04.11.2014 09:35

Jaunas pierīdzinieku sejas gan Saeimā, gan pašvaldībās

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunas pierīdzinieku sejas gan Saeimā, gan pašvaldībās Saeimas kanceleja

Šodien uz pirmo sēdi sanāk 12. Saeima, un piektā daļa jaunievēlēto tās deputātu ir no Pierīgas.

Pierīdzinieki Saeimā

Atgādināsim, ka 4. oktobra 12. Saeimas vēlēšanās piecu procentu barjeru pārvarēja seši politiskie spēki un starp deputātiem, kuri šodien dos svinīgo solījumu, būs arī 20 tautas kalpi, kuri ir saistīti ar Pierīgu un Jūrmalu.

Videotranslācija no 12. Saeimas pirmās sēdes skatāma šeit.

Tā no "Vienotības" saraksta Saeimā ir iekļuvuši jūrmalnieki Saeimas deputāts Andrejs Judins, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Saeimas deputāts Romualds Ražuks, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, kā arī 11. Saeimas deputāts siguldietis Ainars Latkovskis un satiksmes ministrs carnikavietis Anrijs Matīss.

Saeimā atkārtoti strādās Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" līderis Raivis Dzintars no Siguldas, kurš Vidzemes sarakstā bija pirmais, un Jānis Dombrava no Saulkrastiem.

No "Saskaņas" saraksta Saeimā atkārtoti ievēlēts arī Sergejs Mirskis no Ādažu novada un Ņikita Ņikiforovs no Jūrmalas.

No Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) saraksta Zemgales vēlēšanu apgabalā vēlētāju atbalstu guva Mārupes iedzīvotājs Saeimas deputāts Andris Bērziņš un Pensionāru federācijas priekšsēdētājs ķekavietis Andris Siliņš.

Saeimas jaunpienācēju ‒ Latvijas Reģionus apvienības ‒ sarakstā parlamentā atkārtoti iekļuva Inga Bite (iepriekš – Reformu partija) no Ķekavas novada, kā arī Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars no Mārupes un deputāts Jānis Ruks no Ādažu novada domes.

No partijas "No Sirds Latvijai" saraksta Saeimas deputātu rindās būs redzams Jūrmalas domes deputāts Romāns Mežeckis, Ķekavas novada deputāts kordiriģents Arvīds Platpers, kurš kā vienīgais pārstāvēja partiju "Tautas kontrole", bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris no Babītes un tirgus izpētes analītiķis Aivars Meija no Ādažiem.

Apstiprinājies fakts, ka neviens no Pierīgas novadu mēriem, kuri startēja 12. Saeimas vēlēšanās, – ne Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa, ne Inčukalna novada priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko, ne Salaspils novada mērs Raimonds Čudars – netika ievēlēti.

Ministru vietā jauni deputāti

Jau 5. novembrī, Saeimā būs balsojums par jauno koalīcijas valdību, kuru veidos "Vienotības", ZZS un "Visu Latvijai"–„TB"/LNNK ministri.

"Vienotību" jaunajā valdībā pārstāvēs Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Izglītības un zinātnes ministra amatā varētu stāties izglītības programmas "Iespējamā misija" vadītāja Mārīte Seile.

ZZS pārstāvēs aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Veselības ministra amatam apstiprināts Guntis Belēvičs, un zemkopības ministra postenī paliks Jānis Dūklavs.

Nacionālo apvienību jaunajā valdībā pārstāvēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Tieslietu ministrs būs Dzintars Rasnačs, bet kultūras ministre – Dace Melbārde.

Edgaram Rinkēvičam kļūstot par ārlietu ministru, bet Rihardam Kozlovskim – par iekšlietu ministru, Saeimas mandātu iegūs Veiko Spolītis no Salaspils novada un Hosams Abu Meri no Ķekavas novada, kuri ir attiecīgi astotais un devītais populārākais Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Taču šādas iespējas pagaidām nebūs, piemēram, Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktorei un Ropažu novada domes deputātei Ingrīdai Amantovai, kura palika pirmā aiz svītras Latvijas reģionu alianses sarakstā Vidzemē, jo Reģionu alianse nemaz netika aicināta piedalīties jaunās valdības veidošanā.

Nekas pagaidām nemainīsies arī Nacionālās apvienības Vidzemes apgabala sarakstā pirmā aiz svītras palikušā 11. Saeimas deputāta garkalnieša Gata Sprūda politiskajā karjerā, jo Nacionālās apvienības ministri, kuru deputātu vietas Saeimā atbrīvosies, Dace Melbārde un Dzintars Rasnačs kandidēja Rīgā.

Jaunas sejas arī pašvaldībās

Tā kā Saeimā no partijas "No sirds Latvijai" saraksta ir ievēlēts arī Ķekavas novada deputāts Arvīds Platpers un Jūrmalas domes deputāts Romāns Mežeckis, kurš tur pārstāvēja ZZS, arī šajās pašvaldībās varētu parādīties jaunas sejas. Lai gan raksta sagatavošanas dienā jaunievēlētie Saeimas deputāti vēl nebija devuši svinīgo solījumu un mandātu komisija lēmusi par deputātu pilnvarām, zināms, ka, piemēram, A. Platpera vietā varētu nākt vietējais uzņēmējs Pēteris Geks, kurš novada domes deputāts bijis arī iepriekšējā sasaukumā.

Izmaiņas būs arī Ādažu novada domē, jo Reģionu alianses deputāts Jānis Ruks ir ievēlēts 12. Saeimā. Viņš domē vadīja Attīstības komiteju un strādāja Finanšu komitejā. Jau laikus bija zināms, ka viņa vietu domē varētu ieņemt cits Reģionu apvienības biedrs – SIA "Ādažu ūdens" tehniskais direktors Jānis Neilands un strādāt Finanšu komitejā. Kā J. Neilands sacījis iepriekš, par savu pamatuzdevumu pašvaldības deputāta amatā Ādažos viņš redz vides, infrastruktūras un inženierkomunikāciju sakārtošanā.