13.07.2018 17:07

Ķekavas novada domes opozīcija: Izpilddirektora izvēlē tiek apzināti novilkts laiks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ķekavas novada domes deputāts Andis Damlics Ķekavas novada domes deputāts Andis Damlics arhīvs

Piektdien notika Ķekavas novada domes ārkārtas sēde, kuru domes priekšsēdētāju Viktoriju Bairi bija lūguši sasaukt seši Ķekavas novada domes opozīcijas deputāti, aicinot nedēļas laikā beidzot izsludināt konkursu uz Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora vakanci.

Kā iepriekš norādīja deputāti, situāciju aktualizēt steidzamības kārtā pamudinājis fakts, ka Ķekavas novada domē izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš pagājušā gada 6. novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski ar savu rīkojumu iecēla domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, bet viņš nav ticis apstiprināts amatā ar domes lēmumu līdz pat šai dienai, kas ir pretrunā ar likuma "Par pašvaldībām" Uz to savā 2017. gada 8. decembra vēstulē Ķekavas novada domes priekšsēdētājai arī oficiāli norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Ārkārtas sēdē, pēc priekšsēdētājas iniciatīvas, tika iekļauti vēl divi jautājumi, neskaitot iepriekš minēto priekšlikumu. Viens no tiem tika likts kā pirmais, kurā tika lemts par to, ka VARAM parlamentārajam sekretāram Jānim Eglītim ir jāatvainojas Ķekavas novada domei par saviem publiskajiem izteikumiem attiecībā uz Ķekavas novada domes pieņemto lēmumu likumību un normatīvo aktu neievērošanu savā darbībā.

Vairākums deputātu nobalsoja par šo priekšlikumu, savukārt opozīcijas pārstāvis Gatis Līcis uzskata, ka šis jautājums nekādā ziņā nav novada domes lemšanas kompetence un līmenis. "Diemžēl personu subjektīvs viedoklis tomēr tika likts "vienā plauktiņā" ar citiem, daudz nozīmīgākiem domnieku pienākumiem lemšanas procesā. Nu varam gaidīt VARAM atbildi uz šo, manuprāt, muļķīgo lēmumu. Par šo lēmumprojektu nobalsoja astoņi klātesošie deputāti un balsojumā nepiedalījās septiņi, divi deputāti sēdē nepiedalījās vispār."

Kā otrais tika iztirzāts opozīcijas deputātu iesniegtais lēmumprojekts, kura mērķis bijis pēc iespējas ātrāk izsludināt konkursu uz izpilddirektora amatu un pēc tā noslēgšanās ar domes lēmumu to apstiprināt amatā.. Pēc ilgām un asām diskusijām balsojums noslēdzās ar sešām balsīm "par", sešām "pret" un trim "atturas", kā rezultātā lēmumprojekts tika noraidīts.

"Šis iznākums liecina par to, ka koalīcijas deputāti nevar politiski vienoties savā starpā esošā izpilddirektora pienākumu izpildītāja atbalstam, lai tieši viņš kļūtu par izpilddirektoru – kas, es pieļauju, ir neapšaubāms priekšsēdētājas personīgs mērķis. Tādēļ tiek novilkts laiks, kamēr "iekšējā tirgošanās" sasniegs mērķi," uzskata deputāts Andis Damlics.

"Kā arguments izpilddirektora konkursa tūlītējai neizsludināšanai tika minēta plānotā strukturālā reorganizācija, bet, manuprāt, tam ar to, ka novads šobrīd principā ir bez oficiāli iecelta izpilddirektora nav nekāda sakara, jo izpilddirektora pienākumus nosaka Likums par pašvaldībām, un tas nav atkarīgs no reorganizācijas niansēm. Tieši izpilddirektors ir persona, kura saskaņā ar likumu rosina strukturālas izmaiņas pašvaldības iestādēs. Te problēmjautājums ir esošās personas kompetence, tādēļ nav vienprātības pat koalīcijas deputātos."

Kā sēdes trešais jautājums tika skatīts lēmumprojekts ar nosaukumu "Par konkursa uz vakanto amata vietu "Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektors" organizēšanu ", kurā vispārīgi tiek definēts, ka konkurss uz izpilddirektora amata vietu būs organizēts līdz 1. novembrim, pēc opozīcijas domām, to nepamatoti sasaistot ar plānoto pašvaldības centrālās administrācijas strukturālajām izmaiņām.

"Es to redzu kā koalīcijas mēģinājumu aizsmērēt mums un citiem acis, kuri vēlas panākt tiesiski ievēlētu izpilddirektoru Ķekavas novadā, jo tas neko konkrētu nepasaka. Tas drīzāk ir kā politisks solījums bez termiņiem. Tomēr lēmumprojekts tika pieņemts ar deviņām balsīm "par" un piecām "atturas", kas ir skumji un, manuprāt, tuvredzīgi. Tomēr mēs neapstājamies un turpinām strādāt, lai novada iedzīvotāji varētu dzīvot skaistā, drošā un tiesiskā vidē. Izpilddirektors būs, un mēs darīsim visu, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk," sēdē pieredzēto rezumē deputāts Raimonds Nitišs.