06.07.2018 12:22

Majonēzes spainīša "otrais mūžs" Baložos

Autors  Agita Latkovska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Šī ir centrālā gājēju iela Titurgā. Spaiņi šoreiz ir tukši, bet trakajā karstumā, kad bērni saldējumu ēda tonnām, skats ap miskastēm bija baiss," saka Aleksandra. "Šī ir centrālā gājēju iela Titurgā. Spaiņi šoreiz ir tukši, bet trakajā karstumā, kad bērni saldējumu ēda tonnām, skats ap miskastēm bija baiss," saka Aleksandra. aculiecinieks, Ildze Egliņa

Baložu iedzīvotāji ir sašutuši par savdabīgo atkritumu tvertņu risinājumu pilsētā, proti, tur pie soliņiem daudzviet izvietoti majonēzes plastmasas spaiņi, kas pilsētas tēlam godu nedara. Ko darīt, ja novada budžetā neatrodas finansējums (vai arī – atšķiras prioritātes) atkritumu urnu izvietošanai uz ielām?

Iedzīvotājiem kauns

Pirms dažām dienām Baložu iedzīvotāja Ildze Egliņa sociālajā tīklā "Facebook" publicēja fotogrāfiju, kurā redzams, ka pilsētas atpūtas zonā blakus soliņiem novietots majonēzes spainītis, kam acīm redzot jāpilda miskastes funkcijas. Komentējot attēlu, Baložu iedzīvotāji pauduši neviltotu sašutumu par dīvaino atkritumu tvertnes risinājumu, veltot asu kritiku un ironiskas piezīmes par nesakārtoto infrastruktūru Baložos, kā arī pārmetumus Ķekavas novada pašvaldībai.

Vai tiešām Ķekavas novada pašvaldība ir tik ļoti nabadzīga, ka nevar atļauties novietot vienu atkritumu urnu katrā bērnu laukumā Baložos? "Mums jau tā bērnu laukumus var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt! Šīs miskastu parodijas vienkārši "iespārda", tautas valodā runājot!" savu sašutumu pauž Ildze Egliņa un atzīst, ka līdzīga situācija ir daudzviet pilsētā. Baložu iedzīvotāji vīpsnā par arhitektu komandu, kas nav spējusi vienoties par atkritumu urnu dizainu, tādēļ pilsētā izvietoti šie majonēzes spaiņi. Novadniece Tatjana Javlanova teic, ka Baložu iedzīvotāji jau ir noguruši no pašvaldības bezdarbības, un ironiskā veidā vērš uzmanību uz šīm apkaunojoša izskata miskastēm Baložos, sakot: "Dārgie baložnieki! Saistībā ar materiālo resursu trūkumu Ķekavas novadā (visi līdzekļi ieguldīti Ķekavā) aicinu ikvienu baložnieku ziedot majonēzes spaiņus novada pašvaldībai!"

Jo jāpucē Ķekava...

Kāda cita Baložu iedzīvotāja "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka daudzi Baložu iedzīvotāji, lielākoties māmiņas, jau ilgstoši cīnās ar šo problēmu, taču tas esot tāpat kā cīnīties ar vējdzirnavām. "Esmu novada iedzīvotāja jau kopš dzimšanas, un man ir skumji skatīties, kā lēnām, bet ļoti mērķtiecīgi tiek iznīcināti jau gadiem esoši objekti," saka Aleksandra. "Pilsētas sakopšana un labiekārtošana ir kā neverending story*. Baložniekiem jau ir līdz kaklam, ka mūsu pilsēta atstāta novārtā, jo visi lielie projekti tiek realizēti par kopīgiem novada budžeta līdzekļiem, bet diemžēl – ne Baložos. Par miskastēm un bērnu laukumiņiem jau cik ir runāts, bet mūsu novada deputāti tikai lemj, par cik un cik bieži pacelt sev algas. Pirms divām nedēļām gadījās būt Olaines pusē – tur ir tik fantastisks parks, aktivitāšu vietas visu vecumu bērniem. Un kas notiek bagātajā Ķekavas novadā? Pavisam aizmirsu – jāpucē Ķekava!"

Pilsētas vizītkartes

Šie spaiņi pie soliņiem nedaiļo pilsētu un nedara tai godu. Miskastes, tāpat kā sabiedriskās tualetes, savā ziņā ir pilsētas vizītkarte. Sazinājāmies ar Ķekavas novada pašvaldību, lai uzklausītu atbildīgo personu skaidrojumu par to, kāpēc Baložos nav normālu atkritumu tvertņu, bet ir šie bēdīgā izskata plastmasas spaiņi. Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas vadītāja Sigita Varika skaidroja, ka jaunās atkritumu tvertnes ir pasūtītas, turklāt atkritumu tvertne pie Medema ielas rotaļu laukuma jau esot uzstādīta un pilsētas labiekārtošanas darbi esot procesā. Pašvaldība vērš uzmanību uz to, ka fotoattēlā redzamie soliņi Baložu pilsētā uzstādīti tikai pirms neilga laika, paralēli tam pasūtīta arī atkritumu tvertne, kas uzstādīta vēlāk. "Ķekavas novada pašvaldība informē, ka dzeltenos spaiņus tā nav uzstādījusi, visticamāk, tā ir bijusi iedzīvotāju iniciatīva," informē Vides un labiekārtošanas daļa.

Skaidrs, ka kādam bija apnicis, ka pie soliņiem nav atkritumu tvertnes, un, ja reiz tā, jāņem talkā praktiskā latvieša izdoma un jādarina infrastruktūra pašam, izmantojot tos resursus, kādi pieejami. Bet stāsts jau patiesībā nav par atkritumu spaiņa dizainu. Stāsts ir par to, ka atkritumu tvertņu pilsētā tātad ir trūcis un kāds, labu gribēdams, salicis šos spainīšus, lai cilvēkiem būtu, kur izmest papīru, kad parkā ir apēsts saldējums.

Pašvaldība steidz izvietot miskastes

Baložu pilsētas pārvaldnieks Lauris Bergmanis apstiprina, ka Baložu pilsētas pārvalde katru gadu, veidojot Baložu pilsētas budžetu nākamajam gadam, pieprasa līdzekļus arī pilsētas labiekārtošanai, tostarp soliem un atkritumu urnām uz ielām. Pilsētas saimnieks ir vienisprātis ar Baložu iedzīvotājiem – pilsēta un tās iedzīvotāji ir pelnījuši labvēlīgāku attieksmi no novada centra puses, un tas attiecas arī uz atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem.

Ķekavas novada pašvaldība darīja zināmu, ka tās pārstāvji kopā ar Baložu pilsētas pārvaldes un kapitālsabiedrību darbiniekiem 27. jūnijā tikušies, lai pārrunātu aktuālos vides labiekārtošanas jautājumus Ķekavas novadā. Baložu iedzīvotājiem atliek vien cerēt, ka šo pārrunu rezultāts drīzumā būs redzams arī Baložos sakoptu teritoriju un pieklājīga izskata atkritumu tvertņu veidolā. Tad Baložu un Titurgas iedzīvotāji, kuriem rūp sava pilsēta, «Facebook» lapā varēs ievietot pozitīvas atsauksmes un lepoties ar sava novada pašvaldības paveikto.

"Tagad, pēc šī "Facebook" ieraksta un iedzīvotāju šūmēšanās, miskaste ir uzlikta," informē Ildze Egliņa, "tomēr plastmasas spaiņi stāv, kur stāvējuši." Acīmredzot pašvaldība par to nav atbildīga. Ja kādam traucē – lai novāc.

* Neverending story – bezgalīgais stāsts (angļu val.)

Dažas dienas pēc ieraksta publicēšanas "Facebook" un "Rīgas Apriņķa Avīzes" intereses pašvaldība ir atradusi iespēju novietot šeit atkritumu urnu. Majonēzes spainītis gan joprojām stāv turpat.