24.07.2013 12:34

Krimuldas domes juriste: Jaunā domes vadība neievēro elementāras tiesību normas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimuldas novada domes jaunā sasaukuma pirmā sēde pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām. Krimuldas novada domes jaunā sasaukuma pirmā sēde pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām. Krišjānis Grantiņš

Esam saņēmuši Krimuldas novada domes juristes Zintas Zaviļeiskas vēstuli par situāciju domē, pie varas esot jaunajai vadībai.

"Vēlos vērst uzmanību uz bijušā tieslietu ministra Guntara Grīnvalda, pašreizējā Krimuldas novada domes priekšsēdētāja, prettiesisko rīcību, neievērojot Krimuldas novada domes pieņemtos noteikumus," viņa raksta. "18. jūlijā pulksten 16 priekšsēdētājs sasauca Krimuldas novada domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par diviem "steidzamiem" jautājumiem, tostarp – lai izskatītu pašreizējās izpilddirektores Sallijas Ceriņas iesniegumu, kurā viņa izteikusi vēlmi pārtraukt darba tiesiskās attiecības. Tikmēr viņas vietā bez konkursa amatā jau iecelts jauns izpilddirektors – Laimonis Ozols, kurš ir G. Grīnvalda sabiedrotās Aijas Ozolas (abi pašvaldību vēlēšanās startēja no viena saraksta) vīrs.


Lai arī 2011. gada martā dome ir pieņēmusi noteikumus, kas noteic kārtību, kādā pašvaldība ieceļ amatā iestāžu vadītājus un citas amatpersonas, cita starpā, arī to, ka uz izpilddirektora amata vakanci ir jārīko konkurss, tomēr Grīnvalda kungs uzskatīja, ka likuma "Par pašvaldībām" 68. pants viņam dod tiesības šos noteikumus neievērot. Vēl vairāk, viņš pat norādīja, ka attiecīgie noteikumi ir pretrunā ar minēto likuma normu, un šeit esot jāievēro tiesību aktu hierarhija, un likumam esot augstāks spēks.

Šeit gan jāpiebilst, ka viņa kā jurista zināšanas ir ļoti vājas, jo par tiesību aktu hierarhiju jārunā vienīgi tādos gadījumos, kad patiešām tiesību akti nonāk pretrunā. Te nekādas pretrunas nav saskatāmas, tieši otrādi – minētā likuma pants, kas ir vispārēja tiesību norma, noteic, ka izpilddirektoru dome ieceļ pēc priekšsēdētāja priekšlikuma, bet noteikumi nosaka kārtību, kādā organizē konkursu un uz kādiem amatiem, tātad šī ir speciālā tiesību norma.

Jāpiebilst, ka šāda rīcība Grīnvalda kungam nav sveša, jo, esot tieslietu ministra amatā, 2006. gada 6. novembrī (dienu pirms šī amata zaudēšanas) viņš arī bez konkursa pieņēma darbā Tiesu administrācijas direktoru Gintu Karlsonu.

Laikam jau lieki piebilst, ka septiņi domes deputāti bija pret šo lēmumu, norādīja motīvus, tāpat arī es, būdama vēl kā domes juriste, vērsu uzmanību, ka šāda rīcība nav tiesiska."

Tikmēr pati Z. Zaviļeiska ir uzrakstījusi atlūgumu, jo, pēc viņas vārdiem, šāds domes darba stils viņai kā juristei nav pieņemams, kas gan esot tikai viens no amata atstāšanas iemesliem.

Portāls "Apriņķis.lv" sazinājās arī ar Krimuldas novada domes priekšsēdētāju G. Grīnvaldu, kurš jebkādus komentārus varētu sniegt jaunnedēļ.

Iepriekš:
Krimuldu turpmāk vadīs bijušais tieslietu ministrs; jaunajai vadībai izveidojusies visai izteikta opozīcija