16.07.2018 17:14

ATD lauzīs līgumu ar trīs pārvadātāju apvienību par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas reģionā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ATD lauzīs līgumu ar trīs pārvadātāju apvienību par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas reģionā Autotransporta direkcija

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) lauzīs līgumu ar trīs pārvadātāju apvienību, kurā ietilpst AS "Liepājas autobusu parks", AS "Nordeka" un AS "Rīgas taksometru apvienība", par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas reģionā maršrutu tīkla daļā "Centrs-1A", informēja ATD pārstāve Zane Plone.

Reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Centrs 1A" ietilpst sekojoši maršruti - Sloka-Beberbeķu kapi, Rīga-Spuņupe-Jaunķemeri, Rīga-Jaunķemeri, Rīga-Sloka, Bulduri-Spuņupe-Sloka-Kalniņi un Rīga-Kalnciems. Kopā minētajos maršrutos plānotais nobraukums gadā ir 2,573 miljoni kilometru. Maršrutu tīkla daļā "Centrs-1" pasažieru pārvadājumus AS "Liepājas autobusu parks" veic četros maršrutos: Rīga–Sloka, Bulduri–Spuņupe–Sloka–Kalniņi, Rīga–Spuņupe–Jaunķemeri un Rīga–Jaunķemeri.

Pēc Plones teiktā, veicot noslēgto līgumu uzraudzības un kontroles pasākumus, ATD konstatējusi sistemātiskus līguma un normatīvo aktu pārkāpumus "Liepājas autobusu parka" darbībā. Kopumā līdz šā gada 1. jūnijam "Centrs-1A" maršrutos, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina "Liepājas autobusu parks", veiktas 54 pārbaudes, un pārkāpumi konstatēti 33% gadījumu, kas ir būtiski vairāk, nekā vidēji reģionālo maršrutu autobusos kopumā. 2017. gadā maršrutu tīkla daļas "Centrs-1A" autobusos veiktas 54 pārbaudes, un pārkāpumi tika konstatēti 27% gadījumu.

"Tāpat pēdējo mēnešu laikā ir palielinājies saņemto sūdzību skaits no iedzīvotājiem par to, ka "Liepājas autobusu parks" apkalpotajos maršrutos, kas ietilpst lotē "Centrs-1A", pasažieriem netiek izsniegtas biļetes," skaidroja Plone.

Ņemot vērā, ka minētajos maršrutos pārkāpumu skaits nesamazinās, neskatoties uz to, ka ATD vairākkārt par to informējis pārvadātāju un ka uzņēmumam ir piemēroti līgumsodi, ATD valde pieņēmusi lēmumu lauzt līgumu ar trīs pārvadātāju apvienību, kas nodrošina sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla daļā "Centrs-1". Galīgo lēmumu par iespējamo līguma laušanu šā gada 27. jūlijā pieņems Sabiedriskā transporta padome, informēja ATD pārstāve.

Viņa norādīja, ka līgums par sabiedrisko transporta pakalpojumu nodrošināšanu maršrutu tīkla daļā "Centrs-1" ar minēto pārvadātāju apvienību tika noslēgts 2014. gadā rīkota iepirkuma rezultātā. Līgums spēkā stājās 2015. gadā un tā termiņš ir 2020. gada 31. decembris. Tomēr, ņemot vērā ATD konstatētos pārkāpumus "Liepājas autobusu parka" darbībā tā apkalpotajos maršrutos lotē "Centrs-1", ATD valde nolēmusi līgumu lauzt patlaban.

Atbilstoši informācijai Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā, "Liepājas autobusu parks" iesniedzis sūdzību par līguma laušanu minētajā iepirkumā.

Tikmēr Plone informēja, ka pilnvērtīgas dokumentācijas sagatavošanai, virzot jautājumu par līguma laušanu Sabiedriskā transporta padomē, ATD organizējusi cenas aptauju. Tās mērķis ir izpētīt šā brīža esošo tirgus situāciju un veikt aprēķinus par nepieciešamo valsts budžeta finansējuma apmēru, kā arī noskaidrot, vai būs iespējams nodrošināt nepārtrauktus un pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus gadījumā, ja Sabiedriskā transporta padomes sēdē tiks pieņemts lēmums par esošā līguma pirmstermiņa izbeigšanu.

Atbilstoši informācijai ATD mājaslapā, cenu aptauja izsludināta šā gada 7. jūnijā. Tās nolikumā teikts, ka cenu aptaujas laikā tiks izvērtēti piedāvājumi par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai Rīgas reģionā no šā gada 1.oktobra līdz 2020. gada 30. sepembrim.