20.11.2012 07:35

Ķekavā latvāņus grib pieveikt līdz 2020. gadam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā latvāņus grib pieveikt līdz 2020. gadam Krišjānis Grantiņš

Lai aktīvāk izskaustu latvāņu sērgu novada teritorijā, Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļa gatavo Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu līdz pat 2020. gadam.

Kā stāsta Vides un labiekārtošanas daļas vadītāja Sigita Varika, latvāņu problēma novadā ir ļoti aktuāla, jo, pēc Valsts augu aizsardzības dienesta datiem, Sosnovska latvānis tajā mitinās kopumā vairāk nekā 231 hektāra platībā.

Tāpēc tiks sagatavots latvāņu apkarošanas plāns, kura ietvaros attiecīgajam gadam būs paredzēti konkrēti apkarošanas pasākumi, to kalendārais grafiks, kā arī tiks izveidots oficiāls novada invadēto platību reģistrs, kas, atbilstoši normatīvo aktu prasībām, būs publiski pieejams pašvaldībā.

S. Varika uzsver, ka šāds plāns nepieciešams efektīvākai kontrolei un lai sniegtu lielāku motivāciju latvāņu apkarošanā tiem zemes īpašniekiem, kuru teritoriju skāruši šie augi. "Papildus plānam esam iecerējuši virzīt apstiprināšanai domē arī ierosinājumu pēc jaunizveidotā reģistra datiem zemju īpašniekiem dot nekustamā īpašuma nodokļa atlaides līdz 90 % par nākamo kalendāro gadu ar noteikumu, ja īpašnieki reģistrēs savas platības Valsts Augu aizsardzības dienestā," viņa skaidro.

Taču tiem, kuri atbilstoši šim plānam nebūs veikuši latvāņu ierobežošanas pasākumus savos īpašumos, pēc publikācijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" latvāņu iznīcināšanu organizēs pašvaldība, personai sedzot izdevumus. Plāna sagatavošanas darbi vēl norit, un tas būs jāapstiprina Ķekavas novada domes sēdē.

Atgādināms, ka Invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanas gadījumā, atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam, zemes valdītājs vai īpašnieks var tikt brīdināts vai viņam var uzlikt naudas sodu: fiziskai personai no 70 līdz 250 latiem, juridiskai – no 200 līdz 1000 latiem.