06.07.2018 14:05

Atzīmēta Ķekavas un Bordesholmas pašvaldības sadraudzības 25. gadadiena

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atzīmēta Ķekavas un Bordesholmas pašvaldības sadraudzības 25. gadadiena ekrānšāviņš no youtube.com. Video: Ķekavas novada pašvaldība

Par godu Ķekavas novada un Bordesholmas (Vācijā) pašvaldības 25 gadu sadraudzības gadadienai 5. jūlijā notika dažādi pasākumi, kuros piedalījās abu pašvaldību vadība, sadarbības partneri un Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute. Tika atklāts arī sadraudzības simbols – vides objekts "Atvērtās durvis".

Jūlija pirmajā nedēļā notika vairāki svinīgi pasākumi un kopīgas aktivitātes, lai nosvinētu abu pašvaldību veiksmīgo sadraudzību, informē Ķekavas novada pašvaldībā.

Svinīgo notikumu kulminācijas dienā, 5. jūlijā, Ķekavas parkā pie Doles tauta nama atklāja Bordesholmas draugu veidotu sadraudzības simbolu – vides objektu "Atvērtās durvis". Atklājot vides objektu, Ķekavas novada domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Aigars Vītols uzsvēra tā simbolisko nozīmi: "Durvis, kuras šodien atklājam Ķekavas parkā, simbolizē atvērtību, iespējas un patīkamas satikšanās. Svinot Ķekavas–Bordesholmas sadarbības 25. gadadienu, ar prieku varu teikt, ka vienlaikus svinam arī satikšanos, kas pāraugusi ilglaicīgā un rūpīgi koptā draudzībā."

"Mākslas darba vēstījums aicina mūsu sadraudzību pacelt augstākā līmenī, jo šīs durvis ir simbols abu pašvaldību abpusējai viesmīlībai, atklātībai, kas atgādinās, ka arī nākotnē mūsu draudzībai jāvelta kopīgs laiks, lai tā turpinātu augt, pilnveidoties un attīstīties," pauda ilggadējais draudzības biedrības vadītāja vietnieks Bordesholmā Dīters Randigs.

Pēc vides objekta atklāšanas Ķekavas–Bordesholmas biedrības dalībnieki kopā ar Ķekavas novada pašvaldības pārstāvjiem piedalījās svētbrīdī Doles–Ķekavas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet vēlāk devās uz Ķekavas Novadpētniecības muzeju, kur ar īpašu izstādi atklāja fotostāstu par draudzības pirmsākumiem un tās attīstības gaitu. Izstāde atvērta jebkuram interesantam vēl līdz 28. jūlijam, norāda pašvaldībā.

Svinīgajā pasākuma laikā Doles tautas namā klātesošos uzrunāja Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute, kurš atzina, ka ir patiesi gandarīts par iespēju kopā ar Bordesholmas un Ķekavas novada pašvaldību nosvinēt sadarbības 25. gadadienu. "Šogad Latvija svin savu simtgadi, bet jūsu sadraudzība šajā laikā jau ir pārvarējusi ceturtdaļgadsimtu. Jums ir jābūt lepniem, ka mūsdienās – straujajā pārmaiņu laikā – joprojām pastāv tika aktīva un cieša savienība starp divām pašvaldībām," atzina vēstnieks, uzsverot, ka šī sadarbība vērtējama kā nozīmīga ne tikai pašvaldību līmenī, bet arī pilsoniskās sabiedrības ietvaros, kas būtiski bagātina divpusējās attiecības.

Svinīgo uzrunu teica arī Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, uzsverot nozīmīgo ieguldījumu, ko snieguši biedrības un pašvaldību aktīvisti, lai iesāktā draudzība turpinātu attīstīties visu šo gadu garumā: "Šodiena apliecina, ka šīs attiecības starp divām pašvaldībām ir spējušas pastāvēt, veidoties un mainīties laikam līdzi. Ikkatrs no mums var vērtēt, ko devusi šī ilggadējā draudzība, bet 25 gadi – tā ir kvalitātes zīme. Un kā jebkurās attiecībās pamatā ir cilvēks, kurš domā, grib un dara."

Jubilejas reizē viņa izteica pateicību ikvienam, kurš pielicis savu labo domu un darbu, lai draudzības saites starp Ķekavas novadu un Bordesholmu turētos cieši skaistā mezglā. Īpaša piemiņas velte – svilpaunieks uz liepas lapas, kas attēlo Bordesholmas simbolu liepu un abu pušu sasaukšanos šo gadu garumā, – tika pasniegta cilvēkiem, kuri sadraudzības pamatos ieguldījuši ne tikai savu darbu, bet arī savu sirdi: novadniekiem Pēterim Priedem, Aijai Traubergai, Dainai Šulcei, Armanda Rancānam, Jurim Firstam un Bordeshomas draugiem – Manfrēdam Osbāram, Dīteram Randigam, Helmutam Tīdem, Jurgenam Bāšam, Herbertam Adami, Jenam Bulkam un Norbertam Baškim, informē pašvaldībā.

Savukārt Bordesholmas birģermeisters Ronalds Busovs kā dāvanu pasniedza īpaši veidotu akmeni, uz kura uzgleznota zelta liepas lapa. "Šodien mēs svinam 25. gadu jubileju, kas laulātu cilvēku starpā ir uzskatāmas kā sudrabkāzas, savukārt mūsu pašvaldību ciešajai savienībai nākotnē novēlu sagaidīta arī zelta gadadienu!"

Ilggadējais Bordesholmas pašvaldības izpilddirektors un arī draudzības biedrības vadītājs Manfrēds Osbārs veltīja īpaši emocionālu uzrunu, kurā gremdējās atmiņās par visām kopīgajām viesošanās reizēm Ķekavā, kas ir būtiski atslēgas momenti viņa dzīvē. Pasākuma noslēgumā biedrības vadītājs ikvienam klātesošajam dāvināja simbolisku piemiņas velti – mazu atslēdziņu, aicinot to saglabāt kā atgādinājumu par Ķekavas un Bordesholmas būtiskākajiem sadraudzības brīžiem.

Īpaši novērtējot Manfrēda Osbāra ilggadējo ieguldījumu sadarbības un attiecību uzturēšanā starp divām pašvaldībām un sniegto palīdzību Ķekavai, it sevišķi laikā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire viņam pasniedza goda rakstu un informēja par pašvaldības nodomu pieteikt viņa kandidatūru apbalvojumam "Ķekavas novada Goda pilsonis", vēsta pašvaldībā.