05.06.2013 13:27

Konstruktīvam darbam Mārupē gatavi gan jaunpienācēji, gan opozicionāri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes novada dome. Mārupes novada dome. www.marupe.lv

Lai gan pirms pašvaldību vēlēšanām Mārupes novadā daži politisko spēku pārstāvji iemanījās sakašķēties, bet citi sacelt trobeli, tagad visi gatavi mest kauliņus kopā, lai risinātu sasāpējušos jautājumus.

Tā kā līdzšinējā Mārupes novada domes priekšsēdētāja Mārtiņa Bojāra pārstāvētā centriskā partija "Latvijas Zemnieku savienība" šajā sasaukumā ieguva četras vietas, visticamāk, ar līdzšinējiem tuvākajiem sadarbības partneriem no "Reģionu alianses", kuras vietējā līdere ir viņa vietniece Līga Kadiģe, izdosies izveidot tādu koalīciju, lai M. Bojārs amatu saglabātu. Jo īpaši tādēļ, ka šajā tandēmā ir gatavi darboties gan divi jaunpienācēji no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", gan abi "Vienotības" deputāti.

Kā sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norāda Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"/TB/LNNK vietējais līderis un jaunievēlētais domes deputāts Raivis Zeltīts, viņu apmierinot līdz šim esošais koalīcijas modelis ar M. Bojāru priekšgalā. "Mēs esam ieinteresēti darboties pozīcijā un izpildīt vēlētājiem dotos solījumus. Kā savus sadarbības partnerus redzam visas latviskās partijas. Vienīgā "sarkanā līnija" ir ar "Saskaņas centru". Tā lēmusi mūsu partijas lielā valde Rīgā, ka mēs ar šo apvienību kopā neejam, tāpēc īsti daudz variantu jau tur nav," tā R. Zeltīts. Jaunais deputāts gan ir pārliecināts, ka pašvaldībās būtiskāk ir efektīvi risināt saimnieciskos jautājumus, tādēļ "lielā" politika bieži vien reģionos nav tik aktuāla, kā tas ir, piemēram, valsts līmenī.

Tā kā Nacionālā apvienība Mārupes domē ir ievēlēta pirmo reizi, R. Zeltīts neslēpj gandarījumu, ka vēlētāji šim politiskajam spēkam piešķīruši divas vietas, kas ir tikpat, cik "Vienotībai". Tiesa gan, R. Zeltīts neslēpj, ka, sekmīgi darbojoties domē, jau pēc četriem gadiem deputātu skaits no šī politiskā spēka varētu būt arī lielāks.

Sadarboties ar M. Bojāra koalīciju ir gatavs arī "Vienotības" nodaļas vadītājs Normunds Orleāns, lai gan pirms vēlēšanām šādas tādas nesaprašanās bija. Viņš kopā ar otru deputātu no šī politiskā spēka ir gatavs konstruktīvam darbam pozīcijā un cer, ka tam piekritīs arī M. Bojārs.

Darba spara pilns ir arī vienīgais Latvijas Zaļās partijas pārstāvis Edgars Jansons, kurš iepriekšējā sasaukumā ne reizi vien asi kritizējis koalīcijas darbu. Deputāts norāda, ka kritiķa loma nav viņa pašmērķis, un cer, ka šajā sasaukumā konstruktīvi iedzīvotāju labā spēs strādāt visi ievēlētie deputāti.

"Esmu iecerējis piedāvāt visiem Mārupes domē ievēlētajiem deputātiem izveidot un pēcāk parakstīt arī dokumentu, kurā apkopoti visi darbi, kas noteikti četros gados ir jāpaveic. Katram deputātam tiks deleģēta kāda joma vai darbs, un tad, ja kaut kas pēc četriem gadiem netiks izdarīts, tieši no viņa tiks prasīta atbildība. Arī es esmu gatavs uzņemties šādas saistības," tā E. Jansons. To, vai viņa iecerei piekritīs arī pārējie 15 deputāti, pagaidām gan prognozēt esot pāragri, taču, viņaprāt, tas tikai sekmētu deputātu darbošanos Mārupes un to iedzīvotāju labā.

Savukārt pats M. Bojārs sarunā ar "Apriņķis.lv" norāda, ka šodien sākot sarunas ar visiem domē ievēlētajiem deputātiem, jo neesot vēlmes dalīt kādu pozīcijā un opozīcijā. Jāstrādā būšot visiem. "Vai mums izdodies vienoties ar visiem, to redzēsim pēc aptuveni nedēļas, pagaidām kaut ko ir ļoti grūti prognozēt," tā M. Bojārs. 

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju šajā sasaukumā Mārupes novada domē ievēlēti četri cilvēki no centriskās partijas "Latvijas Zemnieku savienība", trīs no partijas "Reģionu alianse", pa diviem no "Vienotības", "Saskaņas centra" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"/TB/LNNK, kā arī pa vienam no Latvijas Zaļās partijas un apvienības "Iedzīvotāji".