31.07.2018 20:29

Carnikavā novada domes deputāts turnīra laikā iesitis florbola spēlētājam; "Saskaņa" vērtēs viņa rīcību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā novada domes deputāts turnīra laikā iesitis florbola spēlētājam; "Saskaņa" vērtēs viņa rīcību facebook.com

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi informāciju par incidentu svētdien notikušo "3x3" florbola un basketbola sacensību laikā, kad vārdā neminēts Carnikavas novada domes deputāts florbola spēles laikā iesitis vienam no spēlētājiem.

"Diemžēl pienācis mirklis, kad arī par tādām lietām skaļi jārunā, redzot, kādi cilvēki ir mūsu vidū. Jautājums ir tikai viens – kas būtu jādara deputātam, kurš, vērojot florbola spēli, nespēja savaldīt savas emocijas, metās laukumā un brutāli piekāva vienu no spēlētājiem visu skatītāju un, pats galvenais, savu un visu citu bērnu klātbūtnē!?" raksta D. Jurēvica, tieši nenorādot, ka minētais deputāts ir Jānis Leja no "Saskaņas".

Pēc domes priekšsēdētājas ziņām, cietušajam ir smadzeņu satricinājums, kā arī brūcei uzliktas trīs šuves.

Nosodījumu par publicētajā rakstā minētā deputāta rīcību, kas neatbilst nekādām ētikas normām, paudis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts. Viņš turklāt norāda, ka aprakstītā deputāta rīcība pārkāpj Carnikavas novada pašvaldības Ētikas kodeksa 23. punktu, kas paredz to, ka ārpus darba laika darbinieks izvēlas tādu uzvedības stilu, kas sabiedrībā nerada šaubas par viņa spējām godprātīgi veikt savus amata pienākumus.

"Šāda situācija absolūti nav pieņemama. Lai arī kāda būtu bijusi "Saskaņas" deputāta motivācija vai tā brīža emocionālais stāvoklis, nav pieļaujams, ka publiskā pasākumā pieaudzis cilvēks, kas turklāt pārstāv pašvaldību, ar tīšu nodomu nodara miesas bojājumus jaunietim, kas piedalās pasākumā," izteicies J. Eglīts.

"Fiziska vardarbība nav ētiska un ir sodāma likumu. Tādēļ es ceru, ka cietušais vērsīsies pret deputātu par nodarītajiem miesas bojājumiem, kā arī par morālo pāridarījumu. Turklāt arī ceru, ka pašvaldības iedzīvotāji izdarīs savus secinājumus par personu – deputātu, kuram būtu jāpārstāv pašvaldības iedzīvotāju intereses. Šādam deputātam viennozīmīgi nav vietas lēmējvarā, un, manuprāt, deputātam būtu jānoliek mandāts."

Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem sods par tīšu miesas bojājumu nodarīšanu var būt brīvības atņemšana līdz pat septiņiem gadiem, ņemot vērā faktiskos apstākļus un likuma pārkāpumam piemērojamo Krimināllikuma pantu.

Carnikavas novada pašvaldības policijas priekšnieks Imants Pastors apstiprināja, ka incidents ir noticis. Vietējie kārtības sargi pieņēmuši iesniegumus, uzklausījuši notikušā lieciniekus, fiksējuši notikušo un materiālus nodevuši kolēģiem no Valsts policijas.

Saistībā ar notikušo kautiņu partijas "Saskaņa" Revīzijas komisija vērtēs Carnikavas novada domes deputāta Jāņa Lejas rīcību, aģentūrai LETA pavēstīja partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs. Viņš norādījis, ka šo situāciju uzskata par nopietnu un ka to vērtēs Revīzijas komisija, kura partijā atbild arī par ētikas jautājumu izskatīšanu.

Partijas "Saskaņa" priekšsēdētājs Nils Ušakovs aģentūrai LETA pauda, ka arī Leja ir iesniedzis iesniegumu Valsts policijā (VP) par vardarbību, kas esot pielietota pret viņa bērniem. Pašlaik Ušakova rīcībā esošā informācija liekot viņam domāt, ka Leja esot rīkojies pareizi. Reizē partijas līderis atzīst, ka partijas pārstāvja rīcība ir bijusi pārāk emocionāla. "Lai vērtētu tālāk, sagaidīsim Valsts policijas atzinumu," paudis Ušakovs.

(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)