30.07.2018 11:40

Izvēlēts siltuma piegādātājs Baložos un Titurgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izvēlēts siltuma piegādātājs Baložos un Titurgā ekrānšāviņš no youtube.com

Rūpīgi analizējot vairākus Baložu pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstības variantus, Ķekavas novada dome izvēlējusies siltuma piegādātāju Baložu pilsētā no šī gada septembra, nosakot, ka siltumenerģijas ražošanas tarifs nepārsniedz 42,55 eiro/MWh. Izbūvējot jaunu šķeldas kaltu māju, arī siltuma tarifs Baložu un Titurgas iedzīvotājiem kļūs lētāks.

Atbilstoši 26. jūlijā Ķekavas novada domes pieņemtajam lēmumam siltumenerģija tiks iepirkta no SIA "Baložu siltums", bet pašvaldības uzņēmums "Baložu komunālā saimniecība" nodrošinās siltumenerģijas pārvadi. Pēc karstām diskusijām gandrīz septiņu stundu garumā lēmums atbalstīja 12 no domes sēdē klātesošajiem 16 deputātiem.

Pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļā skaidro, ka šāds pieņemtais siltuma nodrošināšanas risinājums izvēlēts par labu iedzīvotājiem, ņemot vērā gan juridiskos, gan lietderības apsvērumus, kā arī tas sniegs iedzīvotājiem drošību un stabilitāti attiecībā uz siltuma piegādi nākotnē.

"Pēc šī izvērtējuma redzam, ka uzņēmums "Baložu siltums" ir reāls sadarbības partneris, kas sagatavojis siltumapgādes sistēmas attīstības scenāriju, tajā paredzot mērķi ilgtermiņā samazināt siltuma tarifu. Arī Rīgas Tehniskās universitātes siltumenerģijas eksperta atzinums mums deva pārliecību, ka "Baložu siltuma" piedāvātā un prognozētā siltuma ražošanas cena ir objektīva un nav mākslīgi sadārdzināta," uzsver Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire.

Ķekavas novada dome, apzinoties šāda lēmuma ilgtermiņa ietekmi, detalizēti apskatīja vairāku Baložu pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstības scenāriju priekšrocības un riskus, šajā jautājumā piesaistot arī zinātniskos spēkus – Rīgas Tehniskās universitātes profesori, Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktori Dr.habil.sc.ing. Dagniju Blumbergu, kas sniedza savu profesionālo atzinumu.

SIA "Baložu siltums" šobrīd ražo siltumenerģiju un sniedz siltumapgādes pakalpojumus Baložu pilsētā un paredz uzbūvēt jaunas šķeldas kaltu mājas, lai nodrošinātu siltumenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un pārdošanu SIA "Baložu komunālā saimniecība" par cenu (tarifu), kas nepārsniedz 42,55 eiro/MWh.

Projektu plānots realizēt ar Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu divu gadu laikā pēc attiecīga līguma noslēgšanas ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un bez Ķekavas novada pašvaldības finansējuma piesaistīšanas.

Apstiprinot šo lēmumu, domes vairākums apliecinājis un norādījis savu konceptuālo skatījumu par turpmāko Baložu pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstību un sadarbības principiem ar SIA "Baložu siltums".

Šogad beidzās 2003. gadā noslēgtais trīspusējais līgums ar Baložu pilsētu, SIA "Baložu komunālā saimniecība" un SIA "Baložu siltums", un bija nepieciešams izvēlēties virzienu siltuma nodrošināšanai Baložu pilsētā un Titurgā no 2018. gada septembra.