05.11.2012 16:58

Putniņa: bērnudārzā pat biezputras ēd gardu muti

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
K. Putniņa: "Ko es šodien varu pateikt? Vai Ēriks vai es esam uztura speciālisti? Es velku ar pirkstu pa MK noteikumiem un pa ēdienkarti un redzu, ka vienīgais punkts, kuram var piekasīties, ka tiek dota liesa gaļa, nevis zivs." K. Putniņa: "Ko es šodien varu pateikt? Vai Ēriks vai es esam uztura speciālisti? Es velku ar pirkstu pa MK noteikumiem un pa ēdienkarti un redzu, ka vienīgais punkts, kuram var piekasīties, ka tiek dota liesa gaļa, nevis zivs." Krišjānis Grantiņš

Komentējot bērnu ēdināšanas kvalitātes un cenas iespējamās problēmas, novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa ("Reģionu alianse") uzsver – nav faktu, uz kuriem balstīties.

"Problēmas mēs risinām daudz un dažādas, bet, pirmkārt, tas jādara, balstoties uz faktiem, un, otrkārt, konstruktīvā gaisotnē, nevis konfliktējot. Galu galā jebkurai izglītības iestādei ir vecāku padome. Lielāko sašutumu šoreiz izraisa tas, kā šis jautājums tiek risināts. Problēma nav tajā, ka tas vispār tiek skatīts, bet gan forma, kā tas tiek darīts. Tas izraisa gan vecāku, gan iestādes, gan pašvaldības neapmierinātību.

Ja problēmu sāktu skatīt no otra gala, varbūt pats risinājums būtu citādāks. Lai vispār izvirzītu kaut kādas pretenzijas, ir jābūt faktiem, pamatojumam. Es saprastu, ja speciālisti pateiktu, ka ēdienkarte neatbilst Ministru kabineta (MK) noteikumiem, cukura vai miltu par daudz vai netiek izmantoti produkti, ko vajadzētu. Kas ir jādara citādi, kas jāmaina? Par cenu te nevar būt diskusijas, jo tā ir iepirkuma cena. Diskusijā tika izvirzīta doma, lai pašvaldība dotē darbaspēku, bet te ir runa par to – kura pašvaldība to var atļauties un kura ne. Turklāt dati, kurus uzrādīja Ēriks Laime-Babris, bija nekorekti. Es piezvanīju uz to pašu Iecavu – jā, viņi apmaksā darbaspēku, bet produktu cena ir Ls 1,20. Arī Rīgā, kur pašvaldība dotē, cenas ir ļoti dažādas, bet Mārupē maksa ir arī Ls 2,00, kas vispār netika pieminēts.

Šī jautājuma izvirzīšana ir ļoti tendencioza. Ja būs atzinums, ka kaut kas nav pareizi, tad ar firmu šos jautājumus pārrunāsim. Ko es šodien varu pateikt? Vai Ēriks vai es esam uztura speciālisti? Es velku ar pirkstu pa MK noteikumiem un pa ēdienkarti un redzu, ka vienīgais punkts, kuram var piekasīties, ka tiek dota liesa gaļa, nevis zivs. Tas ir viss. Jebkurā gadījumā, lai pārmestu, ka ēdiens ir nekvalitatīvs vai neatbilst noteikumiem, vajag speciālista atzinumu. Visi citi vecāki saka, ka bērni ar gardu muti ēd – šķīvīši tukši, pat biezputras labprāt ēd, bet te viens saka – nekvalitatīvs ēdiens. Uz kāda pamata?

Ne viņš virtuvē ir bijis, ne pagaršojis. Nevienam vecākam nav liegts to darīt. Tā jau mēs katrs varam iebakstīt ar pirkstu griestos un apgalvot, kas ienāk prātā. Tas nav rādītājs. Kad būs uztura speciālista atzinums, nāksim kopā un runāsim. Viss vienmēr ir atrisināts, un, ja problēma tiešām ir, nevar būt ne runas par to, ka to neatrisināsim."

Citi portāla "Apriņķis.lv" un "Rīgas Apriņķa Avīzes" sagatavotie raksti par ēdināšanu bērnudārzos aplūkojami jaunajā novembra tēmā  "Vai bērnudārza ēdiens var sabojāt veselību?".