20.07.2018 10:21

Salaspilī atkal ķeza ar būvniecību

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Grandiozās būves vietā šobrīd redzama vien pamestība un nepļauta zāle, kura ir izbraukāta vienīgi vietās, kur apkārtnes iedzīvotāji novieto savas automašīnas. Grandiozās būves vietā šobrīd redzama vien pamestība un nepļauta zāle, kura ir izbraukāta vienīgi vietās, kur apkārtnes iedzīvotāji novieto savas automašīnas. Liene Ozola

Vai tā būtu baznīca, vai skola, vai renovēts kultūras nams, tiklīdz runa ir par būvniecību Salaspilī, tā skaidrs ‒ būs problēmas, un šoreiz ir stāsts par apsolītu, bet neizpildītu būvniecību Saulkalnē, ciemā, kas atrodas Salaspils novadā.

Nokļūšana Saulkalnē sagādā zināmu pārsteigumu, jo, lai gan regulāri esmu braukusi pa Daugavpils šoseju un zinu, ka tūlīt pēc zīmes "Saulkalne" ir novietots ātruma radars, esmu ievērojusi dolomīta rūpnīcas skursteņus vienā šosejas pusē un asfaltbetona rūpnīcas aprises šosejas pretējā pusē un reižu pa reizei esmu nodomājusi, ka šī nu gan ir viena nepievilcīga vieta dzīvošanai, tad realitātē viss izrādās pavisam citādi.

Pēc redakcijā saņemtas vēstules, dodos Saulkalnes ciema virzienā, un, nogriežoties no šosejas, vispirms skatam atklājas sakopts privātmāju un piemājas dārziņu ciemats, bet, ejot tālāk daudzdzīvokļu māju virzienā, ieraugu, ka ciemats, kurš sastāv no astoņām ēkām, izbūvēts gandrīz vai pašas Daugavas krastā. Nospriežu, ka šajās mājās pieprasītākie varētu būt dzīvokļi augšējos stāvos, no kurienes paveras skaists skats uz gadalaikos mainīgo likteņupi. Tomēr stāsts, kāpēc esmu šeit atbraukusi, nav ne tik skaists un ne tik iedvesmojošs.

Vietējie iedzīvotāji mani iepazīstina ar savu satraukuma iemeslu, proti, jau pirms vairākiem gadiem plašajā astoņu māju pagalmā tikuši likvidēti mazdārziņi, kurus vietējie izmantojuši kā nu katram rocība un čaklums/slinkums ļāvuši, bet tomēr savs praktisks labums no pagalma teritorijas bijis.

Likvidēto dārziņu vietā solīts izveidot labiekārtotu teritoriju ‒ "Saules dārzu", un uzsaukumā, ko Salaspils novada pašvaldība iedzīvotājiem izdalījusi pirms sabiedriskās apspriešanas, solīti tādi labumi, kas pilnā mērā atbilst poētiskajam nosaukumam:

"Paredzēts izbūvēt ērtus, bruģētus gājēju celiņus caur pagalmu visos nepieciešamajos virzienos – uz bērnudārzu un veikalu, uz sabiedriskā transporta pieturu un garāžām, uz Daugavu un mazdārziņiem.
Rotaļu un sporta laukumus savstarpēji savienos grantēti celiņi. Celiņi un rotaļu laukumi vakarā tiks apgaismoti ar LED laternām.
Lai iedzīvotājus netraucētu aktivitātes sporta un rotaļu laukumos, starp mājām un sporta laukumiem plānots veidot papildus apstādījumus.
Gar sporta un rotaļu laukumiem plānots mākslīgi veidots reljefs – 5 dažādi izvietoti pauguri, kas aizsargās laukumus no Daugavas vējiem un brauktuves tuvuma, uzlabos ainavu un veicinās papildus aktivitātes vasarā, bet ziemā darbosies kā slidkalniņi.
Bērnu laukumiem paredzēts kvalitatīvs un daudzveidīgs aprīkojums: batuti, slidkalniņi, kāpelēšanas iekārtas, šūpoles, kā arī atsevišķs laukums ar lielu smilšu kasti vismazākajiem bērniem.
Pusaudžiem un pieaugušajiem paredzēts laukums ar vingrošanas elementiem, āra trenažieriem un alpīnisma iekārtām."

Tā viss skaisti aprakstīts "uz papīra", taču aina, kas šobrīd paveras plānotā "Saules dārza" teritorijā, liecina vien par aizmirstību un pamestību ‒ nepļauts, nekopts laukums, par kura nelietojamību liecina arī, uz viena paugura fotografējot, atrastais pamestais bērnu skrejritenis, kurš spriežot pēc nosūbējuma, te gulējis ilgāku laiku. Tiesa gan, par vienu lietu ciematā apmēram 1700 iedzīvotāji priecājas ‒ pērn (pašvaldību vēlēšanu gadā) izbūvēts asfaltēts celiņš gar Daugavas stāvkrastu, un nu vairs dubļainajā laikā nav jālavierē starp lietus peļķēm.

Bez solītajiem kalniņiem un sporta laukumiem, bez LED lampām un apstādījumiem, iedzīvotāji "Rīgas Apriņķa Avīzes" korespondentei rāda uz vietu, kuru šobrīd ieskauj balandām apauguši samesti grants uzkalni, un skaidro, ka tur, pagalmā centrā, esot paredzēts uzstādīt saules pulksteni.

Tas viss solīts 2016. gadā, kad Salaspils novada pašvaldības pārstāvji iedzīvotājus aicinājuši uz sabiedrisko apspriešanu. Toreiz solīti arī konkrēti termiņi "Saules dārza" būvniecībai – līdz Latvijas simtgadei viss būšot.

Iedzīvotāji stāsta, ka mēģinājuši Salaspils novada vadībai vaicāt pēc būvniecības kavēšanās iemesliem, taču sakarīgu atbildi tā arī neesot saņēmuši.

Salaspils novada pašvaldības atskaitēs par paveiktajiem darbiem Saulkalnes ciematā sabērtās grants kaudzes dēvētas par “pauguru pamatnes izveidēm”.Salaspils novada pašvaldības atskaitēs par paveiktajiem darbiem Saulkalnes ciematā sabērtās grants kaudzes dēvētas par “pauguru pamatnes izveidēm”.


Uzreiz jāsaka, ka noskaidrot termiņu neievērošanu neizdodas arī ar "Rīgas Apriņķa Avīzes" starpniecību. Atbildē, ko sniedz Lolita Balcerbule, Salaspils novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja, noskaidrojas, ka šobrīd pagalmā rēgojošās grants kaudzes uz papīra ieguvušas smalku nosaukumu "Pauguru pamatnes izveide no ceļa gultnes izraktās grunts", un turpmākajā tekstā saņemam vien apliecinājumu, ka projekts ir ļoti dārgs un apjomīgs, ka projekts sadalīts 2 kārtās un arī mums sniegtajā atbildē bez solījuma neiztiek: "2019. gadā paredzēts realizēt projekta II kārtu – pagalma labiekārtošanu, kurā plānots izbūvēt: sporta, bērnu rotaļu laukumu ar mierīgās atpūtas zonu (gājēju ceļu un laukumu izbūve ar apgaismojumu, labiekārtojuma, sporta un rotaļu elementu uzstādīšanu), apgaismes tīklus, drenāžas tīklus, lietus kanalizāciju, laistīšanas hidrantus, pauguru reljefa formu veidošanu un planēšanu, apstādījumu ierīkošanu."

Kā redzams, solītā apjoms krietni pieticīgāks, arī saules pulkstenis šobrīd no projektā plānotā nozudis, taču projekta izmaksas turpina būt gana iespaidīgas – 618 276,54 eiro 2. kārtai.

Un lai gan dažam labam Saulkalnes iedzīvotājam joprojām atmiņu plauktos ir vīzija, kuru uzbūra Salaspils novada pašvaldības rakstītais: "Saulkalnes daudzdzīvokļu mājas pagalmā paredzēti 2 rotaļu laukumi un sporta zona ar futbola un strītbola laukumiem, galda tenisa un vingrošanas aprīkojumu", realitātē var izrādīties, ka solītais ne vien netiek pildīts paredzētajā laikā, bet arī ir daudzkārt piezemētāks izpildījumā.