23.02.2012 17:31

Ungārijas un arī Latvijas pavasaris

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ungārijas jaunā konstitūcija izraisījusi plašu rezonansi visā Eiropā. Kāpēc šis dokuments izsaucis tik asu kritiku?

Skaidrā un tiešā valodā tajā aizstāvētas nacionālās, konservatīvās un kristīgās vērtības.

Ungārijā šā gada 1. janvārī stājusies spēkā valsts jaunā konstitūcija, kurā atzīts, ka nācijas garīgo un intelektuālo vienotību uztur Dievs un kristietība, ka dzīvība sākas no ieņemšanas brīža un laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Saskaņā ar jauno pamatlikumu, ko pieņēmis parlaments un parakstīja prezidents Pāls Šmits, šo valsti turpmāk sauks nevis Ungārijas Republika, bet vienkārši Ungārija. Jaunā konstitūcija paredz balsstiesības arī etniskajiem ungāriem, kas dzīvo ārpus šīs valsts robežām.

Konstitūcijā, kas nomaina iepriekšējo, 1949.gadā pieņemto pamatlikumu, ietverts arī likums, kas nosaka, ka opozicionārā Sociālistiskā partija (MSZP) ir atbildīga par komunistu laikā valdījušās Ungārijas Sociālistiskās strādnieku partijas izdarītajiem noziegumiem, jo personāla nepārtrauktība to saista ar veco partiju. MSZP atzīta par «nelegāli iegūtas bagātības mantinieci, labuma guvēju no nelikumīgās peļņas, kas iegūta diktatūras vai pārejas laikā».

Domubiedru grupa, kurā apvienojušies Latvijas mediji un sabiedriskās organizācijas, portālā apriņķis.lv un citos plašsaziņas līdzekļos 23. februārī sāk sociālo akciju «Ungārijas pavasaris. Par vērtībām, par valsti, par cilvēcību», publicējot dokumentus, analītiskus rakstus, intervijas un viedokļus.

apriņķis.lv un Latvijas plašsaziņas līdzekļu un sabiedrisko organizāciju pārstāvju iniciatīvas grupa