19.08.2014 09:30

Salaspils mērs: Reāla politika sākas tieši pašvaldībās

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Saeimas vēlēšanās savu kandidatūru pieteikuši arī vairāki Pierīgas pašvaldību deputāti, tostarp trīs pašvaldību vadītāji. Viens no viņiem ir Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

Kāpēc viņš nolēmis piedalīties Saeimas vēlēšanās, un kāds, viņaprāt, ir aktuālākais jautājums, pie kura nekavējoties jāuzsāk darbs jaunajam Saeimas sasaukumam?

Raimonds Čudars (partija "Vienotība"):

"Šobrīd valsts politikā radies pieprasījums pēc politiķiem ar darba pieredzi pašvaldībās, tur risinot konkrētu cilvēku problēmas. Ir gandarījums, ka manā partijā "Vienotība" šo sabiedrības pieprasījumu ir uzklausījuši, tādēļ mūsu Saeimas vēlēšanu sarakstos ir iekļauti daudzi profesionāli reģionu līderi.

Arī es atsaucos aicinājumam pievienoties, jo uzskatu, ka ar savu pieredzi un darbu varu palīdzēt vērst par labu tās lietas, kas bieži nav izdevušās tieši tādēļ, ka "lielā politika" ir atrauta no "mazā cilvēka" vajadzībām. Jebkura partija ir tik stipra, cik stipra ir tās spēja izprast cilvēku vēlmes! Un to var nodrošināt tieši pašvaldību, reģionu, partijas nodaļu cilvēki.

Nekad neuzdrošinātos piedalīties valsts augstākā likumdevēja orgāna vēlēšanās, ja man nebūtu pieredze darbā pašvaldībā. Esmu no tiem, kuri uzskata, ka reāla politika sākas tieši pašvaldībās. Un "lielās politikas" defekti bieži vien rodas no šīs politiskās skolas pirmā kursa trūkuma. Vispirms vēlos vēlreiz pateikties salaspiliešiem par 2013. gada pašvaldību vēlēšanās man un partijai "Vienotība" izteikto atbalstu.

Piekrītot kandidēt, es arī piekritu strādāt Saeimā, ja tauta tā vēlēsies. Esmu pilnīgi drošs par politikas pēctecību Salaspils novadā arī pēc manas ievēlēšanas Saeimā. Esmu pārliecināts par profesionāliem un godprātīgiem cilvēkiem "Vienotības" frakcijā, kuri var pārņemt stafeti un turpināt iesākto. No 2001. gada, kad pirmo reizi tiku ievēlēts par Salaspils novada domes deputātu, tikai šobrīd ir izveidojusies situācija, kad pašvaldības runas vīri un sievas vairāk apspriež nevis jautājumu "ko darīt?", bet jautājumu "kā darīt?" – kā uzlabot darba un pakalpojumu kvalitāti. Esam izstrādājuši un ieviešam novada attīstības programmu, veicamo darbu saraksti ir skaidri jau vairākiem budžeta gadiem uz priekšu.

Manuprāt, aktuālākais jautājums, pie kura nekavējoties jāuzsāk darbs jaunajam Saeimas sasaukumam, ir valsts aizsardzības spēju stiprināšana – gan finansējuma palielināšanas, gan struktūras jautājumi; Zemessardzes lomas palielināšana kopējā aizsardzības sistēmā; enerģētikas politika – elektroenerģijas un gāzes piegāžu diversifikācija; siltumenerģijas ražošanā pāreja uz valstī pieejamiem atjaunojamajiem resuriem pēc iepējas lielākā apjomā (šķelda u.c.); daudzdzīvokļu ēku renovācija, nodrošinot ne tikai to siltumefektivitāti, bet arī ilglaicīgu ekspluatāciju; izglītībā – pakāpeniska pārejas uz mācībām latviešu valodā vidusskolās."

Tuvākajā laikā iepazīstināsim arī ar citu kandidātu sarakstu pārstāvju viedokļiem.