02.04.2013 14:26

Ikšķilē šogad ieliks pamatus katoļu baznīcai

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē šogad ieliks pamatus katoļu baznīcai www.ogrenet.lv

Lieldienu priekšvakarā domes sēdē deputāti atbalstījuši publiski apspriesto Ikšķiles Svētā Meinarda Romas katoļu draudzes dievnama būvniecības ieceri.

Tikai četri ikšķilieši savā pilsētā nevēlas katoļu dievnamu

Romas katoļu draudzes dievnama būvniecības skiču projekta publiskā apspriešana notika no 18. janvāra līdz 28. februārim, un tika organizēta viena sanāksme, kurā piedalījās 44 iedzīvotāji. Rakstveidā savu viedokli par būvniecības ieceri izteica 369 iedzīvotāji. "Par" Romas katoļu baznīcas nepieciešamību, neanalizējot būvprojekta risinājumu, izteikušies 299 cilvēki.

"Pret" baznīcas būvniecību saņemtas četras atsauksmes. 66 cilvēki izteikuši atbalstu baznīcas būvniecībai, bet neatbalsta projektu, kur lūgšanu zāle ir otrajā stāvā, un iebilst arhitektoniskajam veidolam vai uzskata, ka baznīcai jābūt mūsdienīgākai.

Tāpat ir uzdots jautājums par autostāvvietu novietojumu. Ir arī atsevišķu iedzīvotāju viedoklis, ka baznīcai nav izvēlēta īstā vieta pilsētā. Vienprātības, kādai būtu jāizskatās topošai baznīcai, nebija arī draudzes locekļu starpā.

Lūgšanu zāle tomēr būs pirmajā stāvā

Publiskās apspriešanas laikā izraisījās aktīva diskusija par baznīcas izmēriem, finansēšanas un uzturēšanas izdevumiem, bet vislielākās domstarpības radīja plānotais lielās lūgšanu zāles novietojums otrajā stāvā, jo ticīgo vidū ir cilvēki cienījamā vecumā un ar pārvietošanās grūtībām. Piedevām uz otro stāvu nebija paredzēts izbūvēt liftu, bet tikai ierīkot pacēlāju.

Arī speciālistu viedoklis bija, ka lielās lūgšanu zāles novietojums otrajā stāvā ir neatbilstošs sabiedriskās ēkas risinājums. Ņemot vērā publiskās apspriešanas sapulcē izteiktos iebildumus, ēkas arhitekte Gunta Graudupe veica izmaiņas sagatavotajā skiču projektā un būvvaldē iesniedza projektu ar labojumiem.

Plānojumā veiktas izmaiņas, paredzot lielo lūgšanu zāli izvietot ēkas pamatstāvā, kā arī ierīkot liftu uz otro stāvu, kur atradīsies draudzes telpas, un uz trešā stāva Svētdienas skolas telpu. "Sarukusi" arī pati baznīca, kas sākumā bija plānota 21 metru un četrus stāvus augsta. Tā kā plānotais augstums neatbilda Ikšķiles novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, kas paredz ēku maksimālo augstumu – 15 metri un atļauto stāvu skaits – 3, draudzei no šīs idejas bija jāatsakās.

Katoļu draudze varēs pulcēties vienuviet

Ikšķiles Romas katoļu draudzē oficiāli reģistrēti vairāk nekā 2000 ticīgo, taču, palielinoties iedzīvotāju skaitam novadā (šobrīd iedzīvotāju skaits Ikšķiles novadā jau sasniedzis 9000), varētu palielināties arī draudzes locekļu skaits.

Šobrīd ikšķilieši apmeklē dievnamus Ogrē, Salaspilī un Rīgā. Problēmu neatrisina arī Baskāju karmela Māsu Ordeņa klosterī esošā baznīca. Klosteris atrodas Ikšķiles nomalē, arī tās lūgšanu telpa galvenokārt domāta klostera iekšējām vajadzībām.

"Baznīca mums ir ļoti vajadzīga. Ja mēs uzbūvēsim baznīcu, tad tā būs mūsu draudzes īpašums," norāda Ikšķiles Romas katoļu draudzes priekšnieks Alberts Oborenko.

Tikšanās laikā ar Ikšķiles novada pašvaldības pārstāvjiem arī arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs uzsvēra, ka baznīcas būvniecībai Ikšķilē ir īpaša un nozīmīga vieta arhidiecēzes struktūrā, jo Ikšķile ir pirmās kristīgās baznīcas atrašanās vieta Latvijā, kā arī nozīmīgs pieturas punkts svētceļnieku ceļā uz Aglonu.