15.11.2012 12:39

Pašvaldību vadītājus "izliek" no Saeimas sēdes (papildināta)

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldību vadītāji Saeimas sēdē savu attieksmi izrādīja, paceļot zaļas un sarkanas kartona lapas. Starp viņiem bija arī Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica (centrā). Pašvaldību vadītāji Saeimas sēdē savu attieksmi izrādīja, paceļot zaļas un sarkanas kartona lapas. Starp viņiem bija arī Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica (centrā). Krišjānis Grantiņš

15. novembrī Saeimas sēdē noticis vēl nebijis precedents – no valdības sēdes tika izraidīti pašvaldību vadītāji, tostarp arī Pierīgas novadu mēri.

Parlamenta deputāti šajā sēdē balsoja par "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015. gadam". Tā kā ar tā saturu nebija apmierināti pašvaldību vadītāji, teju vai visu Latvijas pilsētu un novadu vadītāji bija klāt sēdē, lai demonstrētu savu attieksmi. Viņiem rokās bija sarkanas un zaļas kartītes. Līdzīgi kā populārajā LTV raidījumā "Sastrēguma stunda" viņi, paceļoti vienu vai otru, pauda savu attieksmi pret lēmumiem. Šajā reizē mēri bija solidarizējušies ar Saeimas opozicionāriem, proti, Zaļo un zemnieku savienību, kuras deputāti kaismīgi aizstāvēja vietvaru intereses, atgādinot, ka tieši stipras pašvaldības veidos stipru valsti.

Klātesošie pašvaldību vadītāji cēlās kājās un rādīja zaļās lapas, kad deputātiem bija jābalso par opozīcijā esošās ZZS deputātu iesniegto priekšlikumu palielināt finansējumu Valsts autoceļu fondam. Tas ļautu uzlabot gan valsts, gan pašvaldību rīcībā esošos ceļus. Par spīti mēru aktivitātēm, priekšlikums deputātu vairākuma atbalstu neguva. 

Komentējot notikumus, ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pašvaldību vadītāju aktivitātes saistīja ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu (ZZS) un Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņas centrs"), kuri it kā esot atbildīgi par šādu vietvaru vadītāju rīcību, bet labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") aicināja pie sienas pielikt pulksteni, lai zinātu, cik atlicis līdz gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Tas izsauca pašvaldības vadītāju neapmierinātību, un tie jo aktīvāk iesaistījās balsojumu komentēšanā, un pretēji ieteikumiem, sarkanās un zaļās kartītes turpināja celt.


Šādas aktivitātes neapmierināja Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu ("Vienotība"), kura citēja Saeimas Kārtības ruļļa 78. pantu, kas nosaka, ka "publikai ir aizliegts izteikt piekrišanu vai nepiekrišanu vai citādi traucēt kārtību sēdes laikā. Šādā gadījumā sēdes vadītājs var izraidīt no sēžu zāles atsevišķas personas vai visu publiku".

Tas gan neatturēja mērus celties kājās un rādīt zaļās kartītes, lai paustu atbalstu Latvijas Pašvaldību savienības priekšlikumam par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) proporcijas maiņu starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem. Tas nosaka, ka 2013. gadā pašvaldību budžetiem tiktu novirzīti 85 %, bet valsts budžetam - 15 % no IIN ienākumiem, savukārt 2014. gadā pašvaldību budžetiem - 91 % apmērā, bet 2015. gadā pašvaldību budžetiem - 100 % apmērā. Pēc šādas pašvaldību vadītāju rīcības Saeimas spīkere sēdi pātrauca. 

Pašvaldību vadītāji prom devās saērcināti, garderobē sastopot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūžu ("Reformu partija"). Krietns bariņš mēru, tostarp Baldones novada domes priekšsēdētāja Karīna Putniņa ("Reģionu alianse") savu sašutumu izklāstīja ministram, atgādinot, ka viss krīzes seku smagums gulstas uz viņu pleciem. Viņam pārmeta, ka ministriju pārstāvji neieklausās Pašvaldību savienības iebildumos. Uz to E. Sprūdžs vien atbildēja, ka šī organizācija esot politizēta. Tas vēl vairāk sakaitināja mērus, tādēļ dialoga vietā tas izvērtās par īsu divu pušu monologu.

Nākamā gada valsts budžeta projektu var aplūkot šeit.