18.07.2018 15:57

Par 347 tūkstošiem eiro Olainē īstenots pirmais daudzdzīvokļu mājas renovācijas projekts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Daudzdzīvokļu māja Kūdras ielā 3 Olainē 2017. gada oktobrī un šobrīd Daudzdzīvokļu māja Kūdras ielā 3 Olainē 2017. gada oktobrī un šobrīd publicitātes

Izmantojot jauno daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes valsts atbalsta programmu, ko īsteno "Altum" ar Eiropas Savienības fondu (ES) finansējumu, renovācijas darbus kā pirmā Olainē šovasar īstenojusi daudzdzīvokļu māja Kūdras ielā 3.

Kā informēja AS "Olaines ūdens un siltums" pārstāve Ineta Valdmane, energoaudita dati liecina, ka apkurei plānotais ietaupījums 1969. gadā celtajai mājai varētu sasniegt pat 57%. Vidējais apkures siltumenerģijas patēriņš gadā samazināsies no pašreizējiem 127,3 kWh/m2 līdz 54,2 kWh/m2 gadā.

Kopumā mājas renovācijā ieguldīti 347 484 eiro. No tiem puse jeb 173 742 eiro ir ES fondu grants jeb dāvinājums no ES fondu līdzekļiem. Renovācijas projektā būvniecības darbus īstenoja SIA "GS CELT", kas šīs tiesības ieguva, uzvarot Publiskā iepirkuma konkursā.

Būvniecības darbi sākti 2017. gada septembrī, lai vēl pirms apkures sezonas paspētu nomainīt apkures sistēmu, kas veiksmīgi tika izdarīts. Namā nomainīti logi, nosiltināts cokols, pagrabs, bēniņi un mājas fasāde. Iztīrīta arī ventilācijas sistēma un ierīkota zibensaizsardzība.

Arī Olaines novada pašvaldība sniegusi mājas iedzīvotājiem ievērojamu atbalstu, pilnībā sedzot vairākas projekta īstenošanai nepieciešamās izmaksas. Pašvaldība apmaksāja ēkas energoaudita veikšanu (617 eiro), tehniskās dokumentācijas izmaksas (5759 eiro), kā arī, atbalstot mājas iedzīvotāju iniciatīvu par sakārtotu vidi, kāpņu telpu kosmētisko remontu (19 999 eiro). Pašvaldība arī apmaksā projekta vadības izdevumus un bankas ikmēneša kredīta procenta maksājumus, norādīja I. Valdmane.

Olaines novada domes Saistošie noteikumi paredz atvieglojumus no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas. Atvieglojumi 90% apmērā uz 5 gadiem tiks piešķirti nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, ja viņu īpašums atrodas mājā, kurā veikta ēkas pilna renovācija ar ES līdzfinansējumu. Turpmākos 5 gadus šādus atvieglojumus saņems arī Kūdras ielas 3 dzīvokļu īpašnieki.

Energoefektivitātes programmā, kas Latvijā tiks īstenota līdz 2020.gadam, šis ir pirmais realizētais projekts Olainē, taču jau šajā vasarā renovācijas darbi noslēgsies arī daudzdzīvokļu mājā Zemgales ielā 13, kā arī sāksies un tiks turpināti vēl vismaz septiņās daudzdzīvokļu mājās Olainē un Olaines novadā. Pēc jaunās programmas nosacījumiem, Olainē un novadā ir izstrādāti jau 20 projekti un 30 mājās veikti energoauditi.