17.07.2018 11:02

Ķekavas domes karuselis

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novada dome ir unikāla ar to, ka 17 deputātu vietas sadalītas starp 9 politiskām partijām un vēl četriem bezpartejiskajiem deputātiem. Ķekavas novada dome ir unikāla ar to, ka 17 deputātu vietas sadalītas starp 9 politiskām partijām un vēl četriem bezpartejiskajiem deputātiem. arhīvs

Piektdien Ķekavas novada domē risinājās ārkārtas sēde, lai izskatītu un pieņemtu/nepieņemtu lēmumu izsludināt konkursu uz novada izpilddirektora vakanci un virzīt izvēlēto kandidātu apstiprināšanai domes sēdē.

Kā skaidroja lēmumprojekta iesniedzēji, novada opozīcijas pārstāvji, izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš pagājušā gada novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski iecēlusi domes priekšsēdētāja. Opozīcijas ieskatā pēdējā laikā izgaismojas arī fakti, kuri liecinot par Volanska kunga nekompetenci. Lai labāk izprastu situāciju, vēlējāmies noskaidrot argumentus jau pirms piektdien gaidāmās un nu jau notikušās domes ārkārtas sēdes.

Papildinoša informācija – Ķekavas novada dome ir unikāla ar to, ka 17 deputātu vietas sadalītas starp 9 politiskām partijām un partiju apvienībām, kā arī četriem bezpartejiskajiem deputātiem, domes vadītāju Viktoriju Bairi ieskaitot (izstājusies no Jaunās konservatīvās partijas). Politiskas sadrumstalotības risks reālos vietvaras darbus darot jārespektē un jāizstrādā vadlīnijas vai citi mehānismi, lai dažādo interešu saskaņošana pilnībā nesabremzētu vietvaras darbu. Ķekavas domē nekāda sadrumstalotības risku apzināšana nav pat ne sapņos apcerēta un diemžēl šobrīd var skaidri redzēt šādas situācijas sekas. Savdabīgais karuselis ap izpilddirektora amatu ir tam spilgts piemērs.

Prognozes pirms ārkārtas sēdes

"Rīgas Apriņķa Avīze" vispirms zvana domes priekšsēdētājai Viktorijai Bairei. Skaidrs, ka pašvaldības vadītājai nav jāstāv miera stājā un skriešus jāmetas pie telefona pirmajā sekundē. Pieklājīgas sekretāres atbilde, ka vadītāja ir komitejas sēdē, saprotama. Vēl vairāk spārno, ka pavaicā telefona numuru un apsola, ka Baires kundze noteikti laipni atzvanīšot. Diemžēl spārni līdz nolemtajai ārkārtas sēdei nokaltuši un nokrituši. Tā arī neviens neatzvana. Ne laipni, ne nelaipni.

Bezpartejiskā deputāte Dzintra Medne šādas ārkārtas sēdes organizēšanu vispār neuzskata par vajadzīgu. Tāpat jau septembrī tikšot rīkots konkurss par izpilddirektora amata vietu. Šeit tikai tāda izrādīšanās vien būšot. Par iespējamiem Volanska kunga nesaimnieciskuma vai nekompetences gadījumiem? – nu, to labāk lai jautājot viņam pašam.

Agrākais Ķekavas novada vadītājs Andis Damlics ("Reģionu alianse") neslēpj, ka tieši viņš gatavojis ārkārtas sēdei nepieciešamo lēmuma projektu. Volanska kunga darbošanos raksturo kā juceklīgu un negodīgu, saskata pārkāpumus iepirkumu organizēšanā un kapitālsabiedrību darba pārraudzīšanā. No RAA pirmo reizi uzzina par to, ka septembrī būšot kāds konkurss par izpilddirektora amata vietu.

Noteikti par! – pārtraucot jautājumu pusratā, izsaucas deputāts Gatis Līcis ("Gods kalpot mūsu Latvijai"). Nevarot būt tā, ka ilgstoši darbojas kāds izpilddirektora pienākumu pildītājs, kas īsti nemaz par saviem darbiem neatbild un pat uz sēdēm nenāk. Vismaz pēdējās četrās neesot bijis. Līča kungs spriež, ka arī nosacītajā koalīcijā par šo jautājumu neesot vienprātības un sakarīgākos cilvēkus izdosies pārliecināt. Arī viņš par kādu izpilddirektora meklēšanu septembrī neko nav dzirdējis.

Deputāts Neils Kalniņš (no JKP saraksta, bet pats no JKP izstājies) neredz pretrunas faktā, ka Volanska «gāzējos» redzami ļoti dažādo politisko spēku pārstāvji. Jā, ar Damlica kungu viņiem esot domstarpības vienā jautājumā, taču šajā gadījumā domas sakrīt. Ārkārtas sēdes pieprasītāju plašais spektrs tikai norādot, ka jautājums tiešām kļuvis aktuāls jebkuram pragmatiski domājošam cilvēkam.

Interesanti kādēļ tieši Saskaņas deputātu Zinti Šaicānu "nemiera cēlāji" neformāli izvirzījuši par galveno runas vīru šī jautājuma publiskošanai. – Viņš taisoties uz Saeimu, kādēļ gan nepalīdzēt cilvēkam kādus pozitīvos punktus savākt? – tā izsacījies viens no opozīcijas deputātiem, kurš pats vēlas palikt anonīms. Cits kolēģis, kurš arī sevi nepublisko – Šaicāns, gluži vienkārši bija brīvāks un prot labi uzrakstīt relīzi...


Ķekavas novada domes priekšsēdētājas Viktorijas Baires sēdes vadības stils bija ļoti īpatnējs, kaut kas līdzīgs ieprogrammētai stenogrāfijas mašīnai.


Vietējās politikas kombinatori

Vai pietiks balsu jautājumā par nekavējošu izpilddirektora amata konkursa organizēšanu? Anonīms avots no opozīcijas nosauc vairākus domes koalīcijas deputātus – Žilko, Jerums, Variks, kuri pilnībā saprotot jautājumu un varētu izšķirties par opozīcijas priekšlikuma atbalstīšanu. Atkal jāteic – gaidām sēdes beigas un balsojumu.

Un tad pēc aptuveni 4 stundu spriešanas (skatīja arī dažus citus jautājumus) ārkārtas sēde ir galā. Īsumā – dome nolēma uzdot domes priekšsēdētājai izsludināt konkursu uz izpilddirektora amatu līdz šī gada 1. novembrim, lai izpilddirektora kā pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja amata kandidātiem tiktu nodrošināti skaidri un saprotami konkursa noteikumi attiecībā uz amata veicamajiem pienākumiem, kas būs noteikti jaunajā Ķekavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas nolikumā. Par lēmumprojektu, kas attiecas uz konkursa uz vakanto amata vietu "Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektors" organizēšanu par balsoja 9, pret – 0, atturējās – 5 deputāti. Te gan uzreiz nepieciešama atruna – šis nebija opozīcijas iesniegtais lēmumprojekts (tika noraidīts), bet tam pēc būtības ļoti līdzīgs koalīcijas projekts, tikai ievērojami garākiem konkursa termiņiem... kā saka, pats Ragainais kaklu nolauzīs. Politikā gan tāds manevrs nav nekas jauns – iznes cauri opozīciju, iesniedzot pēc būtības līdzīgu priekšlikumu, par kuru, lai izbeigtu šo cirku, nobalso arī svārstīgie. Taktikas ziņā mazs ieguvums. Savukārt plaisa starp dažādi domājošiem tikai palielinās. Opozīcijas pārstāvis Andis Damlics tūlīt pēc sēdes – "Šis iznākums liecina par to, ka koalīcijas deputāti nevar politiski vienoties savā starpā esošā izpilddirektora pienākumu izpildītāja atbalstam, lai tieši viņš kļūtu par izpilddirektoru – kas, es pieļauju, ir neapšaubāms priekšsēdētājas personīgs mērķis. Tādēļ tiek novilkts laiks, kamēr "iekšējā tirgošanās" sasniegs mērķi."

Lielās jezgas pēcgarša

Katrā ziņā, vērojot sēdes gaitu video translācijā, rodas skumjš iespaids. Diskusijas par atsevišķu vārdu un jēdzienu izpratni. Mājieni, ka mandeles operē caur muti nevis...mmm kaut kā citādi. Aicinājumi nosaukt izsaimniekošanas gadījumus novadā, un jebkura piemēra tūlītējs noraidījums – tā nav nekāda izsaimniekošana! Indīgi jautājumi domes priekšsēdētājai, vai viņa saprot par ko ir runa. Nav gluži tā, ka visi runā reizē, bet droši, ka oponentu teikto absolūti nedzird. Diez vai lasītājam būs interesanta garā un skumjā karuseļveida diskutēšana, strīdi un mājieni par oponētu prātu spējām. Grūti saprast kā šādā atmosfērā var izsvērti un konstruktīvi strādāt pat ar vienkāršākiem jautājumiem.

Pats "vainīgais" – novada izpilddirektora pienākumu pildītājs Andris Volanskis, pēc sēdes sazvanīts, pieņemto lēmumu vērtē kā adekvātu. Konkurss esot vajadzīgs. Vai pats startēs – tādu domu apsverot, bet gala lēmumu vēl neesot pieņēmis. Volanska kungs par meliem nosauc apgalvojumus, ka nav apmeklējis domes sēdes. Jā, uz divām neesot bijis, bet tam esot skaidri un nepārprotami attaisnojumi. Uz jautājumu, vai šo lēmumu tomēr var pieņemt par nosacītu opozīcijas uzvaru, Volanska kungs atbild – viņi (opozīcija – red.) esot paspējuši pirmie. Konkurss jau tāpat būtu ticis gatavots.

Pieņemtais lēmums rīkot konkursu uz pašvaldības izpilddirektora amata vietu ir smags un ļoti īss solis konstruktīvisma virzienā. Dažubrīd sekojot ārkārtas sēdes gaitai radās iespaids, ka oponents teiks "melns" tikai tādēļ, ka otra puse apgalvojusi "balts". Pat nepaskatoties. Ķekavas novada domes darbs šobrīd šķiet ļoti apgrūtinošs un galēji demotivējošs. Kādam būtu jāsper pirmais solis vismaz jel kādai konstruktīvisma ievirzei. Tikai loģiski ja šis "kāds" būtu domes vadītāja. Protams, sagaidot adekvātu rīcību no citādi domājošajiem. Citādi vairāku deputātu apgalvotais, ka vienīgais viņu uzstādījums ir darbs novada sabiedrības labā, var izraisīt tikai melnā humora komēdiju fona smieklus.


Ilggadējs Ķekavas novada domes vadītājs Andis Damlics sēdes laikā bieži lika manīt, ka tikai viņš zina un saprot kā pareizi jāvada pašvaldība. Pieredzes afišēšanā no konstruktīvisma gan nebija ne smakas.