10.04.2013 17:23

"ZAAO": Atkritumu priekšapstrādes centrs atkritumu šķirošanas sistēmu neietekmē

Autors  www.saulkrasti.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"ZAAO": Atkritumu priekšapstrādes centrs atkritumu šķirošanas sistēmu neietekmē www.zaao.lv

Saistībā ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par it kā nenotiekošo atkritumu šķirošanu atkritumu priekšapstrādes centrā poligonā "Daibe", SIA "ZAAO" uzskata par būtisku sabiedrību informēt, ka dalītai atkritumu vākšanai jeb atkritumu šķirošanas sistēmai ar atkritumu priekšapstrādi poligonā "Daibe" nav saistības.

Patlaban atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija diemžēl radījusi sabiedrībā maldinošu priekšstatu par atkritumu šķirošanas sistēmas darbību, kas var radīt negatīvas sekas uz šīs sistēmas attīstību Latvijā kopumā.

Atkritumu priekšapstrādes centrā nonāk nešķiroti sadzīves atkritumi, no kuriem ar smalcināšanas, metāla atdalīšanas un atšķirošanas iekārtām iegūst NAIK (no atkritumiem iegūts kurināmais), organiskos atkritumus, ko nogādā kompostēšanas laukumā vai pārklāj noglabāšanas šūnu, bet atlikušais atkritumu sastāvs, ko nevar izmantot ne kā izejvielu, ne citur, tiek noglabāts poligonā. Savukārt dalīti vāktie atkritumi, kurus iedzīvotāji sašķiro jau mājsaimniecībās, atkritumu priekšapstrādes centrā nenonāk, bet gan tos nogādā speciālā šķirošanas līnijā dalīti vāktiem atkritumiem, kur vēlreiz tos pāršķiro un tad nodod otrreizējai pārstrādei.

SIA "ZAAO" jau šobrīd ir ieviesusi un nodrošina dalīto atkritumu vākšanu visā Ziemeļvidzemē, kaut arī dalīto atkritumu sistēmas obligātu ieviešanu Ministru kabineta noteikumu projekts paredz tikai līdz 2014. gada 31. decembrim. Uz šo brīdi ir ierīkoti 300 eko punkti papīra, plastmasas, metāla un stikla savākšanai, 14 eko laukumi gan iepakojuma, gan lielgabarīta, zaļo, nestandarta un citu atkritumu savākšanai, kā arī izvietoti papildus vēl vairāk nekā 200 iepakojuma un PET konteineri visā reģionā. Tāpat iedzīvotājiem tiek piedāvātas eko somas papīra atkritumiem, PET dzērienu pudelēm, polietilēna atkritumiem, metāla atkritumiem, kā arī eko kastes reklāmas un citu drukāto materiālu savākšanai. Dalīto atkritumu sistēma šobrīd saskaņā ar Ziemeļvidzemes reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2006.–2013. gadam reģionā ieviesta par vismaz 85 %.

Poligons "Daibe" ir vienīgais, kur atkritumu priekšapstrādes infrastruktūra ir ne tikai sakārtota, bet arī reāli darbojas. Latvijā kopumā ir tikai divi poligoni, kur šāds priekšapstrādes centrs ir izveidots, kā to pieprasa Eiropas normatīvi. Tas nozīmē, ka jau šobrīd uzņēmums pilda Eiropas Savienības prasības par noglabājamo atkritumu apstrādi.

Kopējais savākto atkritumu apjoms pērn bija 48 814,55 tonnas. No visiem savāktajiem atkritumiem 56 % bijuši sadzīves atkritumi, 12 % šķirotie atkritumi, 9 % nestandarta atkritumi, 9 % ražošanas atkritumi, 7 % būvniecības un 7 % kompostējamie atkritumi. No kopējā savākto atkritumu apjoma poligonā noglabāti 33 % atkritumu, kas ir pozitīvs rādītājs, un ar katru gadu noglabājamo atkritumu apjoms samazinās (2011. gadā tika noglabāts 51 % atkritumu).

Iepriekš:
Atkritumu šķirošana – mīti un patiesība