08.11.2012 07:32

Siguldā sildās, kā var: kurš ar kaķi, kurš – radiatoru

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdz pat novembra sākumam vairākās daudzdzīvokļu ēkās Siguldā nebija pieslēgta apkure un temperatūra dzīvoklī sasniedza vien 14, 15 grādu.

"Esam krituši pilnīgā nežēlastībā. Pat ar sildītāju vairāk par 15 grādiem neiesilst. Nākas sildīties pat ar kaķi," stāsta Pulkveža Brieža ielas 10 iedzīvotāja Biruta Liepiņa.

Visi honorāri par apkuri

Viņa zina, ka daudzi kaimiņi izmanto vairākus elektriskos sildītājus, tomēr kā pensionētai skolotājai pašai tas nav pa kabatai. Birutai par apkuri sakrājies 100 latu parāds, ko kundze nespēj nomaksāt. Pie mājas bijuši izlikti paziņojumi – ja parādnieki nesarosīsies, pat novembrī mājai apkuri nepieslēgs. "Bet nu ko es varu samaksāt? Pagājušajā gadā vēl strādāju izdevumā "Saskarsme", man bija honorāri. Tos visus atdevu par apkuri." Tagad kundze gaida vietu pansionātā, jo ar maksājumiem netiek galā, turklāt dzīvokli jau novēlējusi pašvaldībai. "Mums Siguldā ir jauks pansionāts "Saullēkts", bet tajā vietu pašlaik nav."

Trešā strāva kaimiņiene Ilga saprot, ka apkures nepieslēgšana "ir likumīga, bet no cilvēciskā viedokļa tā ir nežēlīga izturēšanās pret veciem cilvēkiem. Īpaši pret tiem, kas veic kaut nelielus tomēr regulārus maksājumus". Viņas dzīvesbiedrs Leons Pavlovičs stāsta, ka trešajā stāvā esot siltāk, jo siltuma padeve nāk no augšas un viņiem tiek pirmajiem. Leons ir viens no tiem, kas parādus neveido. "Kā tas būs, ja es nosprāgšu un būšu palicis parādā? Labāk visu samaksāju."

Ziemā pie ārsienas salst deguns

Vilma Gudovska no pirmā stāva stāsta, ka, glābjoties no aukstuma, izlīdzējusies gan ar elektrisko radiatoru, gan gāzes plīti. Viņa atceras pērno ziemu, kad silta bijusi tikai caurule, bet radiatora ribas – knapi remdenas. "Es jau krāju, krāju naudu, gribēju nopirkt jaunus radiatorus, varbūt tad vismaz būtu siltāk, bet saslimu, un tā viss palika."

Kaimiņiene Anna Griņeva zina, ka mājas vidējos dzīvokļos ir siltāk nekā galos. Arī viņa iegādājusies elektrisko sildītāju, jo tikpat labi tas noder ziemā, kad apkure ir pastāvīga. "Ļoti reti iesilst līdz 18 grādiem. Ziemā, ja naktī guļu pie ārsienas, deguns salst."

Līdz oktobra pēdējai dienai bez apkures bija trīs apsaimniekotāja "CDzP" mājas  – Pulkveža Brieža iela 10 un 7, kā arī Kaijas iela 6. Apsaimniekotāja pārstāvis Ingmārs Inbergs skaidroja, ka apkures pieslēgšana kavējusies parādnieku dēļ. Siltuma ražotājs un pārdevējs SIA "Wessemann" noteicis – ja namīpašumā ir vairāk nekā 20 % siltuma parādnieku, apkuri nepieslēdz.

Siltāk grib, dārgāk – nē

Tajā pašā Pulkveža Brieža ielā 10 kāda dzīvokļa īpašnieka parāds sasniedzis Ls 1800. To gan siltuma sniedzējs nav ņēmis vērā, jo parādnieks tur vairs nedzīvo, bet uz 1. oktobri par apkuri nebija norēķinājušies vēl 16 īpašnieki. Tā ir puse no visiem iedzīvotājiem. Kopējais nama parāds – Ls 4200.

Situācija, kad parādnieku dēļ jācieš arī apzinīgākajiem maksātājiem šobrīd ir aktuāla un neatrisināta visā Latvijā, ne tikai Siguldā. Tiem iedzīvotājiem, kuri kārtīgi maksājuši rēķinus, apkure pieslēgta pēc pirmā pieprasījuma, stāsta I. Inbergs.

Siguldā nav mazums māju, kuras apkures sezonai sākoties, paliek salstam. Mēreno temperatūru telpās ziemā apsaimniekotājs skaidro ar iedzīvotāju nespēju un nevēlēšanos samaksāt rēķinus, kādi veidojas, kad kurina jaudīgāk. "Var uzgriezt lielu karstumu, bet problēmas sāksies, tiklīdz iedzīvotāji saņems pirmos rēķinus."

Pamatproblēma slēpjoties mājas tehniskajā stāvoklī. Iedzīvotājiem ir piedāvāti vairāki varianti mājas renovācijai, it kā arī tāds, kur pašiem no savas kabatas nebūtu jāiegulda ne santīms, bet tie atteikušies. Kā Biruta atzīst – viņa baidās par papildu maksājumiem.

Kad lielākajai daļai apkure jau pieslēgta, Birutas Liepiņas dzīvoklī termometrs rāda vien 15 grādus. Arī kad apkure pieslēgta – radiatori vakaros un naktīs ir pavisam remdeni.Kad lielākajai daļai apkure jau pieslēgta, Birutas Liepiņas dzīvoklī termometrs rāda vien 15 grādus. Arī kad apkure pieslēgta – radiatori vakaros un naktīs ir pavisam remdeni.