14.02.2013 10:55

Ķekavā meklē labākos latvāņu apkarošanas veidus

Autors  Kekava.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvāņi sastopami ne tikai aizaugušās pļavās, bet arī mežos./Attēlam ir ilustratīva nozīme. Latvāņi sastopami ne tikai aizaugušās pļavās, bet arī mežos./Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.vaad.gov.lv

Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļa sākusi darbu pie Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskā plāna 2013.–2020. gadam Ķekavas novadam izveides. To plānots apstiprināt līdz 1. aprīlim.

Lai apspriestu šī rīcības plāna sagatavošanas gaitu, 13. februārī Ķekavas kultūras namā notika diskusija, kurā piedalījās pašvaldības speciālisti no Vides un labiekārtošanas, Finanšu un Attīstības daļām, kā arī pārstāvji no Reģionālās pašvaldības policijas, Zemkopības ministrijas un Siguldas un Cēsu novadiem.

Diskusijas gaitā tika pārrunāta pieredze, problēmas un nākotnes risinājumi, kā arī plāna saturs. Plānā attiecīgajam gadam tiks paredzēti konkrēti apkarošanas pasākumi, to kalendārais grafiks, tiks izveidots novada invadēto platību reģistrs, kas atbilstoši normatīvo aktu prasībām būs publiski pieejams pašvaldībā. Dalībnieki pārrunāja arī citus ar latvāņu problēmu saistītus jautājumus – darba aizsardzības prasības, juridiskās problēmas, administratīvo praksi un reālus dzīves piemērus, gūstot vērtīgas atziņas un ierosmi turpmākajai darbībai, jo latvāņu apkarošanas process ir paredzams ilggadīgs bez ātri redzamiem efektivitātes rezultātiem.

Plāns nepieciešams efektīvākai kontrolei, lai iedzīvotājiem, kurus tas interesē, būtu pieejama informācija un īpašniekiem, kuru zemi skāruši latvāņi, tiktu dota papildu motivācija latvāņu apkarošanai. Papildus šim plānam tiks virzīts apstiprināšanai domē ierosinājums pēc reģistra datiem zemju īpašniekiem piemērot nekustamā īpašuma nodokļa atlaides līdz 90 procentiem par nākamo kalendāro gadu, ja viņi būs veikuši latvāņu apkarošanas pasākumus un īpašnieki reģistrēs savas platības Valsts Augu aizsardzības dienestā.

Taču tiem, kuri nebūs veikuši latvāņu ierobežošanas pasākumus savos īpašumos, tiks izskatīts jautājums par administratīvo sodīšanu, un pēc publikācijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" latvāņu iznīcināšanu organizēs pašvaldība, zemes īpašniekam sedzot izdevumus.

Foto galeriju par latvāņu izplatību Ķekavas novadā skatīt šeit