30.03.2012 17:35

Ungārijas atbalstam savākti vairāki simti parakstu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Parakstus atbalsta vēstulei Ungārijas jaunajā konstitūcijā paustajām kristīgajām un nacionāli konservatīvajām vērtībām Latvijā sāka vākt pirms nepilnām divām nedēļām.

Viens no akcijas rīkotājiem Jānis Rožkalns portālam izteica cerību, ka varētu izdoties savākt pat vairākus tūkstošus parakstu, jo daudzi cilvēki zvanot gan no draudzēm, gan citām organizācijām un izsakot atbalstu.

„Interese ir. Un es pat domāju, ka to var vērtēt kā ļoti lielu, jo cilvēki pārsūta vēstules cits citam pa e-pastu un izplata citos veidos. Mācītāji iesaka tās parakstīt savu draudžu locekļiem. Šodien mūs sazvanīja Ogres novada prāvests, kas interesējās par iespējām izplatīt atbalsta vēstules arī Latgalē un Kurzemē. Kaut kas mūsu tautā ir sakustējies, nedaudz svaigā gaisa ir ieplūdis arī pie mums," uzsver J.Rožkalns.

Viņš uzskata, svarīgi šādas akcijas veikt pēc iespējas vairāk valstu laikā, kad Ungārija ekonomisko sankciju veidā saņem, pēc J.Rožkalna vārdiem, nesamērīgu sodu par fiskālo nedisciplinētību. „Izšķirošs ir jautājums, cik ilgi izdosies pret šo spiedienu pastāvēt. Jo ilgāk tas izdosies Ungārijai, jo lielākas cerības, ka līdzīgi pavērsieni vērtīborientācijā varētu notikt arī citās valstīs."

„Liberālisms Eiropā piedzīvo norietu. Šis process, šķiet, ir sācies jau daudzviet Eiropā. Norises Somijā, Ungārijā, Slovākijā rāda, ka tautas sāk pieprasīt citas vērtības. Modernas kļūst tradicionālas ģimenes, laulības, nacionālas valsts idejas – cilvēki vienkārši ir noguruši no visatļautības un pseidodemokrātijas," uzskata J. Rožkalns.

Parakstus Ungārijas konstitūcijas atbalstam turpinās vākt vēl divas vai trīs nedēļa. Pēc tam tos iesniegs Ungārijas vēstniecībā Rīgā.

Kopš gada sākuma, kad spēkā stājās Ungārijas jaunā konstitūcija, šīs Centrāleiropas valsts valdībai jāuzklausa Eiropas Komisijas bažas par Nacionālās bankas, tiesu varas un datu aizsardzības iestādes neatkarību. Pamatlikuma aizstāvji savukārt uzsver konstitūcijā iestrādāto nacionāli kristīgo pamatvērtību nozīmīgumu. Kritiķi un atbalstītāji viedokli pauž ne vien pašā Ungārijā. Parakstus ungāriem adresētai atbalsta vēstulei neilgi pēc gadu mijas sāka vākt lietuvieši. Tagad paust solidaritāti jaunās konstitūcijas atbalstītājiem var arī Latvijā, parakstot „Apvienības Ungārijas atbalstam" vēstuli.

Paust atbalstu Ungārijas jaunajai konstitūcijai var, izdrukājot šai publikācijai pievienoto veidlapu, parakstoties tajā un lapu atnesot uz portāla «Apriņķis.lv» un laikraksta «Rīgas Apriņķa Avīze» redakcijas ēkas pirmo stāvu (dežuranta telpā) Rīgā, Lāčplēša ielā 24 darbdienās no pulksten 7 līdz 11 vai no pulksten 17 līdz 20.30. Papildu informācija iegūstama redakcijā piektajā stāvā vai pa tālruni 67227080.

Parakstu lapas pieņem arī Latvijas Kristīgajā radio Rīgā, Lāčplēša ielā 37. Vēstule un veidlapas parakstiem pieejamas www.lkr.lv.

Ungārijas jaunās konstitūcijas atbalsta akcijas organizatoru domubiedru kopā ietilpst laikraksts „Rīgas Apriņķa Avīze", Jāņa Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, RLB Nacionālās identitātes komisija, Latviešu juristu apvienība, Latvijas Ordeņu brālība, Biedrība „Asociācija Ģimene", fonds „Moral Revolution", Latvijas Poļu biedrība, Žurnāls „Latvijas Tirgotājs", Latvijas Patērētāju Tiesību aizgādniecības savienība, Latvijas Tirgotāju kamera, portāls "Apriņķis.lv", portāls "Ogrenet.lv", laikraksts "Ogres Vēstis Visiem", portāls "Tautasforums.lv", laikraksts „Svētdienas Rīts", Neatkarīgā policistu arodbiedrība, Informācijas tehnoloģiju speciālistu arodbiedrība, Vides aizsardzības klubs, Latvijas Kristīgais radio, Kredītņēmēju Tiesību Aizsardzības Aģentūra.