26.10.2012 09:30

A. Priede: Ja nemainīs likumdošanu, publiskie ūdeņi nonāks privātīpašumā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
A. Priede atgādina: "Līdz šim Pierīgā esošās upes un ezeri ir pasargātas no apbūves un saimnieciskās darbības tikai tāpēc, ka pašvaldībām trūcis tiesiskais pamats lēmumu pieņemšanai. Nav noslēpums, ka, beidzoties brīvām zemes platībām pie ezera, uzņēmēji sāk skatīties uz iespējām izmantot publiskos ūdeņus – sākot no laivu piestātnēm un beidzot ar peldošām kafejnīcām un privātmājām." A. Priede atgādina: "Līdz šim Pierīgā esošās upes un ezeri ir pasargātas no apbūves un saimnieciskās darbības tikai tāpēc, ka pašvaldībām trūcis tiesiskais pamats lēmumu pieņemšanai. Nav noslēpums, ka, beidzoties brīvām zemes platībām pie ezera, uzņēmēji sāk skatīties uz iespējām izmantot publiskos ūdeņus – sākot no laivu piestātnēm un beidzot ar peldošām kafejnīcām un privātmājām." arhīvs

Vides aktīvists Artūrs Priede brīdina V. Dombrovski par VARAM sagatavotā likumprojekta "caurumu", kas pieļauj publisku ūdeņu nonākšanu privātā lietošanā.

A. Priede šodien rakstiski informējis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski par nākamajā pirmdienā Ministru kabineta komitejas sēdē izskatāmā likumprojekta "Zemes pārvaldības likums" būtisku defektu, kā rezultātā publiskas upes un ezeri var nonākt atsevišķu personu ekskluzīvā lietošanā (skatīt pielikuma vēstuli).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šonedēļ valdībai ir iesniegusi Zemes pārvaldības likumprojektu, kas cita starpā paredz publiskas upes un ezerus nodot pašvaldību valdījumā. Likumprojekts paredz iespēju pašvaldībām ezerus un upes iznomāt.

A. Priede norāda, ka "atbilstoši Civillikumam nomas tiesības pašvaldībai uzliks par pienākumu nomnieku ne vien netraucēt publiskā teritorijā, bet arī ļaut nomniekam pelnīt".

Ministru kabinets 2010. gada 19. aprīlī pieņēma rīkojumu "Par zemes pārvaldības likuma koncepciju", kas sabiedrības vajadzību un interešu apmierināšanai paredzēja noteikt ierobežojumus zemes izmantošanā. VARAM izstrādātais likumprojekts attiecībā uz publiskiem ūdeņiem paredz tieši pretējo, jo pieļauj saimniecisko darbību publiskos ūdeņos.

A. Priede aicina Ministru prezidentu un atbildīgās ministrijas izvērtēt iespēju no Zemes pārvaldības likuma izņemt sadaļu par publiskiem ūdeņiem, jo spēkā esošā Ūdens apsaimniekošanas likuma ietvaros valsts un pašvaldības iestādēm ir visas iespējas organizēt upju un ezeru ilgtermiņa aizsardzību un apsaimniekošanu.

A. Priede atgādina: "Līdz šim Pierīgā esošās upes un ezeri ir pasargātas no apbūves un saimnieciskās darbības tikai tāpēc, ka pašvaldībām trūcis tiesiskā pamata lēmumu pieņemšanai. Nav noslēpums, ka, beidzoties brīvām zemes platībām pie ezera, uzņēmēji sāk skatīties uz iespējām izmantot publiskos ūdeņus – sākot no laivu piestātnēm un beidzot ar peldošām kafejnīcām un privātmājām."

Turklāt esošie piekrastes īpašnieki par simbolisku nomas maksu varēs juridiski legalizēt esošos zemes uzbērumus, salas un piestātnes, norāda vides aktīvists. "Piemēram, miljonāra Jūlija Krūmiņa īpašumā "Senču sils" Lielajā Baltezerā ir izbūvēta privāta atpūtas sala un vēl uz ezera teritorijas rēķina izbūvēts futbola laukums. Pieņemot Zemes pārvaldības likumu esošā redakcijā, J. Krūmiņa kungs varēs no Garkalnes novada domes oficiāli iznomāt šo konkrēto ezera teritoriju, tā legalizējot esošo statusu, kas vienlaikus ir sabiedrības ierobežojums publiskā ezerā."