03.07.2018 18:00

Interesi par Jūrmalas bronzas bruņurupuča iegādi izrādījuši potenciālie pircēji no Kazahstānas un Ķīnas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Interesi par Jūrmalas bronzas bruņurupuča iegādi izrādījuši potenciālie pircēji no Kazahstānas un Ķīnas www.visitjurmala.lv

Līdz šim interesi par Jūrmalā novietoto mākslinieka Jāņa Bārdas bronzas skulptūru "Bruņurupucis" izrādījuši pircēji no Kazahstānas un Ķīnas, preses konferencē sacīja mākslinieka sieva Aivija Bārda.

Viņa pauda, ka skulptūras vērtība kopš tās izvietošanas publiskajā telpā 1995. gadā ir augusi, un tās izvērtējums veikts 1999. gadā. Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija tolaik esot atzinusi, ka skulptūra ir Bārdas autordarbs un pirmais lējums – tajā brīdī skulptūras vērtība tikusi noteikta 56 914 eiro apmērā (40 000 lati). "Šobrīd tā varētu maksāt līdzīgi, jo tas ir monumentāls darbs un simbols," piebilda Aivija Bārda.

Pēc Jāņa Bārdas pārvākšanās uz Lielbritāniju 2003. gadā viņa sieva vairākas reizes vērsusies Jūrmalas domē ar aicinājumiem samaksāt ģimenei 1995. gadā lemtos 11 382 eiro (8000 latus). Mākslinieka sieva pēdējo reizi Jūrmalas domei par šo jautājumu atgādinājusi 2017. gadā, bet pašvaldība nekā neesot reaģējusi.

Pēc Aivijas Bārdas teiktā, Jūrmalas dome 1995. gadā lēma finansēt Jāņa Bārdas skulptūras "Bruņurupucis" uzstādīšanu 8000 latu apmērā. Viņai nezināmu iemeslu dēļ šī nauda esot tikusi pārskaitīta Jūrmalas domes galvenajam māksliniekam Egīlam Kukam, lai viņš izpildot saistības ar tēlnieku. Pēcāk gan Kuks esot naudu ieguldījis kādā bankā, kas neilgi pēc tam bankrotējusi, taču pašvaldībai viņš esot izsniedzis parādzīmi, bet tālāka rīcība no Jūrmalas pašvaldības nav sekojusi.

Pēc viņas domām, pašvaldība ļaunprātīgi izmantojusi viņas ģimenes tā brīža sarežģīto stāvokli, lai ignorētu tās tiesības uz adekvātu atlīdzību par skulptūru. "Atgādinājām mēs viņiem [Jūrmalas domei] regulāri. (..) Tā nav mūsu darīšana, kas ar to naudu notika. Mēs to neesam saņēmuši," apgalvoja Bārda.

Tāpat mākslinieka sieva pauda sašutumu par autoratlīdzību, ko ģimene, neraugoties uz skulptūras izmantošanu dažādos Jūrmalas pilsētas suvenīros, līdz šim tā arī nav saņēmusi. Aivija Bārda neizslēdza iespēju šajā sakarā arī vērsties tiesā, taču piebilda, ka to varētu darīt pēc skulptūras izsoles šī gada rudenī.

Jūrmalas domes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka "Aivija Bārda nav ne skulptūras autors, ne īpašnieks," un plānotā rīcība pašvaldības ieskatā esot prettiesiska, tāpēc tā aicinājusi "potenciālos skulptūras pircējus neiesaistīties šajā afērā". Savukārt Latvijas Jurisprudences speciālistu un ekspertu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilors Eihmanis otrdien preses konferencē uzsvēra, ka ir iepazinies ar Jāņa un Aivijas Bārdu laulības apliecību, kā arī pilnvaru, kas ļauj mākslinieka sievai pārvaldīt viņa autordarbus.

Kā ziņots, rudenī gaidāmā mākslas festivāla "artRiga" laikā izsolē plānots pārdot Jūrmalas pilsētas simbolu – slaveno bronzas bruņurupuča skulptūru. Skulptūras īpašnieki lēmumu skaidro ar to, ka pašvaldība vairāku desmitgažu laikā nav norēķinājusies par skulptūru.

Bronzas skulptūra "Bruņurupucis" ir 1,60 metrus augsta, un tās rādiuss sasniedz četrus metrus. Skulptūra sver aptuveni pusotru tonnu. Jāņa Bārdas darbu joprojām iespējams aplūkot Tirgoņu ielā, Majoru pludmales skatu laukumā.