēs daudz esam darījuši ģimenes valsts pabalsta palielināšanai, un jau no šā gada 1. janvāra pabalsts par otro bērnu ir 22,76 eiro, par trešo un katru nākamo – 34,14 eiro mēnesī.
Uz priekšu ir pavirzījusies arī pirmā mājokļa atbalsta programma, kurai pieteicies jau vairāk nekā 1000 ģimeņu.

Un varbūt tas nav nemaz tik mazsvarīgi, ka turpmāk "Stūra māju", kuru varēja apskatīt tikai vasarā, tagad varēs apmeklēt visu gadu.

Atsauksmi neguva mūsu rosinājums Saeimā ievēlēt prezidentu atklāti, toties izdevās panākt svarīgus grozījumus Krimināllikumā par darbībām, kas vērstas uz citas valsts teritoriālās vienotības graušanu.

Ainars Latkovskis (Vienotība):

Pats galvenais darbs, ko līdz šim paveikusi 12. Saeima, ir pagājušā gada nogalē pieņemtais valsts budžets.

Kā nākamo svarīgāko darbu es noteikti minēšu izmaiņas Krimināllikumā, kas paredz ieviest kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārzemēs, par bruņota konflikta finansēšanu, kā arī vervēšanu, apmācīšanu un nosūtīšanu bruņotam konfliktam, tātad – darbībām, kas vērstas uz citas valsts teritoriālās vienotības graušanu.

Par šīs Saeimas kauna traipu, manuprāt, jāuzskata balsojums, kas apliecināja, ka deputāti vēl arvien nav gatavi Valsts prezidentu ievēlēt atklāti. Domāju, ka arī lielākā daļa ZZS vēlētāju gribētu zināt, kā kurš deputāts ir balsojis, ievēlot vienu no augstākajām valsts amatpersonām.
Savukārt kā Siguldas iedzīvotājam man ir ļoti svarīgi, ka valsts budžetā vēl joprojām ir saglabājušies līdzekļi Siguldas kamaniņu trases rekonstrukcijas pabeigšanai.

Mārtiņš Bondars (Latvijas Reģionu apvienība):

Es 12. Saeimā pārstāvu opozīciju un sekoju līdzi tam, kuras ir tās labās lietas, kas Latvijas Republikā ir notikušas, un virzienam, kādā mūsu valsts attīstās. Katrā ziņā man svarīgi ir tas, lai likumdevēja pastiprinātas uzmanības lokā būtu nacionālās drošības jautājumi gan lietās, kas saistās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, gan policijas un drošības dienestu kapacitātes palielināšanu, gan ārlietu dienesta stiprināšanu, jo šī resora loma acīm redzami pieaug.

Vēl man ir svarīgi, lai ekonomikas tempi, pat ja nenotiek izaugsme, saglabātos vismaz līdzšinējos apmēros.

Tāpat arī, domājot par demogrāfiju, jāsaprot, ka nav normāli, ja no valsts arvien vairāk cilvēku aizbrauc nekā iebrauc un mirušo skaits pārsniedz jaundzimušo skaitu. Tiesa, visur Latvijā, arī Mārupes novadā, kur es dzīvoju, tā nav.

Sākotnēji Latvijas Reģionu apvienība iestājās par visas tautas vēlētu prezidentu, bet pēc tam par Valsts prezidenta ievēlēšanu, balsojot atklāti, taču arī šoreiz viss palika, kā bijis, un par nākamo prezidentu balsosim aizklāti.