29.01.2013 07:26

Skarbā realitāte: Pierīgas novados mācības nav sākuši desmitiem bērnu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Kamēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") publiskajā telpā nebeidz skandēt, ka mūsu valsts ir veiksmes stāsts, iedzīvotāji klusām pamet Latviju. Simtiem vecāku devušies prom kopā ar bērniem, kuriem bija jāsāk iet skolā. Izņēmums nav arī bagātā Pierīga.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) 2012. gada 25. oktobrī pašvaldībām nosūtīja vēstules ar lūgumu divu mēnešu laikā no 1. novembra Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīt informāciju, proti, iemeslus, kāpēc bērns nav reģistrēti nevienā izglītības iestādē, lai gan ir vecumā, kad tam būtu jābūt skolas solā. Par dažiem pašvaldībai bija informācija, bet par citiem neviens neko joprojām nezina, norāda Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā referente Agnese Ernesta.

Piemēram, Ādažu novadā šogad mācības nav sākuši 55 bērni. 32 no tiem devušies vecākiem līdzi uz ārvalstīm, viens pārvācies, bet par pārējiem 22 vietvarai nav ne mazākās jausmas. Līdzīga situācija, atkarībā no iedzīvotāju skaita, ir arī citās Pierīgas pašvaldībās, tostarp Ādažos un Garkalnē. Pašvaldībām nav informācijas par 14 bērniem, divi ir bezvēsts pazuduši, bet 49 pametuši valsti. Aptuveni tikpat bērnu nav sākuši mācības šajā gadā arī Siguldā un Stopiņos.

Cik var spriest pēc šiem IKVD datiem, par 74 bērniem sarucis skaits Babītē, jo tie izbraukuši no valsts, bet par septiņiem pašvaldībai nav informācijas. Vēl lielāks šis skaitlis ir Ķekavas, Olaines, Salaspils un Mārupes novados. Ķekavā no valsts kopā ar vecākiem izbraukuši 66, bet par 36 vietvarai nav nekādas informācijas. Tas nozīmē, ka šajā Pierīgas novadā mācības pērn septembrī nesāka 102 skolēni.

Olaini pametuši un uz ārzemēm pārcēlušies 107 bērni, par diviem pašvaldībai nav informācijas. No visvairāk apdzīvotā Pierīgas novada Salaspils uz ārvalstīm pārcēlušies 88 bērni, par 42 skolēniem pašvaldībai nav informācijas, bet deviņiem anulēta deklarētā dzīvesvieta.

Tabula par visiem Pierīgas novadiem, Rīgu un Jūrmalu