19.06.2013 14:03

Kurš Garkalnē "noraka" labējo partiju bloku? (papildināta)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kurš Garkalnē "noraka" labējo partiju bloku? (papildināta) Krišjānis Grantiņš

Pašvaldību vēlēšanas Garkalnes novadā atgriezušas teju bijušās koalīcijas aprises jeb komandu, "zaļzemniekiem" apvienojoties ar "Saskaņas centru", taču scenārijs varēja būt arī pavisam citādāks.

Atgādināms, ka domē ievēlēti pārstāvji no vēl trim politiskajiem spēkiem: partijām "Vienotība" (trīs deputāta mandāti) un "Reģionu alianse" (divas vietas), kā arī Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-TB/LNNK" (viena vieta). Centriskā partija "Latvijas Zemnieku savienība" (LZS) domē ieguva trīs vietas, Latvijas Zaļā partija (LZP) – divas. Nav īpaši jārēķina, lai saprastu, kādu spēku samēru dotu šo politisko veidojumu apvienošanās (pat ne visu) turpmākā domes darbā. Savukārt politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" šajās vēlēšanās ieguva visvairāk deputātu vietu skaitu – četras.

"Viņi neklausījās"
"Ļoti gribējām pārmaiņas novadā, tas ir, jauno domes vadību redzēt bez Mārtiņa Gunāra Bauzes-Krastiņa priekšgalā," savu stāstījumu sāk vietējā "Vienotības" līdere Elga Liepiņa. "Paši "zaļzemnieki" nemaz neklausījās šādā scenārijā, sarunās par šo "latvisko" spēku modeli nepaužot nopietnu attieksmi. Tādēļ, manuprāt, šīs sarunas bija tikai tādas demokrātiskas spēlītes."

Pēc viņas sacītā, ja LZS un LZP nepiekrīt sadarbībai nekādā gadījumā (arī tādā, ja turpmāk mērs nebūtu M. G. Bauze-Krastiņš), koalīcija būtu jāveido ar "Saskaņas centru". To arī mēģināts darīt, neraugoties uz "Vienotības" ideoloģiskajiem un citiem principiem, ka tai ar šo politisko spēku nekāda sadarbība nebūtu pieļaujama. "Manuprāt, šie ideoloģiskie jautājumi veidojas tikai valstiskā līmenī, ne pašvaldību kontekstā, kur noteicošie ir saimnieciskie faktori," bilst E. Liepiņa.

Viņu atbalsta arī partijas biedrs Guntars Kniksts: "Pašvaldību vēlēšanās visu nosaka personālijas, ne politiskās krāsas. Uzskatu, ka "Vienotībai" nav novilktas šādas, tik striktas līnijas, vismaz ne saimnieciskajos jautājumos, kas novada iedzīvotājiem ir vissvarīgākais."

Turklāt, pēc viņa sacītā, LZS un LZP pārstāvji jau no pirmās dienas pēc ievēlēšanas esot teikuši, ka strādās kopā ar "Saskaņas centru".

Nemaz nenāca uz sarunām
Savukārt domē ievēlētajam deputātam un nu arī mēra vietniekam Kārlim Bružukam no Latvijas Zaļās partijas ir cits skatījums uz situāciju: "Viņi ("Vienotības" cilvēki – aut.) nemaz nenāca uz pārrunām ar mums, tikmēr paši sākot sarunas ar "Reģionu aliansi", un vēl ar tādu uzstādījumu, ka nekādā gadījumā neesot iespējama sadarbība tieši ar Latvijas Zaļo partiju, kas mums bija liels pārsteigums."

Arī K. Bružuku izbrīnījis fakts, ka no "Vienotības" ievēlētie cilvēki Garkalnes domē bijuši gatavi sadarbībai ar "Saskaņas centru". "Pilnīgi citādāks modelis bija iespējams, taču viņi paši to "noraka"," viņš vēl piebilst.

Mēģinājums saliedēt paliek idejas līmenī
"Sarunās ļoti centos panākt, lai izveidotos latvisko partiju bloks, taču "Vienotība" jau sākotnēji redzēja citu koalīcijas modeli, kā viņi paši norādīja, tad tāds varētu būt sadarbībā ar "Saskaņas centru" un "Reģionu aliansi", kā līderi savienībai izvirzot Juri Silovu."

Arī pēc papildu sarunām G. Sprūda centieni neguvuši atsaucību, tāpat "Reģionu alianses" pārstāvji neizrādījuši pretimnākšanu.

"Viens no Nacionālās apvienības mēŗkiem bija strādāt citādākā variantā, kas diemžēl pie pašreizējā politisko spēku salikuma nebūs iespējams, taču tas nenozīmē, ka turpmāk balsosim tikai pret visiem koalīcijas ierosinājumiem. Jācenšas strādāt galvenokārt iedzīvotāju labā," viņš piebilst.

"Kāds koalīcijas modelis ir, tādā arī strādāsim"
Tik lakonisks bija "Saskaņas centra" līderis Garkalnes novadā Juris Silovs, atsakoties plašāk komentēt notikušās pārrunas par citiem iespējamiem vadības virknējumiem domē.