13.11.2012 09:34

Foto: Padomju militāristu atpūtas ciematā svilpo vējš

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Padomju militāristu atpūtas ciematā svilpo vējš Krišjānis Grantiņš

Blakus Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajai bāzei Kadagā atrodas kādreizējās PSRS armijas ciematiņš, kur padomju varas gados atpūtās militāristi ar savām ģimenēm.

Objekta teritorijā atrodas vairākas būves, galvenokārt tie ir vienģimeņu atpūtas namiņi, kuras ir avārijas stāvoklī, un to atjaunošana nav ekonomiski pamatota. Patlaban īpašums ir Aizsardzības ministrijas (AM) valdījumā un kalpo kā apmācību vieta NBS karavīriem, portālam "Apriņķis.lv" skaidro ministrijas Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

"Līdz ar to šīs būves iekļautas demontējamo būvju sarakstā, ko ir apstiprinājusi AM," viņa norāda.

Šis saraksts ietver visas AM valdījumā esošās būves, kuras ir sliktā un avārijas stāvoklī un kuru atjaunošana nav ekonomiski pamatota. Šādas būves (pārsvarā tas ir mantojums no bijušās PSRS armijas) atrodas daudzās NBS vienību izvietošanas vietās visā Latvijas teritorijā, un to demontāža notiek atbilstoši AM noteiktajām prioritātēm.

Portāla "Apriņķis.lv" vizītes laikā oktobra nogalē, kad vēl bija pēdējās siltās rudens dienas, kādreizējā atpūtnieku ciematiņā aina līdzīga kā citos slēgtajos militārajos objektos – zīme, ka ieiet tajā aizliegts, un brīdinājumi, ka būves apdraud dzīvību. Taču ieiet teritorijā var bez grūtībām, turklāt to, līdzīgi kā kaimiņos esošo pazemes bunkura teritoriju, katru gadu iecienījuši sēņotāji. Divus no tiem sastapa arī "Apriņķis.lv". Sēņotāji gan sūkstījās, ka šogad sēnes bijušas maz un lielākoties īsti nekādas – mazas un pārsvarā bērzlapes, pērn savukārt bijis beku, ka prieks.

Pēc namiņos atstātā "inventāra" – tukšām degvīna pudelēm, dažādu našķu turzām un citiem atkritumiem – var spriest, ka atpūtnieki joprojām iecienījuši šo vietu. Lielākajā daļā ēku vēl palicis arī militāristu mantojums – no traukiem un gāzmaskām līdz vinila skaņuplatēm un seifam.

Par citiem graustiem Pierīgas novados, kas palikuši pāri no militārajām būvēm, lasiet portāla "Apriņķis.lv" oktobra tēmā "Grausti Pierīgā – nesmukums vai vēsture starp mums?".