21.01.2013 15:02

"Pērles" dzīvokļi Baltezerā tomēr nepeldēs

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pusgadā krastmalā izslējušies trīsstāvu ēku apveidi. Taču atšķirībā no projekta mājaslapā pieejamajiem plāniem netop ezeram vistuvākā korpusa "The Pearl" daļa, kuras gals sniegtos virs Mazā Baltezera viļņiem. Pusgadā krastmalā izslējušies trīsstāvu ēku apveidi. Taču atšķirībā no projekta mājaslapā pieejamajiem plāniem netop ezeram vistuvākā korpusa "The Pearl" daļa, kuras gals sniegtos virs Mazā Baltezera viļņiem. Krišjānis Grantiņš

Noslēgumam tuvojas ekskluzīvo dzīvokļu māju karkasu montēšana Mazā Baltezera krastā Ādažu novadā. Projekta "Pērle" attīstītāji nolēmuši neīstenot to būves daļu, ko bija paredzēts celt virs ezera.

Vērienīgā ēku kompleksa būvniecība Mazā Baltezera krastā sākās vasaras vidū. Pirms tam būvatļaujas apturēšanu prasīja biedrība "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" (PBLBK), kas projekta īstenotājiem pārmeta tauvas joslas neievērošanu un citas neatbilstības likumiem. Jūnijā biedrība un projekta attīstītāji SIA "New Europe" noslēdza vienošanos, ēku kompleksa iecere tika koriģēta, un protestētāji paziņoja, ka pretenzijas vairs neizvirza. PBLBK vadītājs Artūrs Priede apstiprināja, ka organizācija vienošanos ievēros.

Pusgadā būvfirma "LNK Industries" uzcēlusi lielāko daļu ēku karkasa. Par to, ierodoties spraigā darba dunas pārņemtajā būvlaukumā, janvāra vidū pārliecinājās "Rīgas Apriņķa Avīze".

Ārpus būvlaukuma satiktie ļaudis projektu vērtēja atturīgi. Jaunbūves vistuvākā kaimiņiene – vecāka gadagājuma kundze – mīt dažus simtus metru attālā namiņā ezera krastā. Viņa sacīja – kustību ierobežojumu dēļ pārvietojoties tikai pa istabu, ļoti sen neesot bijusi ārā. Darbu trokšņus gan dzirdot, taču par būvi neko nezinot un viedokļa par to viņai neesot. Pēc pašas vārdiem, neko daudz par projektu neesot dzirdējusi arī sirmgalves mājās sastaptā ārsta palīdze Gunita no Ādažiem. Viņa gan pauda viedokli, ka "vispār nekādas mājas nevajadzētu celt tik tuvu ezeram. Sakāt, apņēmušies ievērot tauvas joslu? Labi vismaz, ka tā".

Pie būvlaukuma satiktie zemledus makšķernieki pensionāri Raisa un Boļeslavs atklāja, ka ziemā šurp brauc bieži – mēdz gadīties, pat ik pārdienas. "Ikreiz vērojam, ka ezera krastā ceļ mājas. Ja tā turpināsies, pēc kāda laika te būs tāpat kā pie Lielā Baltezera, kur pie krasta vispār nevar tikt – tas iespējams tikai pie kanāla," bažījās Boļeslavs. "Bija palikusi šaura, šaura ejiņa, pa kuru pie ezera mēdza doties [makšķerēšanas] čempionāta dalībnieki – pie tās pašas tagad izlika aizliegumu," nožēlu pauda rosīgā kunga ne mazāk enerģiskā dzīvesbiedre.

Par izteikumu, ka cīnītāji par tauvas joslas ievērošanu panākuši korekcijas projektā un "Pērles" būvētāji pēc ēku pabeigšanas sola nodrošināt publisku piekļuvi krastam, Boļeslavs skeptiski nogrozīja galvu. "Ja tur būs jahtu piestātne, nez vai tā nu katru klāt laidīs," viņš noteica.

"Izspiedēju un dabas draugu dēļ darbi pāris mēnešu iekavējušies," "New Europe" izpilddirektors Jānis Stakens atzina – "karošana" ar PBLBK likusi pārskatīt darbu grafiku. Atšķirībā no projekta vietnē minētajiem plāniem, līdz decembra beigām visu ēku karkasu pabeigt neizdevās, pašlaik celtnieki vēl veido namu konstrukcijas augšdaļu. J. Stakens neslēpa nožēlu par to, ka vienošanās paredz arī citu projekta vizuālo risinājumu – atteikšanos no tās ēku kompleksa daļas, ko bija iecerēts būvēt uz balstiem virs ezera. "Virs ūdens nav nekā. Šo izmaiņu dēļ, daudzuprāt, projekts izskatās neglītāks, kroplāks, bet šādi nu mums bija jāpiekāpjas," viņš apstiprināja.

Sākotnējais variants paredzēja Mazā Baltezera krastā celt trīs trīsstāvīgus savienotus ēku korpusus, kuros būtu 65 dzīvokļi. To kopējā platība būtu bijusi 7800 kvadrātmetru. Atbildot uz jautājumu, cik dzīvokļu būs projektā pēc tā sašaurināšanas, J. Stakens minēja skaitli 35. Viņš prognozēja, ka ēku kompleksu pabeigs 2013. gada vasaras beigās.

"Pērles" lieta - vai tuvojas noslēgums?
 

Būvlaukuma apmeklējums pusgadu pēc celtniecības sākuma apliecināja SIA Būvlaukuma apmeklējums pusgadu pēc celtniecības sākuma apliecināja SIA "New Europe" izpilddirektora Jāņa Stakena pausto atteikšanos no plāniem būvēt virs ezera iecerēto ēkas daļu: tauvas joslā būvdarbi nenotiek.