17.12.2012 10:01

Vai Pierīgas iedzīvotāji "atstās un brauks"?

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tā iespējams izvairīties no centra sastrēgumiem un ietaupīt degvielu. Pirmā "park & ride" autostāvvieta atklāta Rīgā Ulbrokas ielā, kas ir pa ceļam tiem Stopiņu un Ropažu novada iedzīvotājiem, kuri brauc galvaspilsētas centra virzienā.

Ropažu novada domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse") vērtē, ka ropažnieki izmantos šo autostāvvietu tikai ar vienu noteikumu – ja tiks nodrošināts ērts sabiedriskais transports. Viņaprāt, šobrīd ar sabiedrisko transportu galvaspilsētā "ir diezgan vāji", tāpēc pagaidām šoferīši no Ropažiem līdz galamērķim Rīgā turpinās doties ar personīgo auto.

Ropažu mērs piekrīt, ka ērtākais variants būtu autostāvvietu ierīkot nevis jau galvaspilsētā, bet, piemēram, Ulbrokā. "Bieži vien no rītiem veidojas sastrēgumi jau posmā no Ulbrokas līdz Lubānas ielas aplim. Citkārt pat no papīrfabrikas krustojuma. Tā Ulbrokas ielas stāvparks problēmas neatrisina – lai tiktu līdz stāvlaukumam, tāpat jāstāv sastrēgumos. Pie papīrfabrikas vai pašā Ulbrokā stāvlaukums būtu izdevīgāks, ja tiktu padomāts par ērtu sabiedrisko transportu."

A. Cibuļskis spriež, ka stāvparkus noteikti daudz izmantotu dienās, kad ir slikti laikapstākļi un braukšana pa pilsētu ir apgrūtināta. Tāpat to vairāk izmantotu sievietes un jauni cilvēki, kuri nesen nokārtojuši tiesības un lielā satiksmē vēl nejūtas pietiekami droši, vērtē mērs.

Stopiņu novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne ("Reģionu alianse") atbalsta ideju par stāvparkiem, jo maksas stāvvietas galvaspilsētas centrā ir ļoti dārgas. Viņa spriež, ka jaunizveidoto stāvvietu mazāk izmantotu Ulbrokas iedzīvotāji, jo viņiem ikdienā ir pieejams Rīgas sabiedriskais transports. Vairāk šādu iespēju novērtētu attālāko ciematu iedzīvotāji. Īpaši vēlajās vakara stundās, kad starppilsētu autobusi vairs nekursē.

"Tad cilvēki var ilgāk uzturēties Rīgā – apmeklēt teātra izrādes, kas beidzas vēlu vakarā, jaunieši var piedalīties dažādos kultūras pasākumos un cilvēki, kam vēlās nakts stundās beidzas darbs, var ērti nokļūt mājas. Īpaši priecē tas, ka autostāvvieta ir bezmaksas," vērtē V. Paulāne un piebilst, ka ne mazāk svarīga ir sabiedriskā transporta satiksme pie stāvvietas. Lai, izkāpjot no mašīnas, ātri var iekāpt, piemēram, autobusā. "Lai nav tālu jāiet līdz pieturai, un lai nav stundu jāgaida transports. Citādi zūd stāvparka jēga."

Ropažnieki izmantos stāvparku tikai ar vienu noteikumu – ja tiks nodrošināts ērts sabiedriskais transports, vērtē A. Cibuļskis. V. Paulāne spriež, ka jaunizveidoto stāvvietu novērtēs vien attālāko ciematu iedzīvotāji.