05.09.2012 07:21

Salaspilieši pret tularēmiju cīnīsies, pļaujot zāli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aizaugušie Silabriežu dīķa, kur peldoties saindējās vairāki bērni, aizaugušie krasti. Aizaugušie Silabriežu dīķa, kur peldoties saindējās vairāki bērni, aizaugušie krasti. Imants Liepa

Lai ierobežotu grauzēju izplatībai labvēlīgu vidi un mazinātu tularēmijas izplatības risku, Salaspils novada dome brīdinājusi iedzīvotājus un uzdevusi līdz 15. septembrim nopļaut un novākt zāli visos īpašumos.

Kā ziņots, 30. augustā seši bērni saslimuši ar bīstamu infekcijas slimību – tularēmiju. Visi bija peldējušies vienā dīķī un karjerā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnes teritorijā, vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo dīķi apdzīvo ūdensžurkas.

Salaspils novada domes civilās aizsardzības speciāliste Dzintra Mūrniece aģentūrai LETA norāda, ka pastāv aizdomas, ka bērni inficējušies, peldoties dīķī, tāpēc visiem novada iedzīvotājiem sākotnēji īpašumu sakopšanai dotas tikai trīs dienas. Tomēr Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) joprojām nav izdevies gūt oficiālu apstiprinājumu, ka infekcijas avots meklējams tieši ūdenskrātuvēs, norādīja Dz. Mūrniece. Viņa piebilda, ka, iespējams, bērni varētu būt inficējušies no odiem, kas infekciju pārnēsā, vai arī ar pārtiku, jo bērni kopā gājuši ne tikai peldēties, bet arī ieturējuši maltītes.

"Kamēr nav atrasts infekcijas avots, pasākumi ir nobremzēti, jo vispirms ir jāzina, vai pļaut zāli, apkarot grauzējus vai veikt citus pasākumus. Iedzīvotāji ir brīdināti, un pieprasīts līdz 15. septembrim sakopt savu īpašumu," sacīja Dz. Mūrniece, uzsverot, ka pašvaldība nepārtraukti sadarbojas ar epidemiologiem un gaida turpmākos norādījumus, kā rīkoties.

Dz. Mūrniece arī piebilda, ka Salaspils novada saistošie noteikumi paredz, ka iedzīvotājiem savs īpašums regulāri jāuztur kārtībā: pilsētā zāles garums nedrīkst pārsniegt 15 centimetrus, bet pagastā – 20 centimetrus.

Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Trukšāne uzsvēra, ka pirmie svarīgākie pasākumi veikti jau piektdien, 31. augustā, kaut arī oficiāls paziņojums par tularēmijas draudiem no Veselības profilakses centra saņemts tikai pirmdien, jo ticis sūtīts pa pastu.

L. Trukšāne uzsvēra, ka nometne, kurā bērni inficējušies ar tularēmiju, nebija reģistrēta pašvaldībā – tas bijis privāts pasākums privātā teritorijā, tāpēc dome par to atbildību neuzņemas.

Piektdien nekavējoties sagatavoti informatīvie materiāli iedzīvotājiem – pie dzīvojamām mājām un citviet novadā izvietoti plakāti un stendi, dalītas skrejlapas. Tāpat salaspiliešiem uzdots sakopt savu peldvietu apkārtni, piemēram, nopļaut zāli. Ja privāto teritoriju īpašnieki paši nevarēs veikt sakopšanas darbus, palīgā nāks komunālais dienests, vēlāk nosūtot īpašniekiem rēķinu.

Jau iepriekš ziņots, ka Latvijā vairāki cilvēki saslimuši ar retu infekcijas slimību – tularēmiju. Diagnoze laboratoriski apstiprināta diviem, bet klīniski - vēl četriem bērniem, kuri peldējušies vienā dīķī un karjerā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnes teritorijā, vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo dīķi apdzīvo ūdensžurkas.

SPKC rekomendējis Stopiņu un Salaspils pašvaldībām veikt vairākus profilakses pasākumus, tostarp grauzēju iznīcināšanu jeb deratizāciju.

Pašvaldībām uzdots nodrošināt apdzīvoto teritoriju un iedzīvotāju atpūtas vietu sakopšanu, lai novērstu grauzēju uzturēšanai labvēlīgu vidi, – melioratīvie, agrotehniskie un līdzīgi pasākumi. Tāpat pašvaldībām veicami pasākumi, kas vērsti uz posmkāju kodumu novēršanu, – dezinsekcija, mājokļu un individuāla aizsardzība pret insektiem.

SPKC rekomendējis veikt nepieciešamos veterinārmedicīnas pasākumus, lai novērstu mājdzīvnieku inficēšanos.

Vienlaikus SPKC uzdevis pašvaldībām nodrošināt iedzīvotāju informēšanu par nepieciešamību izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot repelentus pret kukaiņiem, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne un ūdens piesārņošana, nelietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem, un ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, ja ir novērota dzīvnieku (grauzēju) masveida bojāeja.

Pašlaik SPKC nav saņēmis informāciju par citiem iespējamiem saslimšanas gadījumiem.

Tularēmija ir akūta infekcijas slimība, kas skar cilvēka limfātisko sistēmu, īpaši plaušas, acis un ādu, pastāstīja infektoloģe un stacionāra vadītāja Baiba Rozentāle. Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus.

Ar tularēmiju slims cilvēks nevar inficēt citus cilvēkus. Profilaksei SPKC rekomendē izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot atbaidošus līdzekļus pret kukaiņiem, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne, nelietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem.

Pirmie saslimšanas simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, no 38 līdz 40 grādiem, galvas un muskuļu sāpes, vājums, vispārējs nespēks, ēstgribas trūkums, bezmiegs un svīšana, var būt arī vemšana. Atveseļošanās bieži ir ilgstoša.

Infekciju ārstē ar antibiotikām. Pēc pārslimošanas cilvēkam izveidojas ilgstoša imunitāte – pasaules mediķu prakse liecina, ka imunitāte veidojas uz visu mūžu.

Iepriekš:
Pārbaudīt tularēmiju ūdenī – neiespējamā misija