19.09.2012 12:52

Olaines indes dīķus sāks likvidēt nākamgad, tīrīs trīs gadus

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines indes dīķus sāks likvidēt nākamgad, tīrīs trīs gadus arhīvs

Apstiprināts šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves attīrīšanas projekts vienai no vispiesārņotākajām vietām Latvijā.

Vairākos dīķos, kas aizņem 2,9 hektāru lielu platību, Olainē gadu gaitā sagāztas tādas piesārņojošas vielas kā anjoni (fluors, jods, hlors, broms), nātrija oksīdi, sēra oksīds, fosfora oksīds, slāpeklis. Teritorijā ar nosaukumu "Ekolauks" darbus paredzēts uzsākt nākamgad.

Par to, kā paredzēts veikt projekta realizāciju, portāls "Apriņķis.lv" sarunājās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas vecāko referenti Lindu Tiltu.

– Kad sāksies attīrīšana, un cik ilgā laikā paredzēts to pabeigt?

– Atbilstoši Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekta 1. kārtas iesniegumam darbu projektēšanu paredzēts sākt nākamā gada trešajā ceturksnī. Kopējais darbu izpildes termiņš – 30 mēneši.

– Kādā viedā izgāztuvi tīrīs? Kur liks vai kā neitralizēs, iznīcinās bīstamos šķidros atkritumus?

– Projektā zemes gabala "Ekolauks" attīrīšanai paredzēts veikt šādus pasākumus: cieto atkritumu ekskavāciju, stabilizāciju un noglabāšanu bīstamo atkritumu poligonā; šķidro atkritumu atsūknēšanu un attīrīšanu attīrīšanas iekārtās; atkritumu krātuvju dzelzsbetona konstrukciju un citu būvju demontāžu un iegūto būvgružu atkritumu noglabāšanu; dziļurbumu tamponāžu; piesārņotās grunts, kas atrodas zem atkritumu krātuvju dzelzsbetona konstrukcijām, ekskavāciju un attīrīšanu skalojot vai utilizāciju; piesārņoto gruntsūdeņu atsūknēšanu un attīrīšanu zemes gabalā "Ekolauks"; pēcsanācijas monitoringa sistēmas izveidi.

– Kas darbus veiks? Vai mums ir vietējie speciālisti un tehnoloģijas, vai to darīs ārzemnieki?

– Šobrīd projektā plānoto darbu veicējs vēl nav noskaidrots, tas tiks izvēlēts atbilstoši Publisko iepirkuma likuma nosacījumiem. Atbildīgā iestāde par iepirkuma veikšanu ir Valsts vides dienests, kas ir arī projekta finansējuma saņēmējs un realizētājs.

– Vai finansējums jau ir piešķirts vai arī tikai aprēķināts?

– Projekts, kā arī tam piešķirtais finansējums tika apstiprināts 2012. gada 28. augustā. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir Ls 5 889 797,12, no tiem Ls 4 122 857,98 ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, bet Ls 1 766 939,14 – valsts budžeta finansējums.

– Kas notiks ar dīķu teritoriju pēc atkritumu aizvākšanas?

– Pēc atkritumu aizvākšanas tiks veikta zemes gabala "Ekolauks" teritorijas līdzināšana, profilēšana un rekultivācijas klājuma ar veģetāciju izveide.