16.07.2013 08:31

KNAB ar 50 latiem soda Krimuldas novada domes deputātu, kurš par lēmumu tiesājas divus gadus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
KNAB ar 50 latiem soda Krimuldas novada domes deputātu, kurš par lēmumu tiesājas divus gadus www.foto.delfi.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzlicis 50 latu sodu Krimuldas novada domes deputātam Jānim Krieviņam par savas zemnieku saimniecības nolīgšanu pašvaldības vajadzībām bez konkursa.

2011. gada 15. martā, izskatot administratīvā pārkāpuma lietas materiālus par deputātu Krieviņu (toreiz domē ievēlēts no "Rīgas apriņķa novadu apvienības"), birojs konstatēja, ka viņš kā zemnieku saimniecības "Melderi" īpašnieks, noslēdza darbuzņēmuma līgumu ar Krimuldas novada domi par ceļu tīrīšanu ziemas sezonā, KNAB noskaidrojis portāls "Delfi". Šādi viņš saņēma Krimuldas novada pašvaldības pasūtījumus par iepirkumiem tās vajadzībām bez atklāta konkursa iepirkuma procedūras un, saņemot samaksu no Krimuldas novada pašvaldības par līgumā paredzēto darbu izpildi, nav ievērojis likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā".

Pieņemot lēmumu par Krieviņa saukšanu pie administratīvās atbildības par neatļautu amatu savienošanu, KNAB ņēma vērā pārkāpuma raksturu, deputāta personību, vainas pakāpi un mantisko stāvokli. Krieviņš līdz lēmuma pieņemšanas brīdim par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normu neievērošanu nav saukts pie administratīvās atbildības.

KNAB secināja, ka Krieviņš pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības. Kā atbildību mīkstinošs apstāklis uzskatāms tas, ka Krieviņš savu vainu atzina, norāda birojā.

Administratīvā pārkāpuma lietā tika pieņemts lēmums Krieviņam piemērot naudas sodu 50 latu apmērā. Deputāts lēmumu apstrīdēja KNAB priekšniekam, kurš 2011. gada 6. maijā sākotnējo lēmumu atstāja negrozītu. KNAB priekšnieka lēmumu Krieviņš vēl pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kura šā gada 28. martā sūdzību noraidīja.

Šis spriedums tika pārsūdzēts arī Rīgas apgabaltiesā, kura 1. jūlijā KNAB lēmumu atstāja negrozītu. Spriedums nav pārsūdzams un stājās spēkā tā sastādīšanas dienā 1. jūlijā.

Šogad notikušajās pašvaldību vēlēšanās J. Krieviņš balotējās no partiju "Reģionu alianse" un "Zaļo un Zemnieku savienības" apvienotā saraksta, domē iekļūstot ar 290 "+" atzīmēm un 29 svītrojumiem. Jau vēstīts, ka šo politisko spēku apvienība patlaban domē veido vairākumu, kas tai ļāva nomainīt arī bijušo Krimuldas novada mēru.