18.07.2018 12:23

Notiks vēl nebijusi Daugavas ūdenstūrisma maršruta izpētes ekspedīcija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Notiks vēl nebijusi Daugavas ūdenstūrisma maršruta izpētes ekspedīcija Aizkraukles TIC

No 23. jūlija līdz 5. augustam norisināsies vēl nepieredzēta Daugavas ūdenstūrisma maršruta izpētes ekspedīcija ar mērķi pirmo reizi izstrādāt publiski pieejamu, vienotu karti Latvijas lielākās upes ūdenstūrisma ceļam.

Ekspedīcijā ar plostiem dosies piecu vides ekspertu komanda un desmit brīvprātīgie palīgi, mērojot ūdens ceļu no Daugavas augšteces, Krāslavas novada Piedrujas pagastā līdz Mangaļsalas bākai Rīgā, kopā veicot 352 kilometrus, informēja ekspedīcijas mediju koordinatore Līga Ivanova.

Ekspedīciju organizē Publisko un privāto partnerattiecību biedrība "Zied Zeme" sadarbībā ar vietējās rīcības grupām no 21 pašvaldības un biedrību "Ūdensmalu attīstībai" sadarbības projekta "DaugavAbasMalas" ietvaros.

Ekspedīcijas komanda dokumentēs un mērīs tūrisma ūdensceļu, apstāšanās vietas, drošas Daugavas HES apiešanas vietas, kā arī 1km attālumā no krasta – kultūrvēsturiskos objektus un tūrisma pakalpojumu sniedzējus Daugavas abos krastos. Par ekspedīcijas gaitu tiks uzņemta videofilma, fotoreportāža un panorāmas attēli. Tās norisei līdzi varēs sekot projekta "DaugavAbasMalas" Facebook lapā un drīzumā arī mājaslapā daugavabasmalas.lv.

Ekspedīcijas rezultātā taps ikvienam pieejama, viegli lietojama, interaktīva karte, ar kuras palīdzību interesenti varēs atkārtot šo maršrutu pa posmiem vai kopumā. Plānots, ka karte tiks publiskota līdz šī gada beigām. Tiks radīta arī unikāla Daugavas ūdensceļa zīme, kā arī izstrādāts pētījums par normatīvajiem aktiem, kas regulē ūdensmalu labiekārtošanu. Tāpat pēc ekspedīcijas taps hidrotehniķa atzinumi par pašvaldību norādītajām ūdenstūrisma pieturvietām un to marķēšanu.

"Mēs vēlamies izpētīt, cik droši un ērti ir laivojama Daugava visā tās garumā - no Baltkrievijas robežas līdz pat Mangaļsalai. Ja kādā posmā tā nebūs, varēsim sniegt pašvaldībām un vietējām rīcības grupām padomus ūdensmalu uzlabošanā," izteicies ekspedīcijas vadītājs, hidrotehnisko būvju inženieris un ūdenslīdēju darbu speciālists Guntis Zilberts.

Projekts "DaugavAbasMalas" norisinās no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada maijam, un tā ietvaros 21 pašvaldībā notiks vairāk nekā 30 dažādi Daugavas upes baseina ekonomiskā potenciāla attīstības izpētes pasākumi ar mērķi paplašināt ap Daugavu esošo vietu ekonomisko potenciālu, tūrisma aktivitātes, uzņēmējdarbības attīstību un nodarbinātību.

Projektu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests, finansē – Eiropas Lauksaimniecības Fonds lauku attīstībai.