28.11.2012 07:35

Gala lēmumu, vai Ropažu pašvaldībai jāatmaksā 228 614 latu, VARAM pieņems tuvākajā laikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gala lēmumu, vai Ropažu pašvaldībai jāatmaksā 228 614 latu, VARAM pieņems tuvākajā laikā www.foto.delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) gala lēmumu par to, vai Ropažu pašvaldībai būs jāatmaksā piešķirtais 228 614 latu finansējums apkures katlu uzstādīšanai, pieņems tuvāko nedēļu laikā.

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska aģentūrai LETA pastāstīja, ka oktobra beigās Latvijas Vides investīciju fonda piesaistītais eksperts sagatavoja atzinumu par Ropažu novada pašvaldības projektā KPFI-4/67 "Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamiem resursiem Ropažu novadā" uzstādītajiem katliem un to atbilstību Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta konkursa nolikuma noteikumiem.

Atzinumā teikts, ka uzstādītās iekārtas un tehnoloģijas neatbilst projekta iesniegumā paredzētajam – uzstādīto akmeņogļu katlu darbināšana ar šķeldu nav iespējama. Savukārt projektā bija paredzēts, ka apkures katliem ir jābūt darbināmiem ar šķeldu.

Kā norādījis eksperts, ja akmeņogļu vietā tiks dedzinātas koksnes granulas, tad no katla iegūstamā jauda būs mazāka nekā projekta iesniegumā paredzētā. Tas arī nozīmē, ka katlu lietderības koeficients apkures periodā 85 % apmērā netiks sasniegts, jo katla konstrukcija nav paredzēta granulu dedzināšanai.

Vienlaikus gan eksperts izdarījis pieņēmumu, ka, kurinot katlu ar granulām, varētu tikt saražots projektā paredzētais siltumenerģijas daudzums, taču ar lielāku darba stundu skaitu gadā nekā projekta iesniegumā paredzētās 6848 stundas.

Izvērtējot eksperta secinājumus, VARAM uzskata, ka uzstādītie katli neatbilst projekta iesniegumā paredzētajam un pastāv būtisks risks, ka katlu tehniskie rādītāji neatbilst Ministru kabineta noteikumiem, kā arī projekta līgumā norādīto rādītāju sasniegšanai. Tāpēc ministrija ir pieņēmusi lēmumu, ka Ropažu pašvaldībai ir jāatmaksā tai piešķirtais finansējums 228 614 latu apmērā.

Ministrija gan pagājušajā nedēļā ir saņēmusi Ropažu novada pašvaldības vēstuli, kurā sniegta informācija par iespējamiem turpmākiem pasākumiem, lai tiktu sasniegti projekta iesniegumā/līgumā norādītie rādītāji. Tāpēc lēmums par turpmāko rīcību tiks pieņemts tuvāko nedēļu laikā.

Iepriekš:
Ropažu domei jāatmaksā nauda par nepareizi nopirktajiem apkures katliem